• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 10.1°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.3°C
  1 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 5.5°C / 9.5°C
  4 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 6.9°C
  4 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 10.2°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.7°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.1°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 7.6°C
  3 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 13.8°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 8.6°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 3.5°C / 7.1°C
  4 BF
  58%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 5.0°C
  2 BF
  94%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.3°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 8.3°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.4°C
  3 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  52%
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νίκη για τη σωτηρία των Αγράφων

 • A-
 • A+
Απορρίφθηκε η αδειοδότηση των αιολικών σταθμών στη Νιάλα και στο Βοϊδολίβαδο από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΝ. ● Για ενδεχόμενο επιπτώσεων σε προστατευόμενα είδη έκανε λόγο η κρίσιμη γνωμοδότηση της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου.

Μια πανηγυρική δικαίωση κατοίκων και φορέων και μια μεγάλη νίκη του αγώνα που δίνεται για τη σωτηρία των Αγράφων από την επέλαση βιομηχανικής κλίμακας αιολικών αποτελεί η απόρριψη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των δύο αιολικών σταθμών στην ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας και στο Βοϊδολίβαδο, έπειτα από απόφαση που υπέγραψε στις 19/11 ο γενικός διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, Κώστας Δημόπουλος.

Η απόφαση αφορά την απόρριψη της τροποποιημένης περιβαλλοντικής αδειοδότησης που αιτούνταν οι εταιρείες ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕΕ και ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ ΑΕΕ για την εγκατάσταση δύο αιολικών σταθμών με συνολικά 21 ανεμογεννήτριες (Α/Γ), ύψους έως και 166 μέτρα και διαμέτρου ρότορα έως και 136 μέτρα.

Η αρχική αδειοδότηση αφορούσε 40 Α/Γ μικρότερης ισχύος και διαστάσεων. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, η απόρριψη του αιτήματος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου έγινε αφενός διότι «οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προτεινόμενων τροποποιήσεων χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σημαντικές, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να μην μπορούν να εκφέρουν με βεβαιότητα τεκμηριωμένη άποψη ότι το έργο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου», σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Οδηγία για τη διατήρηση των οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας (92/43/ΕΟΚ). Και, αφετέρου, η επέμβαση του έργου εντός δασικών δεν εγκρίνεται για αντικειμενικούς λόγους προστασίας του δασικού περιβάλλοντος.

Της απόρριψης από το ΥΠΕΝ είχαν προηγηθεί οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, του Δασαρχείου Καρδίτσας, της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και περισσότερων από 750 πολιτών, φορέων και συλλόγων.

Η τελευταία αρνητική γνωμοδότηση προήλθε από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ και μπορεί να χαρακτηριστεί ως «καταπέλτης», αφού εξετάζει τη «δέουσα εκτίμηση» των επιπτώσεων των έργων σε περιοχές του Δικτύου Νatura 2000, με επιχειρηματολογία που έχει γενικότερη σημασία στις περιοχές της χώρας, με σημαντική παρουσία προστατευόμενων ειδών.

Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σε αυτήν, τα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας της περιοχής κατασκευής των έργων κινδυνεύουν από θανάτωση, λόγω πρόσκρουσης στις Α/Γ και λόγω ανεπάρκειας τροφής από την καταστροφή των περιοχών τροφοληψίας τους. Εξάλλου, η διάνοιξη δρόμων θα καταστρέψει ή θα κατακερματίσει τα ενδιαιτήματα της πεταλούδας «παρνάσσιος Απόλλων», του αγριόγιδου και της καφέ αρκούδας, είδη που έχει υποχρέωση να προστατεύει η χώρα.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιοχή των Αγράφων προστατεύεται για την πανίδα και ορνιθοπανίδα της, εκτιμούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης σημαντικών επιπτώσεων για τα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας και πανίδας, ούτε υπάρχει σε μεγάλο βαθμό η βεβαιότητα ότι η εν λόγω επέμβαση δεν θα επηρεάσει την περιοχή σε σχέση με την ακεραιότητά της και ότι δεν θα οδηγήσει σε οριστικό εκτοπισμό των ειδών από την περιοχή των Αγράφων», αναφέρεται στη γνωμοδότηση.

Η «Εφ.Συν.» με συνεχή ρεπορτάζ ενημέρωνε για όλες τις εξελίξεις που αφορούσαν τον αγώνα που δόθηκε κατά της εγκατάστασης των δύο αιολικών σταθμών στα Αγραφα, αρχής γενομένης τον Ιούλιο του 2018 («Σπέρνουν» ανεμογεννήτριες στα απάτητα Αγραφα, 9/7/2018)

Ως «σπουδαία συλλογική νίκη της κοινωνίας των πολιτών» χαρακτηρίζουν την απόρριψη της εγκατάστασης των δύο αιολικών σταθμών οι δήμαρχοι των Θεσσαλικών και των Ευρυτανικών Αγράφων, Παναγιώτης Νάνος (Λίμνης Πλαστήρα), Ανδρέας Στεργίου (Αργιθέας) και Αλέξης Καρδαμπίκης (Αγράφων Ευρυτανίας). Και διαμηνύουν ότι αγώνας για τη σωτηρία των Αγράφων συνεχίζεται σε πολιτικό, νομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας κατά της εγκατάστασης των δύο αιολικών σταθμών ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018, όταν πια όλα είχαν «τελειώσει» αδειοδοτικά και είχε βγει η τελευταία Αδεια Εγκατάστασης από το ΥΠΕΝ. Ωστόσο, ο αγώνας για τα Αγραφα δεν έχει ολοκληρωθεί. Συνολικά, περισσότερες από 500 ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να κατατεμαχίσουν τον ορεινό όγκο των Αγράφων, με τις 72 να έχουν λάβει άδεια εγκατάστασης.

Τώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στις πλαγιές της Καράβας, της ψηλότερης κορυφής των Αγράφων (2.014 μέτρα), και της ευρύτερης περιοχής, που απειλούνται με «ξεκοίλιασμα» για την εγκατάσταση αιολικών. Ενδεικτικά, σχεδιάζονται ένας αιολικός σταθμός της ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 4 Α/Γ στην κορυφή Καράβα και, στη νοτιοδυτική της ράχη, ένας της ΤΕΡΝΑ με 8 Α/Γ στη βόρεια πλαγιά της Καράβας. Πιο βόρεια, την άνοιξη του 2021, ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής αιολικού σταθμού με 8 Α/Γ στη θέση «Αέρας - Αφεντικό», στην περιοχή διάσελο Τυμπάνου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δόλιες μεθοδεύσεις για αιολικούς σταθμούς στα Ακαρνανικά όρη αδιαφορώντας για τα όρνια
Ολοι οι αιολικοί σταθμοί βρίσκονται εντός «Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά» και σε κοντινή απόσταση από την προστατευόμενη περιοχή Natura του όρους Τσέρεκας.
Δόλιες μεθοδεύσεις για αιολικούς σταθμούς στα Ακαρνανικά όρη αδιαφορώντας για τα όρνια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αιολικά στην Οίτη με λειψή περιβαλλοντική αδειοδότηση
Η εταιρεία «Green Velocity» αδιαφορεί για το γεγονός ότι οι άδειες παραγωγού για τους τέσσερις αιολικούς σταθμούς έχουν προσβληθεί από τον Δήμο Λαμίας και ότι η υπόθεση θα κριθεί στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.
Αιολικά στην Οίτη με λειψή περιβαλλοντική αδειοδότηση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη η διαμαρτυρία για τα αιολικά στη Βουλγάρα
Aψηφώντας τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, συγκεντρώθηκαν στη Βρύση Ζαχαράκη για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικών στη Βουλγάρα και στο βουνό Κερασιά
Με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη η διαμαρτυρία για τα αιολικά στη Βουλγάρα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ταξίδι ενημέρωσης για ελεύθερα νησιά χωρίς αιολικά
Συνεχίζονται οι ενημερωτικές εκδηλώσεις από την Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου μετά την πρώτη νίκη και την απόρριψη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του «Aegean Project».
Ταξίδι ενημέρωσης για ελεύθερα νησιά χωρίς αιολικά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξύλο και χημικά στην κινητοποίηση ενάντια στην καταστροφή των Αγράφων
Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 6/6 κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στον «Τύμπανο» Αργιθέας με τη συμμετοχή κατοίκων της Καρδίτσας και των Αγραφιώτικων χωριών και συλλογικοτήτων από διάφορες περιοχές...
Ξύλο και χημικά στην κινητοποίηση ενάντια στην καταστροφή των Αγράφων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ΣτΕ κόβει τα φτερά του υπ. Περιβάλλοντος για αιολικό στην Ανδρο
Διακοπή εργασιών για ανεμογεννήτριες στο Φραγκάκι, ώστε να προστατευτεί η αναπαραγωγή του σπιζαετού ● Υπόλογη η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής για εξυπηρέτηση επενδυτικών συμφερόντων.
Το ΣτΕ κόβει τα φτερά του υπ. Περιβάλλοντος για αιολικό στην Ανδρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας