• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.4°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.2°C / 21.6°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.6°C
  0 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.0°C
  1 BF
  52%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.5°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.1°C
  1 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  1 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 22.7°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 22.7°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 19.9°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 20.6°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  54%

Οι ευκάλυπτοι ξεριζώθηκαν άνευ λόγου και αιτίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δενδροκτονία και ρεματοκτονία μετά τη φωτιά στην Πεντέλη

 • A-
 • A+
Ο,τι γλίτωσε από τις φλόγες έρχονται να το αφανίσουν οι υπηρεσίες Περιφέρειας και δήμων που προχωρούν σε κοπές δέντρων και εκκαθαρίσεις ρεμάτων χωρίς μελέτες και χωρίς την παρουσία δασολόγων.

Ελλείψει παρεμβάσεων του Δασαρχείου Πεντέλης, ό,τι δεν αφάνισε η πυρκαγιά της 19ης-20ής Ιουλίου 2022 στην ανατολική Πεντέλη, έρχονται να το καταστρέψουν οι... αρμόδιες υπηρεσίες, με εργασίες ανεξέλεγκτης δενδροκτονίας και βάναυσες εκκαθαρίσεις ρεμάτων, την ίδια στιγμή που τα πρώτα σημάδια φυσικής αναβλάστησης εμφανίστηκαν στα ρέματα της περιοχής.

Στην πυρκαγιά της Πεντέλης επιβεβαιώθηκε εκ νέου η ανυπαρξία των διαβόητων Ομάδων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, καταγγέλλουν η ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι S.O.S.», η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης-Μελισσίων και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νηρέας Ραφήνας. Και αυτό γιατί εμφανίστηκε «διαλυμένη» και «διασπασμένη» η Πολιτική Προστασία (Π.Π.) στον Δήμο Πεντέλης και υπήρξε αποποίηση από τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου των διοικητικών ευθυνών και της αρμοδιότητάς του στο δασικό Δασαμάρι. («Το μπαλάκι των ευθυνών που έκαψε το Δασαμάρι», «Εφ.Συν.», 11/8/2022).

Ετσι, χωρίς επιτήρηση και άμεση επέμβαση στα κρίσιμα πρώτα 10 λεπτά από την Π.Π. του δήμου και με απουσία επίγειας πυροσβεστικής παρέμβασης, η δασική έκταση αφέθηκε ανυπεράσπιστη με τη φωτιά να καλπάζει επί ώρες ανεμπόδιστη στους λόφους και να καταστρέφει ολοσχερώς το δασικό Δασαμάρι, τα ρέματα Βαλανάρη και Δασαμάρι, μεγάλη έκταση δάσους του νότιου Πεντελικού βουνού (Βαγιάτι, Καλλίσια, Καραούλι) και να πλήττει οικισμούς, αναφέρουν.

«Οι κοπές αφορούν δέντρα που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του δήμου. Υπάρχουν δύο συνεργεία που προχωρούν σε αυτές τις εργασίες, που το καθένα έχει επικεφαλής γεωπόνο, που με επιτόπια αυτοψία αποφασίζουν αμέσως αν το δέντρο θα ξαναδώσει κλαδιά, διαφορετικά κόβεται από τη ρίζα, ή αν θα πρέπει να κλαδευτεί», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς. «Σε πολλά δέντρα έχουν πληγεί τα κλαδιά τους, που σημαίνει ότι υπάρχουν σημεία στα δέντρα που έχουν αδυνατίσει με αποτέλεσμα με τον ερχομό του χειμώνα να υπάρχει κίνδυνος να πέσουν σε αμάξια και να προξενήσουν ατύχημα. Επομένως, κλαδεύονται για να είναι ασφαλείς οδηγοί και κάτοικοι. Επίσης, επειδή η φωτιά ήταν έρπουσα, σε κάποια δέντρα έχουν δημιουργηθεί κουφάλες στη ρίζα τους και έτσι, αν και φαίνεται ότι δεν έχουν καεί, μπορεί να πέσουν με έναν αέρα, κάτι που τα καθιστά επικίνδυνα και πρέπει να αφαιρεθούν», επισημαίνει.

Αμέσως μετά την καταστροφή, μόλις μία εβδομάδα μετά τη φωτιά και ενώ τα πρώτα σημάδια αναβλάστησης εμφανίστηκαν στα ρέματα, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους οι εργολάβοι, μέσω των αρμόδιων αρχών. Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, μέσω εργολάβου που εκτελεί έργα για τον δήμο, ξεκίνησε ανεξέλεγκτη δενδροκτονία στους καμένους οικισμούς του Ντραφιού και της Διώνης, σε κοινόχρηστους χώρους (άλση και πεζοδρόμια).

Τα εργολαβικά συνεργεία πετσόκοψαν και κλάδεψαν δέντρα στην περιοχή χωρίς μελέτες, χωρίς επίβλεψη και κατά παράβαση των επιστημονικών κανόνων που απαιτούν αναμονή μέχρι και την επόμενη άνοιξη μετά τη φωτιά ώστε να δοθεί χρόνος στη χλωρίδα να αντιδράσει και να διαφανεί τι θα επιζήσει. Εξαφάνισαν αδιακρίτως πεύκα, είτε πλήρως είτε μερικώς καμένα, ακόμα και υγιή. Και στη θέση πανύψηλων ευκαλύπτων, που σε διάστημα λίγων ημερών θα πρόσφεραν νέα πράσινα κλαδιά σε όλη την κόμη τους, άφησαν όρθια κούτσουρα ενός μέχρι δύο μέτρων.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Αττικής προχωρά σε ανεξέλεγκτη εισβολή σε ρέματα με μεγάλα σκαπτικά μηχανήματα για να καθαρίσουν τους αναβαθμούς, όπως συνέβη στο ρέμα Βαλανάρη. Χωρίς μελέτη, χωρίς επίβλεψη δασολόγων, έξω από κανόνες αειφόρου διαχείρισης που απαιτούν συντήρηση των αναβαθμών με μηχανήματα εκτός κοίτης ή μικρών διαστάσεων και βάρους (Bobcat) σε συνδυασμό με χειρωνακτική εργασία. Με τις μεγάλες ράμπες και τους ελιγμούς των μηχανημάτων να εκχερσώνουν μεγάλες εκτάσεις στην κοίτη και στα πρανή, εκμηδενίζοντας τη δυνατότητα φυσικής αναγέννησης και αποσταθεροποιώντας τα πρανή, ενώ ξεριζώνουν πλατάνια και καλαμιές, φυσικούς συμμάχους για τη συγκράτηση φερτών υλικών και για την ανάσχεση της ταχύτητας των νερών που θα κατέβουν από το καμένο Πεντελικό στις πόλεις.

Δεδομένων αυτών των καταστροφικών ενεργειών και σχεδιασμών, οι τέσσερις προαναφερθέντες σύλλογοι και κινήσεις πολιτών ζητούν από το Δασαρχείο Πεντέλης να κρατήσει σθεναρή στάση προστατεύοντας και υπερασπίζοντας τα καμένα δασικά οικοσυστήματα του Πεντελικού και συγκεκριμένα:

 Να συντάξει μελέτη για τα δέντρα που πρέπει να κοπούν (πίνακες υλοτομίας) και για εκείνα που θα σωθούν, και να επιβλέπει τις σχετικές εργασίες.
 Να εκδίδει άδεια για τον καθαρισμό των ρεμάτων, φραγμάτων και αναβαθμών και να επιβλέπει τις εργασίες.
 Να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσει άμεσα η καταστροφή που συντελείται και να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος χρόνος για τη φυσική αναγέννηση των οικοσυστημάτων του Πεντελικού.
 Να κηρυχθεί αναδασωτέο το σύνολο της καμένης δασικής έκτασης, όπως προβλέπει το άρθρο 117 του Συντάγματος.
 Να διασφαλίσει τη μη οικοδόμηση εντός των καμένων εκτάσεων.
 Να απαγορεύσει καθολικά τη βόσκηση της αναγεννώμενης χλωρίδας στην εν λόγω περιοχή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χωρίς πυροπροστασία το τρις... καμένο Δασαμάρι
Εκτεθειμένη στον κίνδυνο εκδήλωσης καταστροφικής πυρκαγιάς ελλείψει πυροφύλαξης και πυροπροστασίας βρίσκεται δασική και αναδασωτέα έκταση στην ανατολική Πεντέλη ● Πινγκ πονγκ ανάμεσα στους Δήμους Πεντέλης και...
Χωρίς πυροπροστασία το τρις... καμένο Δασαμάρι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το μπαλάκι των ευθυνών που έκαψε το Δασαμάρι
Η ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι SOS» και η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας είχαν εκπέμψει το σήμα κινδύνου προς τους αρμοδίους για το δασικό Δασαμάρι ήδη από πέρυσι.
Το μπαλάκι των ευθυνών που έκαψε το Δασαμάρι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κροκοδείλια δάκρυα από τους «αρμοδίους» για την Πεντέλη
Αντιφατικές κινήσεις του προέδρου του ΣΠΑΠ και των δημάρχων Διονύσου, Πεντέλης και Κηφισιάς που ενώ γνωρίζουν τα χρόνια περιβαλλοντικά εγκλήματα στην περιοχή εμφανίζονται σε κοινό μέτωπο για τη σωτηρία της.
Κροκοδείλια δάκρυα από τους «αρμοδίους» για την Πεντέλη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νταμάρι η... ανάπλαση της Πεντέλης εν αγνοία των δήμων
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεθόδευση ακόμη ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος στην πολύπαθη Πεντέλη έπειτα από τη χορήγηση άδειας με διαδικασίες fast track για την πραγματοποίηση γεωλογικής έρευνας για εξόρυξη...
Νταμάρι η... ανάπλαση της Πεντέλης εν αγνοία των δήμων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τσαλαπατούν βιότοπο με τη βούλα του δήμου
Η παράνομη καταπάτηση της Λαγκούνας για χάρη των σέρφερ αποτελεί ακόμη ένα βαρύ πλήγμα για τον υγρότοπο της Αλυκής, αφού έχει κακοποιηθεί στο παρελθόν επανειλημμένα.
Τσαλαπατούν βιότοπο με τη βούλα του δήμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας