Σε εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι προχωρά σήμερα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με κύριο αίτημα να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός, να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Από τους 2.100 επικουρικούς γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας περίπου 600 κινδυνεύουν με απόλυση πριν καν λήξει η θητεία τους στο τέλος του χρόνου, μόλις δημοσιευτεί η απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει την παράταση των συμβάσεων ως μη νόμιμη.
Μάλιστα αρκετοί από αυτούς παραμένουν απλήρωτοι για τον μήνα Δεκέμβριο. Τα παραπάνω τόνισε το προεδρείο της Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εν όψει της απεργίας.
«Κατά κοινή ομολογία οι κενές θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών είναι πάνω από 6.500. Ακόμα και αν παραμείνουν οι 2.100 υπηρετούντες σήμερα επικουρικοί και διοριστούν και όλοι οι υποψήφιοι (1.045 σήμερα) για θέσεις επικουρικών και πάλι η κάλυψη θα είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες» επισήμανε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.
Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, «οφείλει να σταματήσει άμεσα την κοροϊδία και τον εμπαιγμό σε βάρος ασθενών και υγειονομικών και να καλύψει όλα τα κενά με μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, ώστε να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία και να μπορούν οι ασθενείς να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας».
Συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας αποφάσισε και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
