Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κάτι «βρομάει» στα σκουπίδια της Χερσονήσου

Στιγμιότυπο από συνέντευξη Τύπου των εργαζομένων

Κάτι «βρομάει» στα σκουπίδια της Χερσονήσου

  • A-
  • A+

Πλήθος καταγγελιών και κλιμακούμενη ένταση συνοδεύει την προσπάθεια του Δήμου Χερσονήσου να παραχωρήσει εκ νέου την καθαριότητα της περιοχής σε ιδιώτες. Πριν από λίγες μέρες, οι εργαζόμενοι του δήμου απέτρεψαν τη διενέργεια του διαγωνισμού, καταγγέλλοντας αδιαφανείς διαδικασίες και οσμή... σκανδάλου, ενώ στο πλευρό τους στάθηκε και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, κηρύσσοντας τρίωρη στάση εργασίας σε όλους τους δήμους του Νομού Ηρακλείου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν πως η εκχώρηση του έργου σε ιδιώτες βασίζεται σε σαθρή οικονομική μελέτη, η οποία εμφανίζει σκόπιμα αυξημένο το κόστος λειτουργίας της δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας σε σχέση με το κόστος ανάθεσης σε ιδιωτική εταιρεία.

Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλαν, η λειτουργία της καθαριότητας υπό τον δήμο εμφανίζεται να είναι ασύμφορη, αφού ο μέσος μισθός του εργάτη εκτινάσσεται στα 1.926 ευρώ και του οδηγού στα 2.050 ευρώ. «Είναι ποσά έξω από κάθε πραγματικότητα», υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι που καταγγέλλουν ότι με αυτό τον τρόπο προωθείται η παραχώρηση ολόκληρης της λειτουργίας του δήμου στον ιδιωτικό τομέα.

Στην «πρωτοπορία»

Για το θέμα της καθαριότητας στον Δήμο Χερσονήσου έχουν προηγηθεί αρκετά επεισόδια, με θυελλώδεις συνεδριάσεις στο τοπικό δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο συγκεκριμένος δήμος ήταν από τους πρώτους, εδώ και δέκα χρόνια, που ξεκίνησαν την εκχώρηση τμημάτων της δημοτικής λειτουργίας σε ιδιώτες.

Οπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, αν η ιδιωτικοποίηση φάνταζε κάποτε ως λύση όσον αφορά τη μείωση του κόστους, οι δημοσιευμένες μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν άλλη πραγματικότητα: «Δεν υπάρχει μείωση κόστους. Οταν δεν έχει προκύψει ανταγωνισμός στην αγορά και όταν παγιώνονται οι σχέσεις δήμου-εργολάβου, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Την ύπαρξη σκοτεινών σημείων στον συγκεκριμένο διαγωνισμό έχουν καταγγείλει, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η αντιπολίτευση στον Δήμο Χερσονήσου, αλλά ακόμα και μέλη της παράταξης του ίδιου του δημάρχου Γιάννη Μαστοράκη.

Το θέμα των απορριμμάτων ήταν η αιτία της πρωτοφανούς καθαίρεσης, τον Ιούλιο, του αντιδημάρχου προγραμματισμού και στρατηγικού σχεδιασμού, Απόστολου Λουλουδάκη, ο οποίος είχε διαφωνήσει με την όλη διαδικασία.

Μάλιστα ο κ. Λουλουδάκης μετά την αποπομπή του από τον δήμαρχο είχε προσφύγει στην Αποκεντρωμένη διοίκησης Κρήτης, ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού, καταγγέλλοντας φωτογραφικές διατάξεις, αλλά και την παράκαμψη της γνωμοδότησης της ίδιας της νομικής υπηρεσίας του δήμου, η οποία ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση από την οικονομική επιτροπή για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Τα θολά σημεία

Η προκήρυξη προβλέπει την απόδοση του έργου της αποκομιδής απορριμμάτων με κόστος 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ -μαζί με τη συντήρηση του πρασίνου και άλλες δημοτικές δραστηριότητες- το τίμημα θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια.

Στον ιδιώτη θα παραχωρηθεί προς χρήση και όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του δήμου (απορριμματοφόρα), αλλά και οι υπό κατασκευή σταθμοί μεταφόρτωσης, που εντός του 2016 θα μειώσουν δραματικά το πραγματικό κόστος της αποκομιδής, χωρίς όμως να προβλέπεται και αντίστοιχη μείωση του τιμήματος προς τον εργολάβο.

Στα θολά σημεία περιλαμβάνονται και οι διατάξεις της προκήρυξης που απαιτούν από τον ανάδοχο «να έχει εμπειρία μέσα στο διάστημα των τελευταίων 5 χρόνων σε συνεργασία με ΟΤΑ που έχει ανάγκες, όπως ο Δήμος Χερσονήσου», ενώ προϋπόθεση θεωρείται το να είναι ο υποψήφιος «απολύτως ενήμερος από κάθε πλευρά των τοπικών συνθηκών εκτέλεσης της εργασίας».

Οπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, από τους παραπάνω όρους πριμοδοτείται εμφανώς ο εργολάβος που έχει ήδη τη δουλειά, καθώς εδώ και χρόνια η αποκομιδή συντελείται από κοινού με ιδιώτη, ενώ τώρα επιχειρείται η πλήρης εκχώρησή της. Εκτός από τον πρώην αντιδήμαρχο, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έχει προσφύγει για την ακύρωση του διαγωνισμού και ο Γιώργος Χαλκιαδάκης, επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον», ενώ τις δύο προσφυγές προσυπογράφουν και κάτοικοι της περιοχής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαχείριση απορριμμάτων με οικολογικό πρόσημο
​Η Ηπειρος γίνεται η δεύτερη Περιφέρεια που προχωρά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών με οικολογικό πρόσημο. Σε 18 μήνες προβλέπεται να λειτουργήσουν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα επεξεργάζονται...
Διαχείριση απορριμμάτων με οικολογικό πρόσημο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κύρια προτεραιότητα η ανακύκλωση
Επτά χρηματοδοτικά εργαλεία για τους δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την επίτευξη των στόχων που θέτουν ο Εθνικός Σχεδιασμός και οι...
Κύρια προτεραιότητα η ανακύκλωση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η πρώτη πράσινη... φάμπρικα σκουπιδιών
​Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται άλλη μια φορά στην πρωτοπορία της διαχείρισης των σκουπιδιών. Από χθες είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας που θάβει μόλις το 36% των οικιακών απορριμμάτων, ενώ τα υπόλοιπα με...
Η πρώτη πράσινη... φάμπρικα σκουπιδιών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μαύρη μέρα στη Μαυροράχη
Χαροπαλεύει ένας 44χρονος πατέρας δύο παιδιών, συμβασιούχος οδηγός στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας ατυχήματος το βράδυ της Κυριακής στον χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, για το οποίο υπάρχουν...
Μαύρη μέρα στη Μαυροράχη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επιμένουν να στέλνουν τα απόβλητα στη Φυλή
Οι δημοτικοί άρχοντες της χώρας παίρνουν μηδέν στην ανακύκλωση και δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην ταφή των απορριμμάτων, μοντέλο κοστοβόρο για τους πολίτες και επιβλαβές για το περιβάλλον. Ταυτόχρονα μόνο...
Επιμένουν να στέλνουν τα απόβλητα στη Φυλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ακόμη ένα φιάσκο της δημοτικής αρχής
Στραπάτσο άνευ προηγουμένου για τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την υπογειοποίηση των 16.000 κάδων σκουπιδιών αρνήθηκε να υπογράψει τη σύμβαση, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις,...
Ακόμη ένα φιάσκο της δημοτικής αρχής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας