Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το άβατο του «Ευγενίδειου»
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Το άβατο του «Ευγενίδειου»

  • A-
  • A+

Εγινε γνωστό στον πολύ κόσμο το καλοκαίρι, όταν το επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για μια επέμβαση ρουτίνας. Το ερώτημα που κυριάρχησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τότε ήταν αν το συγκεκριμένο ίδρυμα είναι δημόσιο ή ιδιωτικό.

Το πραγματικό ερώτημα που θα έπρεπε να τίθεται, όμως, είναι εάν και πότε θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και θα αποδοθούν ευθύνες για το πάρτι κακοδιαχείρισης που γινόταν στους χώρους του διαχρονικά.

Στο νοσοκομείο έχουν μπει ώς σήμερα κλιμάκια τόσο του ΣΔΟΕ όσο και του ΣΕΥΥΠ κατόπιν έρευνας που έχει εξαγγελθεί εδώ και αρκετό καιρό από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Το ΣΕΥΥΠ έχει καταλήξει σε πόρισμα το οποίο και έχει στείλει στην Εισαγγελία, ενώ άγνωστο παραμένει το αποτέλεσμα των ενεργειών του ΣΔΟΕ. Επίσης άγνωστη παραμένει και η τύχη της εισαγγελικής έρευνας.

Από την άλλη πλευρά, η σιωπή που επικρατεί σε πολιτικό επίπεδο αναφορικά με το τι συμβαίνει στο «Ευγενίδειο» χαρακτηρίζεται από μια... διακομματική ομόνοια στο θέμα.

Για να είμαστε δίκαιοι, βέβαια, ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που κράδαινε στη Βουλή το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» πριν από μερικούς μήνες -όταν είχαμε αποκαλύψει βίντεο από τα υπόγεια του νοσοκομείου όπου κάποιοι έχυναν τα χρεωμένα στο Δημόσιο φάρμακα στον υπόνομο- ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η «χαμένη» έρευνα

Δυστυχώς, όσο περνάει ο καιρός αποδεικνύεται πως η έρευνα για το «Ευγενίδειο» κολλάει σε δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και ότι υπάρχει σαφέστατη έλλειψη ελέγχου από πλευράς κράτους για τα όσα φαίνεται να συμβαίνουν ακόμα στο νοσοκομείο.

Μπορεί ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης να ζητούσε με έγγραφό του (Ιούνιος 2016) από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τη διεξαγωγή οικονομικού ελέγχου στο νοσοκομείο, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη στον οποίο έχουν απευθυνθεί ζητώντας αρωγή οι εργαζόμενοι του «Ευγενίδειου», καμία τέτοια έρευνα δεν άρχισε ποτέ.

Ειδικότερα, πριν από λίγους μήνες η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας ενημέρωνε τον Συνήγορο πως «η υπηρεσία μας δεν έχει ενημέρωση για την εκκίνηση της διαδικασίας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Την ίδια ώρα, τα κενά του προσωπικού στο νοσοκομείο είναι μεγάλα. Με έγγραφό του προς τη διοίκηση πριν από ενάμιση μήνα, το σωματείο εργαζομένων κάνει λόγο για σοβαρές ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στο τμήμα καθαριότητας.

Ειδικά στους νοσηλευτές οφείλονται άδειες και ρεπό που, όπως αναφέρουν, «με την υπάρχουσα δύναμη είναι αδύνατον να δοθούν μέχρι το τέλος του έτους, όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία».

Οι νοσηλευτές

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι, σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής -με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 2017- το οποίο επικαλείται στοιχεία που τους έστειλε η διοίκηση του «Ευγενίδειου», οι νοσηλευτές-νοσηλεύτριες είναι 52 τον αριθμό, την ώρα που στα μηνιαία προγράμματα βάρδιας -τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας- δεν ξεπερνούν τους 25!

Το θέμα είναι εξόχως σημαντικό καθώς ο αριθμός των νοσηλευτών είναι βασικός ως προς την εξυπηρέτηση των κλινών μιας κλινικής και κατ’ επέκταση έχει να κάνει με τη διατήρηση ή αφαίρεση της άδειάς της.

Οπως μας αναφέρουν πηγές μέσα από το νοσοκομείο, στους νοσηλευτές έχουν υπολογιστεί και άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την ειδικότητα και εμφανίζονται ως νοσηλευτές.

Αυτό, δε, επιβεβαιώνεται από νέες καταγγελίες του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο, καθώς, όπως μας ενημέρωσαν, μόλις προχθές αντιστοιχούσε 1 νοσηλευτής για 18 κρεβάτια ασθενών.

Παράλληλα, συνεχίζεται το καθεστώς απληρωσιάς των εργαζομένων, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις που έχουν λάβει κατά καιρούς από το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες επίκειται νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει τη μισθοδοσία τους.

Ειδικότερα, έχουν να πληρωθούν από τον Αύγουστο και μοιραία γι’ άλλη μία φορά κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα εις βάρος της διοίκησης.

Η αλήθεια είναι πως εδώ και πολύ καιρό οι εργαζόμενοι πληρώνονται μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, πως πριν από έναν χρόνο πληρώθηκαν μέσω κατάσχεσης του τραπεζικού λογαριασμού του νοσοκομείου.

Οπως μας είπαν, η διοίκηση τους ενημέρωσε πως θα πάρουν το δώρο των Χριστουγέννων μόνον αν προηγουμένως πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ το «Ευγενίδειο».

ΥΓΕΙΑ
Το αμαρτωλό ΚΕΣΥ και ο... ακλόνητος κ. Μάρκου
Με την απόφαση του ΚΕΣΥ, η οποία έγινε θέμα ερώτησης στη Βουλή, η Βόρεια Ελλάδα μένει χωρίς δημόσιο νοσοκομείο για επεμβάσεις TAVI, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και ταλαιπωρία για τους ασθενείς.
Το αμαρτωλό ΚΕΣΥ και ο... ακλόνητος κ. Μάρκου
ΥΓΕΙΑ
Στο μικροσκόπιο η μετεκπαίδευση θωρακοχειρουργού στο Ιπποκράτειο
Ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας-Πρόνοιας, βρίσκονται εδώ και λίγες μέρες στο νοσοκομείο για το καθεστώς των μετεκπαιδεύσεων γιατρών στην Α' Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου.
Στο μικροσκόπιο η μετεκπαίδευση θωρακοχειρουργού στο Ιπποκράτειο
ΥΓΕΙΑ
Μετεκπαίδευση στο «ξέφραγο αμπέλι» του Ιπποκράτειου
Σοβαρά ερωτήματα για την Διεύθυνσης Υγειονομικού του Στρατού αλλά και του Ιπποκράτειου εγείρονται από τα έγγραφα, που φέρνει στο φως σήμερα η «Εφ.Συν.», σχετικά με τις μετεκπαιδεύσεις των στρ. γιατρών.
Μετεκπαίδευση στο «ξέφραγο αμπέλι» του Ιπποκράτειου
ΥΓΕΙΑ
Πιάστηκε με τη… μετεκπαίδευση στην πλάτη
Πλήρως επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» η διοικήτρια του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αν. Μπαλουσοπούλου, αναφορικά με τα όσα είχαμε αποκαλύψει στις 7 Μαΐου για την παράνομη μετεκπαίδευση του στρατιωτικού...
Πιάστηκε με τη… μετεκπαίδευση στην πλάτη
ΥΓΕΙΑ
Πορεία εργαζομένων στα νοσοκομεία στο υπουργείο Υγείας
Στο πλαίσιο 24ωρης πανελλαδικής απεργίας ζήτησαν δημόσια υγεία για όλους, μαζικές προσλήψεις μονίμου προσωπικού και ένταξη στα βαρέα κι ανθυγιεινά.
Πορεία εργαζομένων στα νοσοκομεία στο υπουργείο Υγείας
Ασκληπιείο Βούλας
ΥΓΕΙΑ
«Καμπάνα» για πέντε εργαζόμενους του Ασκληπιείου
Σε ποινές κάθειρξης 6 έως 8 ετών καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας πέντε από τους δέκα κατηγορούμενους γιατρούς και νοσηλευτές του Ασκληπιείου Βούλας, που εμπλέκονται στην υπόθεση...
«Καμπάνα» για πέντε εργαζόμενους του Ασκληπιείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας