• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 27.9°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 24.6°C
  3 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 23.2°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.8°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 27.2°C
  2 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.5°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.5°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 27.1°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 24.7°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νόμοι και τροπολογίες συρρικνώνουν τα δάση

 • A-
 • A+
Με νυχτερινή τροπολογία η κυβέρνηση προωθεί διατάξεις που «ξεπρασινίζουν» ακόμη περισσότερα στρέμματα γης, αποσύρει το Δημόσιο από τη διεκδίκησή τους και επιχειρεί να λύσει «στο πόδι» τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες.

Δεν έτυχε, «πέτυχε»! Η κυβέρνηση κατέθεσε ως νυχτερινή τροπολογία στο κλιματικό νομοσχέδιο που υποτίθεται ότι θέλει να σώσει το περιβάλλον διατάξεις που «ξεπρασινίζουν» ακόμη περισσότερα στρέμματα γης, αποσύρουν το Δημόσιο από τη διεκδίκησή τους και προσπαθούν «με έναν νόμο και ένα άρθρο» να λύσουν σε 4 μέρες προβλήματα που δεν λύθηκαν σε 40 χρόνια.

Τα προβλήματα αφορούν τους δασικούς χάρτες που συντάσσονται και ανασυντάσσονται σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, με τις εκάστοτε κυβερνήσεις να υπόσχονται λύσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να αξιοποιήσουν το ακίνητό τους. Το θέμα περιπλέχθηκε εκ νέου μετά την ανάρρηση της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, που ξεκίνησε τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών από την αρχή ενώ εκκρεμούσαν 174.000 ενστάσεις από την προηγούμενη διαδικασία. Οι νέοι χάρτες που αναρτήθηκαν όμως έδειξαν και πάλι τεράστιες εκτάσεις ως δασικές και ξεκίνησε νέα διαδικασία ενστάσεων για την οποία η προθεσμία λήγει στις 31 Μαΐου, σε 4 εργάσιμες, ενώ χιλιάδες πολίτες και φορείς ζητούν παράταση.

Παράταση όμως δεν δίδεται καθώς πιέζουν οι θεσμοί και η λύση επιδιώκεται τώρα με νέες υποσχέσεις ότι τα προβλήματα θα λυθούν με διατάξεις όπως αυτές που κατατέθηκαν με την τροπολογία στο κλιματικό νομοσχέδιο. Με αυτήν:

■ Εξαιρούνται υποχρεωτικά από την αναδάσωση οι εκτάσεις που στους κυρωμένους δασικούς χάρτες δεν εμφανίζονται με χαρακτήρα δάσους ή δασικό.

■ Το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας στις περιπτώσεις των ανωτέρω εκτάσεων όπως προέβλεπε ο βασικός νόμος 998/79.

■ Οχι μόνο το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα, αλλά ανακαλούνται και τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που έχουν εκδοθεί, ακόμη και αν για αυτά εκδόθηκαν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα έχουν ψηφιστεί διάφορες διατάξεις που οδηγούν στον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων και στην απόσυρση του Δημοσίου από τα δικαιώματά του επί αυτών. Τέτοιες ήταν οι διατάξεις για τις εκτάσεις με φρύγανα (ασπάλαθοι) και εκείνες για τους αγρούς που δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψης (νόμος 4915/2022).

Η νέα διάταξη έρχεται και νομοθετείται σε εφαρμογή του πλαισίου για το Εθνικό Κτηματολόγιο και προφανής στόχος είναι να απορριφθούν οι δηλώσεις ιδιοκτησίας που έχουν υποβληθεί από το Δημόσιο. Προβλέπεται ακόμη ότι τα κτηματολογικά γραφεία θα διορθώσουν οίκοθεν τους κτηματογραφικούς πίνακες, προσθέτοντας νέα καθήκοντα σε υπηρεσίες που είναι σοβαρά υποστελεχωμένες.

Το ερώτημα είναι εάν αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή τη στιγμή που δεν υπάρχει απόφαση από την Επιτροπή Δασολογίου. Η κυβέρνηση υπόσχεται, με άλλα λόγια, λύση των εκκρεμοτήτων με έναν μαγικό τρόπο, αλλά οι όποιες εμπλοκές προκύψουν θα πέσουν και πάλι στο κεφάλι των πολιτών αργότερα.

Με άλλες διατάξεις στην ίδια τροπολογία γίνεται προσπάθεια επίλυσης άλλων εμπλοκών που δημιουργήθηκαν από τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο εξαγγέλθηκε η υπαγωγή των Δασικών Υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η εξαγγελία έγινε από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου. Οπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, οι διατάξεις αυτές ήταν απαραίτητες διότι, σχεδόν έναν χρόνο μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία, δεν ήταν σαφώς προσδιορισμένες οι υπηρεσίες που θα αναλάβουν τις οικονομικές υποχρεώσεις όπως μεταφέρονται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ενώ προβλέπεται και μεταβατικό χρονικό διάστημα έως το τέλος του 2022 για την καταγραφή και ορθή δημοσιονομική αποτύπωση των εκκρεμοτήτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εγκλωβισμένες στους δασικούς χάρτες οι μεταβιβάσεις
Συνθήκες πυρκαγιάς μέσα σε λαβύρινθο βιώνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ανά την Ελλάδα που προσπαθούν να μεταβιβάσουν ακίνητα, να εκδώσουν άδειες οικοδομής ή να προχωρήσουν σε εργασίες συντήρησης των...
Εγκλωβισμένες στους δασικούς χάρτες οι μεταβιβάσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συνεχίζεται ο γολγοθάς των ιδιοκτητών με τις (μη) αναρτήσεις των δασικών χαρτών
Πριν από τρεις εβδομάδες η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα γινόταν η ανάρτηση των αναθεωρημένων δασικών χαρτών προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν...
Συνεχίζεται ο γολγοθάς των ιδιοκτητών με τις (μη) αναρτήσεις των δασικών χαρτών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γκάζι στις αδειοδοτήσεις, φρένο στο χωροταξικό
Οποιος δεν θέλει να... ζυμώσει, σπέρνει αβέρτα τεράστιες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Τουλάχιστον ενάμιση χρόνο ακόμη θα καθυστερήσει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας...
Γκάζι στις αδειοδοτήσεις, φρένο στο χωροταξικό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
80.000 ελατάκια στα αζήτητα
Ανεξήγητο γιατί δεν εγκρίνεται η προγραμματική σύμβαση με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας ώστε να υλοποιηθεί η φύτευση.
80.000 ελατάκια στα αζήτητα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τροπολογίες της νύχτας, εξυπηρετήσεις της μέρας
Το ρουσφέτι προς τον δήμαρχο Γαλατσίου, που τοποθέτησε αυθαίρετα έναν προκάτ ναΐσκο σε χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση του άλσους, πίσω από το άρθρο 4 της τροπολογίας που κατατέθηκε χθες το βράδυ.
Τροπολογίες της νύχτας, εξυπηρετήσεις της μέρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας