• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    27°C 24.2°C / 27.9°C
    3 BF
    49%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    26°C 22.4°C / 28.5°C
    3 BF
    54%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    26°C 24.9°C / 27.0°C
    2 BF
    44%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    27°C 24.9°C / 27.2°C
    1 BF
    30%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    26°C 25.9°C / 25.9°C
    4 BF
    36%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    26°C 21.8°C / 25.9°C
    2 BF
    50%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    19°C 19.4°C / 22.3°C
    0 BF
    60%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    26°C 25.7°C / 25.7°C
    1 BF
    42%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.8°C / 26.0°C
    2 BF
    75%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.9°C / 24.6°C
    2 BF
    69%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 22.8°C / 24.4°C
    3 BF
    64%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 21.2°C / 22.7°C
    3 BF
    68%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.9°C / 23.9°C
    1 BF
    64%
  • Λάρισα
    Ψιχάλες μικρής έντασης
    20°C 19.9°C / 26.1°C
    2 BF
    77%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    24°C 23.3°C / 25.1°C
    2 BF
    63%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    24°C 24.3°C / 24.8°C
    4 BF
    81%
  • Χαλκίδα
    Αραιές νεφώσεις
    25°C 24.4°C / 27.7°C
    0 BF
    46%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 23.3°C / 24.3°C
    2 BF
    62%
  • Κατερίνη
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    23°C 22.5°C / 26.7°C
    2 BF
    75%
  • Καστοριά
    Αραιές νεφώσεις
    21°C 20.5°C / 20.5°C
    2 BF
    71%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Απόνερα» από το παράνομο έργο στο Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας

  • A-
  • A+
Παρά το σταμάτημα του έργου, έπειτα από κινητοποιήσεις κατοίκων, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που άφησε στην ευρύτερη περιοχή είναι βαρύ. ● Οι πρόσφατες βροχές παρέσυραν στη θάλασσα τα εκσκαφέντα μπάζα εξαιτίας της κοπής 36 δέντρων και 13 μεγάλων θάμνων στην κοίτη του ρέματος.

Μπορεί η απόπειρα διάνοιξης του τσιμεντένιου (δια)δρόμου, μήκους 133 μέτρων και πλάτους 2,5 μέτρων, κατά μήκος ρέματος και μέχρι την ακτή στο Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας -που είχε καεί σχεδόν στο σύνολό του από τη φωτιά του 2018- να κρίθηκε παράνομη από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας, καθώς το έργο δεν διέθετε περιβαλλοντική αδειοδότηση, αλλά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που άφησε είναι πολύ βαρύ.

Χάρη στις κινητοποιήσεις των κατοίκων («Παράνομη η διάνοιξη δρόμου», «Εφ.Συν.», 22/11/2021), η διάνοιξη του δρόμου μέσα στο Μπλε Λιμανάκι έχει σταματήσει. Η υπόθεση πλέον εξετάζεται από την εισαγγελέα Περιβάλλοντος του Πρωτοδικείου Αθηνών και το Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το έργο συνεχίστηκε, όμως, αν και με εμφανώς βραδύτερους ρυθμούς, στο ανατολικό πεζοδρόμιο της οδού Καβουνίδου. Εκεί η διάνοιξη του πεζοδρομίου έχει σταματήσει μπροστά στο τελευταίο μεγάλο αρμυρίκι.

Ο Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου αποφάσισε να θυσιάσει 36 δέντρα και 13 μεγάλους θάμνους που είχαν γλιτώσει από τη φωτιά, ενώ οι επιπτώσεις στη γεωμορφολογία του τοπίου, το οικοσύστημα, το μικροκλίμα και τη θάλασσα είναι ανυπολόγιστες. Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 μικροί και μεγάλοι κάτοικοι υιοθέτησαν το τελευταίο μεγάλο δέντρο που απέμεινε και το στόλισαν χριστουγεννιάτικο, εκδηλώνοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για την περιβαλλοντική αυτή καταστροφή με σκοπό να το σώσουν από τις μπουλντόζες.

Εξάλλου, οι τελευταίες έντονες βροχές παρέσυραν στη θάλασσα τα εκσκαφέντα χώματα, που έχουν απορριφθεί από τις μπουλντόζες στον αιγιαλό και στην κοίτη του ρέματος που εκβάλλει στο Μπλε Λιμανάκι. Την Κυριακή (28/11) και το Σάββατο (4/12) η θάλασσα κατακλύστηκε από λάσπη και φερτά υλικά με αποτέλεσμα το Μπλε Λιμανάκι, που έχει βυθό από ψιλή λευκή άμμο, να γίνει κυριολεκτικά «καφέ». Το γεγονός καταγγέλθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας, που διενήργησε αυτοψίες αυθημερόν.

Οι μαύροι σωλήνες ομβρίων

Οι κάτοικοι της περιοχής προειδοποιούν ότι επείγει να απομακρυνθούν τα μπάζα από την κοίτη του ρέματος για την αποφυγή πλημμύρας και να στερεωθούν τα πρανή για να μην παρασυρθούν, αλλά και τα χώματα που έχουν απορριφθεί από την ανάδοχο εταιρεία του έργου ατάκτως στα πρανή πάνω από τα λιμανάκια κατά μήκος του παραλιακού μετώπου για να μην παρασυρθούν από τη βροχή.

Επίσης, θα πρέπει να διευθετηθεί η απορροή των μαύρων σωλήνων ομβρίων υδάτων, που επίσης έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία κατά τρόπο που εκρέουν πάνω από τα λιμανάκια με κίνδυνο καταστροφής των παραλιών αλλά και διάβρωσης των κρημνωδών πρανών, πράγμα επικίνδυνο και για τους λουόμενους το καλοκαίρι.

Αν και γι’ αυτά τα ζητήματα ενημερώθηκαν το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας στις 19/11/2021, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί. Ηδη, από τις τελευταίες βροχές, χώματα παρασύρθηκαν από τα πρανή προς τη θάλασσα και δημιουργήθηκαν νεροφαγώματα. Και, βέβαια, το κόστος της περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην ξηρά, τη χερσαία ζώνη λιμένος, τον αιγιαλό και τη θάλασσα στο Μπλε Λιμανάκι θα πρέπει να βαρύνει τους υπεύθυνους της περιβαλλοντικής αυτής καταστροφής με βάση την αρχή του ενωσιακού δικαίου περί περιβαλλοντικής ευθύνης «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παράνομη η διάνοιξη δρόμου
Παράνομη η διάνοιξη του τσιμεντένιου δρόμου, μήκους 133 μέτρων, κατά μήκος ρέματος και μέχρι την ακτή στο Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας που είχε καεί σχεδόν στο σύνολό του από τη φωτιά
Παράνομη η διάνοιξη δρόμου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στα δικαστήρια για διάνοιξη δρόμου στο Μπλε Λιμανάκι
Στο όνομα της αποκατάστασης των ζημιών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και με πρόσχημα τη διάνοιξη πρόσβασης για ΑΜΕΑ διανοίγεται τσιμεντένιος δρόμος κατά μήκος ρέματος και μέχρι το Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας.
Στα δικαστήρια για διάνοιξη δρόμου στο Μπλε Λιμανάκι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Λήξη των εργασιών στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ
​Μία ημέρα μετά την ομαδική εξώδικη διαμαρτυρία και προειδοποίηση 37 κατοίκων του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου προς την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και τον υπουργό Εθν. Αμυνας Π. Καμένο για τις...
Λήξη των εργασιών στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δημοτική ζώνη πράσινου στη Ραφήνα παραχωρήθηκε για εργοτάξιο
Με οριακή πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο στη Ραφήνα ενέκρινε αίτημα της εταιρείας INTRAKAT και της παραχώρησε έκταση στην καρδιά της πόλης για χρήση εργοταξίου.
Δημοτική ζώνη πράσινου στη Ραφήνα παραχωρήθηκε για εργοτάξιο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Απροστάτευτος» ο παράκτιος υγρότοπος στις Μαρίκες
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πρόθεση της ΕΥΔΑΠ να κατασκευάσει αντλιοστάσιο ακαθάρτων στον παράκτιο υγρότοπο Μαρίκες στην περιοχή Νηρέας Ραφήνας.
«Απροστάτευτος» ο παράκτιος υγρότοπος στις Μαρίκες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το υπουργείο Περιβάλλοντος «νομιμοποιεί» τις παραλείψεις του για τις Μαρίκες
Οι Μαρίκες περιλαμβάνονται στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών του ν.4672/2017 των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Αττικής ως «περιοχή που προορίζεται για την προστασία οικοτόπων και ειδών». Είναι...
Το υπουργείο Περιβάλλοντος «νομιμοποιεί» τις παραλείψεις του για τις Μαρίκες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας