Με τροποποίηση που έχει αναδρομική ισχύ από 14 Ιανουαρίου 2015, το υπουργείο Υγείας παρατείνει τη θητεία των ειδικευόμενων γιατρών, ακόμα και όταν λαμβάνουν τον τίτλο της ειδικότητας, προλαμβάνοντας έτσι την απομάκρυνση χρήσιμου ιατρικού προσωπικού από το ΕΣΥ.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τροποποίηση σχετικής υπουργικής απόφασης, αναφέρει τα εξής: «Γιατροί που έχουν ολοκληρώσει τον χρόνο εκπαίδευσής τους και παραμένουν με παράταση της σύμβασής τους στην οργανική τους θέση, δύνανται να παραμείνουν μέχρι την ημερομηνία της λήξης της σύμβασής τους και στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια της παράτασής τους έχουν αποκτήσει τίτλο ειδικότητας».
Τροποποιείται, έτσι, η υπουργική απόφαση του τέως υπουργού Μάκη Βορίδη, με την οποία ο τελευταίος αποψίλωνε τα δημόσια νοσοκομεία από γιατρούς, δείχνοντας την έξοδο στους πολύτιμους για το υποστελεχωμένο ΕΣΥ ειδικευόμενους.
Διευκρινίζεται ότι, όποιοι γιατροί συμπληρώνουν το πρώτο εξάμηνο της παράτασης παραμονής τους και επιθυμούν την έγκριση της αίτησής τους για παράταση παραμονής ενός επιπλέον εξαμήνου, υποχρεούνται να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία να δηλώνουν ότι δεν έχουν αποκτήσει τίτλο ειδικότητας.
Σημειώνεται ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί αποτελούν το 45% των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων – το 2012 υπηρετούσαν 8.350 σε σύνολο 18.376 γιατρών και το 2013 7.993 σε σύνολο 17.373 γιατρών. Την ίδια στιγμή τα κενά σε γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία είναι 5.000 και οι επικείμενες συνταξιοδοτήσεις γιατρών τα προσεχή έτη 3.000. Μέχρι την απόφαση Βορίδη, ειδικευόμενοι γιατροί εργάζονταν στα δημόσια νοσοκομεία από τέσσερα έως έξι χρόνια για να λάβουν την ειδικότητα.
Μετά την ολοκλήρωση του χρόνου ειδίκευσης, προβλεπόταν η παράταση της θητείας τους για έξι μήνες, έως ότου έρθει ο αντικαταστάτης τους. Στην περίπτωση που δεν εμφανιζόταν αντικαταστάτης, υπήρχε δυνατότητα εξάμηνης παράτασης της παραμονής τους.
«Απολύσεις εξακολουθούν να γίνονται»
Η τροποποίηση έρχεται εν μέσω καταγγελιών ότι, παρά τη ρητή διαβεβαίωση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι θα ακυρωθεί απόφαση του προηγούμενου υπουργού για τη διακοπή της παράτασης ειδικευόμενων κι εξειδικευόμενων γιατρών, μετά τη λήψη τίτλου ειδικότητας, εξακολουθούν να γίνονται απολύσεις. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ηλίας Σιώρας, σημείωσε ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων αποστέλλουν έγγραφα απόλυσης στους ειδικευόμενους γιατρούς.
Ενδεικτικά ανέφερε δύο περιπτώσεις γιατρών, στο «Αγλαΐα Κυριακού» και το «Ελπίς», οι οποίοι κλήθηκαν να παραλάβουν τα επίσημα έγγραφα με τα οποία διακόπτεται η παράταση της ειδικότητάς τους. Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα υπάρχουν και άλλα κρούσματα από άλλα νοσοκομεία όπου διάφοροι «πρόθυμοι» διοικητές και διοικητικοί υπάλληλοι, υλοποιούν την προηγούμενη υπουργική απόφαση και «αφήνουν κυριολεκτικά ξεκρέμαστα τα ιατρικά τμήματα δυσκολεύοντας αφάνταστα τη ζωή των συναδέλφων».
