• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 28.5°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.9°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 25.0°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.8°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.6°C
  0 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.6°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.6°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.3°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.0°C
  3 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.7°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 23.8°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 23.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  78%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

115 μικρά υδροηλεκτρικά έργα ιδιωτών «πλημμυρίζουν» την Πελοπόννησο

 • A-
 • A+
Η παραχώρηση προς εκμετάλλευση του δημόσιου αγαθού του νερού στους ιδιώτες γίνεται τη στιγμή που πολλά από αυτά τα ποτάμια και ρέματα είναι σοβαρά επιβαρυμένα από τις πυρκαγιές και χρήζουν προστασίας.

Δεκάδες Μικρά Υδροηλεκτρικά Εργα (ΜΥΗΕ) πρόκειται να κατασκευαστούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από ιδιώτες σε εναπομείναντα ποτάμια και ρέματα τα οποία αποτελούν πηγή ζωής τόσο για την υδροδότηση περιοχών και την κάλυψη των αγροτικών και κτηνοτροφικών αναγκών όσο και για τη διατήρηση της εύθραυστης πανίδας και χλωρίδας. Κι αυτή η παραχώρηση προς εκμετάλλευση του δημόσιου αγαθού του νερού στους ιδιώτες γίνεται τη στιγμή που πολλά από αυτά τα ποτάμια και ρέματα είναι σοβαρά επιβαρυμένα από τις πυρκαγιές και χρήζουν προστασίας.

Μόνο στην Πελοπόννησο, 115 μικρά υδροηλεκτρικά με ισχύ από 0,1 MW (!) ώς 10 MW πρόκειται να κατασκευαστούν σε ποτάμια και ρέματα, όπως στον Λούσιο, στον επιβαρυμένο από τις πυρκαγιές σε Αχαΐα-Ηλεία-Αρκαδία Ερύμανθο που υδροδοτεί τον Πύργο και στον Ελισσώνα (όλοι παραπόταμοι του Αλφειού), στον Μυλάοντα που συγκεντρώνει τα κρυστάλλινα νερά των πηγών του Μαινάλου, στον Αροάνιο που συναντά τον Λάδωνα, στον Τράγο στο κέντρο της Πελοποννήσου με το πυκνό παραποτάμιο δάσος του, στη Νέδα που εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος και στον Αλφειό, τον μεγαλύτερο ποταμό της Πελοποννήσου. Από αυτά, τα 42 θα έχουν ισχύ από 0,1 έως 0,99 MW, τα 38 από 1 έως 1,99 MW και τα 17 από 2 έως 2,99 MW. Σε ό,τι αφορά την κατανομή τους, 64 θα κατασκευαστούν στην Αχαΐα, 19 στην Αρκαδία, 18 στην Ηλεία, 7 στη Μεσσηνία, από 3 σε Κορινθία και Λακωνία και 1 στην Αργολίδα.

Αν και πρόκειται για μη βιώσιμες επενδύσεις, καθώς τα μικρά υδροηλεκτρικά έχουν πολύ χαμηλή απόδοση, κι ενώ υποβαθμίζουν τα εύθραυστα ποτάμια οικοσυστήματα, λαμβάνουν περιβαλλοντική αδειοδότηση και εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους από επιδοτήσεις. Τι κι αν η ορισμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση -γνωστή και ως Platform on Sustainable Finance- σε πρόσφατη έκθεσή της συστήνει να αποφεύγεται η κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων ισχύος κάτω των 10 MW, καθώς αυτή οδηγεί σε αύξηση του κατακερματισμού των ποταμών;

Στην ίδια έκθεση συστήνεται η διασφάλιση της εφαρμογής ενός σχεδίου διαχείρισης των λεκανών απορροών των ποταμών (όπως περιγράφεται στην Οδηγία-Πλαίσιο για τα Υδατα) και, επιπλέον, να έχει προηγουμένως πραγματοποιηθεί εκτίμηση των σωρευτικών επιπτώσεων σε τοπικό επίπεδο ή στο επίπεδο της λεκάνης απορροής. Ετσι, μια τέτοια μελέτη πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις στη λεκάνη απορροής, στην προκειμένη τις συνολικές επιπτώσεις όλων των έργων που σχεδιάζονται. Κι όμως, τίποτα από τα παραπάνω δεν περιλαμβάνεται στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των εκατοντάδων μικρών υδροηλεκτρικών που βρίσκονται υπό αδειοδότηση σε ολόκληρη τη χώρα και που, σχεδόν στο σύνολό τους, έχουν ισχύ πολύ μικρότερη των 10 MW - συνήθως μικρότερη των 2 ΜW.

Πέραν αυτών, κάποια από τα ποτάμια και ρέματα στα οποία σχεδιάζεται η εγκατάσταση των μικρών υδροηλεκτρικών στην Πελοπόννησο είναι ήδη επιβαρυμένα με διάβρωση, πτώση του υδροφόρου ορίζοντα και περιβαλλοντική υποβάθμιση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αλφειού, η υδρομορφολογία του οποίου έχει πληγεί από έργα υποδομής (φράγματα, αναχώματα, γέφυρες) και αμμοχαλικοληψίες. Και τι να πει κανείς για το ότι παραβλέπεται το γεγονός πως κάποια από τα ποτάμια αυτά είναι προστατευόμενοι αρχαιολογικοί χώροι.

Κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος είναι η κοιλάδα του ποταμού Λούσιου όπου σώζονται πολυάριθμα θρησκευτικά μνημεία βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής (ναοί, μονές, ασκηταριά, ερημητήρια), πλήθος κοσμικών κτισμάτων με εξέχουσες τις υδροκίνητες εγκαταστάσεις της προβιομηχανικής περιόδου (μύλοι, μπαρουτόμυλοι, νεροτριβές), καθώς και μονοπάτια, καλντερίμια, βατόδρομοι και γεφύρια. Το ίδιο και η κοίτη Αλφειού, εξαιτίας των φυσικών χώρων, των αρχαιολογικών θέσεων και των οικιστικών συνόλων που διαθέτει.

Συν τοις άλλοις, οι μελέτες των έργων αυτών αποδεικνύονται μη έγκυρες, συνήθως με αρκετές παραλείψεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου για την κατασκευή και λειτουργία μικρού υδροηλεκτρικού, ισχύος 3,33 ΜW, στον ποταμό Ανω Ερύμανθο στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, που έλαβε αρνητική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, εξαιτίας πληθώρας παραλείψεων και μη επικαιροποίησής της.

Με ενημερωτική επιστολή του προς όλες τις αρμόδιες διευθύνσεις για την κατάσταση που διαμορφώνεται το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών Πελοπόννησος εκφράζει την έντονη ανησυχία του σχετικά με τη διαχείριση των ζωτικών υδατικών πόρων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και το γεγονός ότι μη βιώσιμες επενδύσεις λαμβάνουν περιβαλλοντική αδειοδότηση και χρηματοδότηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εβδομη απόφαση υπέρ των κατοίκων της Μεσοχώρας
Το ΣτΕ έκρινε άκυρη την αδειοδότηση του υδροηλεκτρικού στον Αχελώο, που είχε εκδοθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ικανοποιώντας το πανελλαδικό κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Εβδομη απόφαση υπέρ των κατοίκων της Μεσοχώρας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Αφήστε ήσυχο» το τελευταίο φυσικό τμήμα του Κηφισού
Η πολιτεία σχεδιάζει την καταστροφή του τελευταίου φυσικού τμήματος του ποταμού, μετατρέποντάς το σε τσιμεντένιο αγωγό ομβρίων, παρ’ όλο που προστατεύεται από Προεδρικό Διάταγμα.
«Αφήστε ήσυχο» το τελευταίο φυσικό τμήμα του Κηφισού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μοτοκρός σε... οικοσυστήματα
Καταγγελίες από περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις για τον αγώνα μοτοσικλετών «Olympia Rally» που διεξάγεται σε ευαίσθητες περιοχές «Φυσικού Κάλλους» και NATURA στην Πελοπόννησο.
Μοτοκρός σε... οικοσυστήματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας