• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 14.1°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 11.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  5 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 7.4°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.2°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.0°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.0°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 14.3°C
  3 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 10.6°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  1 BF
  75%
naxoswildlifeprotection.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τσαλαπατούν βιότοπο με τη βούλα του δήμου

 • A-
 • A+
ΝΑΞΟΣ Ο ίδιος ο δήμος, με την ανοχή των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών του νησιού, προχώρησε στη διάνοιξη παράνομου δρόμου στον μεγαλύτερο υγρότοπο των Κυκλάδων, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής και προστατεύεται από την περιβαλλοντική νομοθεσία, για να διευκολύνει τις στρατιές των γουιντσέρφερ ● Για «κενό νόμου» κάνει λόγο ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός ● Την εφαρμογή του νόμου αξιώνουν οικολογικές οργανώσεις

Φαίνεται ότι για τις τοπικές αρχές της Νάξου δεν αρκούσε το γεγονός ότι με την ανοχή τους καταπατούνταν βάναυσα τα τελευταία χρόνια μια αμμώδης παραλία, τμήμα μοναδικού προστατευόμενου υγροτόπου του νησιού, από στρατιές γουιντσέρφερ. Πλέον, νομιμοποίησαν τις παραβιάσεις της νομοθεσίας, δίνοντας τη συγκατάθεσή τους στο άνοιγμα δρόμου προκειμένου οι λάτρεις του αθλήματος να μπαίνουν με τα βαριά τους οχήματα που μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους και να τα παρκάρουν στην κυριολεξία δίπλα στο κύμα, πάνω στον αιγιαλό.

Μόλις 2,5 χιλιόμετρα νότια της Χώρας βρίσκεται ο μεγαλύτερος υγρότοπος της Νάξου και των Κυκλάδων, γνωστός ως Αλυκή, που είναι χαρακτηρισμένος ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) από το 2004, με εμβαδόν 1.700 στρέμματα. Στα βόρεια του υγροτόπου βρίσκεται μια αμμώδης παραλία, η Λαγκούνα, η οποία καλύπτεται από αμμοθίνες, αλμυρίκια, θαλάσσιους κρίνους και άλλα είδη χλωρίδας και αποτελεί ενδιαίτημα ειδών ορνιθοπανίδας που τρέφονται και φωλιάζουν στην άμμο. Όλη η ακτογραμμή, ιδιαίτερα κατά την άμπωτη και πλήμμη, ελκύει πολλά παρυδάτια και θαλάσσια πτηνά τα οποία τρέφονται με μικρά ψάρια και βενθικά είδη ασπόνδυλων.

Η παράκτια ζώνη τού ΚΑΖ της Αλυκής αποτελείται από την παραλία Λαγκούνα και τις αμμοθίνες που εκτείνονται μέχρι τη λιμνοθάλασσα και τις διαπερνά ο δημοτικός δρόμος αεροδρομίου - Αγίου Προκοπίου. Ο κόλπος της Λαγκούνας κοιτά βόρεια-βορειοδυτικά και, λόγω της θέσης του, επηρεάζεται πολύ από τους βόρειους ανέμους. Έτσι, τις μέρες που πνέουν, ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κατακλύζεται από λάτρεις του γουίντ σέρφινγκ που με μηχανοκίνητα οχήματα καταπατούν όχι μόνο τις ξερές εκτάσεις, αλλά και τις αμμοθίνες και την παραλία, καταστρέφοντας παράνομα την άγρια πανίδα και χλωρίδα.

Δίχως να τους νοιάζει το γεγονός ότι στην άμμο κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες ζουν και φωλιάζουν οι θαλασσοσφυριχτές, οι κορυδαλλοί και οι ποταμοσφυριχτές, που καμουφλάρουν τα αυγά τους και μεγαλώνουν τα μικρά τους πάνω στις ξερές κοίτες των λιμνοθαλασσών και τρέφονται από έντομα, καρκινοειδή και μαλάκια. Για όλη αυτή την κατάσταση επιδεικνυόταν παγερή αδιαφορία, με τον Δήμο Νάξου και τις αρμόδιες αρχές να δείχνουν απροθυμία να εφαρμόσουν τον νόμο και να προστατεύσουν αυτόν τον πολύτιμο υγροβιότοπο από τις παράνομες δραστηριότητες. Η κατάσταση είχε εξομαλυνθεί κάπως τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς ένας δρόμος, μη χαρακτηρισμένος ως τέτοιος σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και συνεπώς παράνομος, που πρόσφερε πρόσβαση στην παραλία είχε κλειστεί με τη σύμφωνη γνώμη του τότε εισαγγελέα.

Έτσι, οι σέρφερ στάθμευαν στον παρακείμενο δρόμο του αεροδρομίου και έσερναν τον βαρύ εξοπλισμό τους εντός της προστατευόμενης παραλίας, δυσχεραίνοντας όμως την κυκλοφορία. Οι παρεμβάσεις και συστάσεις από τις αστυνομικές αρχές για την απομάκρυνση των οχημάτων δεν έφερναν αποτέλεσμα.

Η σημερινή κατάσταση στη Λαγκούνα μετά τη διάνοιξη του δρόμου

Έτσι, φαίνεται ότι βρέθηκε η «μαγική» λύση και ο δρόμος πρόσβασης –δίπλα στο πρώτο φανάρι στον δρόμο του αεροδρομίου– ξανάνοιξε στις 18 Αυγούστου από τον ίδιο τον δήμο. Βέβαια, είχε προηγηθεί στις αρχές του μήνα παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο από επιχειρηματίες του νησιού μαζί με σέρφερ που ζήτησαν από τον δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανό, να μπορούν να μπαίνουν με τα οχήματά τους στην παραλία και να στρατοπεδεύουν. Όπερ και εγένετο.

Στις διαμαρτυρίες της Περιβαλλοντικής Κίνησης Νάξου και του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής, ο αστυνομικός διοικητής του νησιού απάντησε πως διενεργήθηκε αυτοψία από τον ίδιο, τον δήμαρχο και την αρμόδια εισαγγελική αρχή, κατά την οποία δεν βρέθηκε τίποτε το επιλήψιμο, με την εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου να θεωρεί ότι πραγματοποιείται ήπια δραστηριότητα. Κατά τα λοιπά, η ίδια εισαγγελέας διενεργεί έρευνα για την υπόθεση, αν και φαίνεται να θεωρεί ότι η είσοδος οχημάτων στη Λαγκούνα, η στάθμευση και η κατασκήνωση δεν αποτελούν αδίκημα υποβάθμισης του περιβάλλοντος σε προστατευόμενη περιοχή.

Ο δρόμος που διανοίχτηκε και επιτρέπει την πρόσβαση και στάθμευση στην παραλία

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον δήμαρχο του νησιού Δημήτρη Λιανό, ρωτώντας τον για τη διάνοιξη του δρόμου και εάν τελούνται παρανομίες μέσα στον προστατευόμενο υγρότοπο. Σε ό,τι αφορά τη διάνοιξη, ο κ. Λιανός απάντησε ότι ήταν ένας δρόμος που υπήρχε πάντα, ενώ δεν απάντησε ευθέως στο δεύτερο ερώτημα. Αντίθετα, απέδωσε την κατάσταση σε υπάρχον νομικό κενό. «Το εάν τελούνται παρανομίες, θα το εξετάσει η Εισαγγελία».

«Ιδιάζουσα περίπτωση»

Σε ό,τι αφορά την περιοχή, ανέφερε ότι «έχει γίνει η κήρυξη της περιοχής ως προστατευόμενης, αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει προχωρήσει στο επόμενο βήμα, τους όρους δηλαδή που θα ισχύουν γι’ αυτήν. Είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία για να κλείσουν οι ειδικοί όροι για την περιοχή και για άλλες ανάλογες με τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες. Δηλαδή, να ξεκαθαριστεί τι μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί εκεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχει νομικό κενό», ανέφερε.

Ωστόσο, επισημάναμε στον δήμαρχο ότι η υπάρχουσα νομοθεσία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας (3937/2011) είναι σαφής. Όπως προβλέπεται στο άρθρο 13, «δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως, ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας (92/43/ΕΟΚ), καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές».

Κι ακόμη, «δεν επιτρέπεται η, μέσω της κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, αυτόβουλη δημιουργία νέων ή η επέκταση υφιστάμενων δρόμων σε δασικά, χορτολιβαδικά και παράκτια οικοσυστήματα». Ωστόσο, ο δήμαρχος επέμενε να μιλά για το «νομικό κενό».

Βαρύ πλήγμα

Πρέπει να σημειωθεί ότι η παράνομη καταπάτηση της Λαγκούνας για χάρη των σέρφερ αποτελεί ακόμη ένα βαρύ πλήγμα για τον υγρότοπο της Αλυκής, αφού έχει κακοποιηθεί στο παρελθόν επανειλημμένα. Η λανθασμένη κατασκευή του δρόμου του αεροδρομίου διαχώρισε την ακτογραμμή από τη λιμνοθάλασσα και αποτέλεσε εμπόδιο στην κάποτε ανοιχτή σύνδεση του υγροτόπου με τη θάλασσα, έχοντας καταστρέψει την εκβολή του.

Παραμένει μόνο ένα άνοιγμα που συνδέει τη θάλασσα με τη μεγάλη λιμνοθάλασσα, το οποίο λόγω του μικρού πλάτους κλείνει από τη συσσώρευση άμμου και διακόπτει τη συνεχή εισροή θαλασσινού νερού και την είσοδο και έξοδο ψαριών. Έτσι, ο υγρότοπος περνάει μια περίοδο που καλύπτεται με νερό και μια περίοδο που είναι ξερός.

Όμως, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου διαφορετικοί οργανισμοί χλωρίδας και πανίδας ευημερούν. Πριν από δεκαετίες, όλη η περιοχή ήταν μια ενιαία λιμνοθάλασσα, όμως, πρώτα κατασκευάστηκε ένα φράγμα άμμου στα νότια, χωρίζοντάς τη σε δύο τμήματα, και στη συνέχεια κατασκευάστηκε το αεροδρόμιο στα ανατολικά, πάνω σε ελώδες τμήμα της Αλυκής, διαχωρίζοντας τον υγρότοπο σε μικρότερα επιμέρους λιμνία.

«Ο υγροβιότοπος της Αλυκής είναι μοναδικός στις Κυκλάδες και είναι καθήκον μας η προστασία του, δεν είναι ούτε πάρκινγκ αυτοκινούμενων ούτε κατασκήνωση τουριστών ούτε πεδίο αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως θέλουν κάποιοι να το μετατρέψουν», αναφέρει ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζώης Νάξου.

Και απαιτεί από τις αρμόδιες αρχές, «που είναι υποχρεωμένες να προστατεύσουν αυτό το φυσικό μας κεφάλαιο, να εφαρμόσουν τον νόμο», ενώ προειδοποιεί ότι έχει σκοπό να διαφυλάξει με κάθε νόμιμο μέσο την ισορροπία του Καταφυγίου Άγριας Ζωής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Φωτοβολταϊκά καταστρέφουν υγροβιότοπο
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αλώνει υψηλής παραγωγικότητας αγροτικής γης στον υγροβιότοπο Κολοβρέχτη στην Εύβοια και απειλεί το προστατευμένο είδος της χαλκόκοτας.
Φωτοβολταϊκά καταστρέφουν υγροβιότοπο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποδοκιμασία της ποινικοποίησης σίτισης αδέσποτων από την αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών
Παράκληση προς την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να επιληφθεί του θέματος της παράνομης επιβολής χρηματικών προστίμων από αστυνομικά όργανα σε φιλόζωους που ταΐζουν αδέσποτα απεύθυνε η αντεισαγγελέας Εφετών...
Αποδοκιμασία της ποινικοποίησης σίτισης αδέσποτων από την αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης νομιμοποιεί το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Με τη στάση του νομιμοποιεί και δίνει άφεση αμαρτιών σε όλες τις καταγγελίες για τις παρανομίες στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, αλλά και για την ανοχή που επιδεικνύουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης νομιμοποιεί το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δενδροκτονία και ρεματοκτονία μετά τη φωτιά στην Πεντέλη
Ο,τι γλίτωσε από τις φλόγες έρχονται να το αφανίσουν οι υπηρεσίες Περιφέρειας και δήμων που προχωρούν σε κοπές δέντρων και εκκαθαρίσεις ρεμάτων χωρίς μελέτες και χωρίς την παρουσία δασολόγων.
Δενδροκτονία και ρεματοκτονία μετά τη φωτιά στην Πεντέλη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προανάκριση για τη θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο διέταξε εισαγγελέας
Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε το κύμα αντιδράσεων για τη θανάτωση του χιμπατζή Μπαζού. Ο 29χρονος φροντιστής που πυροβόλησε το ζώο συνελήφθη, όμως αφέθηκε ελεύθερος λίγο μετά, με εντολή του εισαγγελέα...
Προανάκριση για τη θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο διέταξε εισαγγελέας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκατοντάδες εκρήξεις στη θάλασσα στο ανατολικό Αιγαίο
Τις ημέρες των εκρήξεων έως και σήμερα, το «Αρχιπέλαγος» παρατήρησε την πλήρη απουσία κητωδών σε μια περιοχή που συνήθως σφύζει από ζωή. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί νεκρά ή τραυματισμένα...
Εκατοντάδες εκρήξεις στη θάλασσα στο ανατολικό Αιγαίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας