• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.4°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.3°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 17.0°C
  2 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 8.9°C / 12.2°C
  0 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 13.2°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.2°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 14.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 17.5°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 14.5°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  79%
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παρανομία πάνω στην παρανομία

 • A-
 • A+
Κουρελόχαρτο έχει γίνει η νομοθεσία στον βωμό της «ανάπτυξης» στην Ανδρο, καθώς η εταιρεία που έχει αναλάβει την εγκατάσταση πέντε ανεμογεννητριών στην περιοχή Στενό κατασκεύασε αυθαίρετη προβλήτα από σκυρόδεμα για να εκφορτώσει τα τεράστια εξαρτήματα. ● Απορίας άξιο το γιατί δεν έχουν επέμβει ακόμα οι αρμόδιοι, ενώ γνωρίζουν την παρανομία.

Μόνο απίστευτα μπορούν να χαρακτηριστούν αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Ανδρο προκειμένου να διευκολυνθεί με κάθε τρόπο η εκφόρτωση ανεμογεννητριών, με το τοπικό λιμεναρχείο να αυτοαναιρεί τις αποφάσεις του, τις αδειοδοτήσεις να τσαλαπατιούνται και τη νομοθεσία -που δεν την εφαρμόζει κανείς- να γίνεται κουρελόχαρτο.

Ο λόγος για την παράνομη προβλήτα που κατασκευάστηκε σε κόλπο νότια του νησιού, στο Στενό της Ανδρου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα άτυπο λιμάνι ώστε να ξεκινήσει η εκφόρτωση 5 ανεμογεννητριών για ακόμη έναν αιολικό σταθμό στη θέση Φραγκάκι.

Επειτα από αυτοψία που διενήργησε το Λιμεναρχείο Ανδρου στις 3 και 4/11 διαπιστώθηκε ότι η προβλήτα δεν ανταποκρινόταν στην υποβληθείσα μελέτη στην αδειοδοτούσα αρχή σε ό,τι αφορά τη χρήση του αιγιαλού και καταγράφηκαν υπερβάσεις τόσο στο μέγεθος και στην τοποθεσία της κατασκευής όσο και στις εργασίες, αφού δεν προβλεπόταν ότι θα είναι σταθερής βάσης.

Ετσι, διατάχτηκε διακοπή των εργασιών για παράνομο έργο στον αιγιαλό, σχηματίστηκε ποινική δικογραφία και συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι των αυθαίρετων εργασιών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση του αιγιαλού και του θαλάσσιου χώρου από την κατασκευάστρια εταιρεία φέρεται να γίνεται παράνομα, αφού δεν καλύπτεται από την εκδοθείσα παραχώρηση της χρήσης τους, όπως προσδιορίζεται σε σχετική απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε στις 14/12/2020. Κι αυτό διότι η υπάρχουσα αυθαίρετη κατασκευή βρίσκεται σε διαφορετική θέση από αυτήν που παραχωρήθηκε.

Επιπλέον, οι όροι και προϋποθέσεις της προαναφερόμενης απόφασης περί παραχώρησης αιγιαλού και θαλάσσιας περιοχής έχουν παραβιαστεί με την αυθαίρετη κατασκευή της προβλήτας με σκυρόδεμα και την αυθαίρετη ρίψη τσιμεντένιων κυβόλιθων στον θαλάσσιο χώρο και στον αιγιαλό.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, αυτό συνεπάγεται την αυτοδίκαιη ανάκλησή της, δηλαδή την παύση της ισχύος της λόγω της μη τήρησης εκ μέρους της κατασκευάστριας εταιρείας των όρων και προϋποθέσεων που τέθηκαν από τους αρμόδιους φορείς.

Παρ' όλα αυτά και σαν να μη συμβαίνει τίποτα, στις 13 Νοεμβρίου η GREEK WINDPOWER A.E., κατασκευάστρια εταιρεία του αιολικού σταθμού στη θέση Φραγκάκι Κορθίου, προχώρησε σε εκφόρτωση από φέριμποτ τύπου παντόφλας και μεταφορά με φορτηγά εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών στον χώρο της εγκατάστασης, χρησιμοποιώντας την αυθαίρετα κατασκευασμένη προβλήτα παρουσία του λιμεναρχείου που είχε προχωρήσει λίγες μέρες πριν σε διακοπή των εργασιών! Νέα εκφόρτωση πραγματοποιήθηκε και στις 15 Νοεμβρίου.

Μόλις διαπιστώθηκε από πολίτες ότι το ίδιο πλοίο «Μαρία Τ.» κατευθυνόταν προς το σημείο, ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο Ανδρου, το οποίο τους ενημέρωσε ότι δεν είχε ειδοποιηθεί για κατάπλου του συγκεκριμένου πλοίου στο νησί.

Μέσα σε όλα αυτά, κανένας (ανευθυνο)υπεύθυνος δεν υπολογίζει τον κίνδυνο που μπορεί να ενέχει η χρήση μιας αυθαίρετης προβλήτας για την ασφάλεια των πολιτών και των εργαζομένων, αφού έχουν αλλοιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι κοινόχρηστοι χώροι του αιγιαλού και ο θαλάσσιος χώρος.

Πέραν του ότι είναι να αναρωτιέται κανείς για το εάν έχουν υπάρξει άνωθεν παρεμβάσεις για την εκφόρτωση των ανεμογεννητριών σε μια βεβαιωμένα παράνομη κατασκευή, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι τόσο η Κτηματική Υπηρεσία Σύρου όσο και η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σύρου, αν και γνωρίζουν για τη διακοπή των εργασιών από το λιμεναρχείο και τους λόγους αυτής, δεν έχουν μέχρι στιγμής παρέμβει. Αλλά και ότι ο δήμαρχος Ανδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, που κατά τα λοιπά συμμετέχει στο Δίκτυο Δημάρχων κατά των ανεμογεννητριών, παραμένει απαθής μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν στο νησί του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαμαρτυρία με 9 Μποφόρ κατά των αιολικών στην Ανδρο
Πεζοπορία-διαμαρτυρία ενάντια στα αιολικά πραγματοποίησαν την Παρασκευή το απόγευμα στη θέση Φραγκάκι οι κάτοικοι της Άνδρου παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Διαμαρτυρία με 9 Μποφόρ κατά των αιολικών στην Ανδρο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θέλουν την Ανδρο εργοστάσιο της αιολικής βιομηχανίας
Το νησί της Ανδρου βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρόκληση που ενδέχεται να αλλάξει ολοκληρωτικά τη φυσιογνωμία του, εφόσον υλοποιηθούν τα σχέδια εγκατάστασης 300 και πλέον ανεμογεννητριών, ύψους έως και 150...
Θέλουν την Ανδρο εργοστάσιο της αιολικής βιομηχανίας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξεσηκωμός ενάντια στα αιολικά σε Εύβοια και Σκύρο
Το ΥΠΕΝ έδωσε άδεια για την εγκατάσταση τεσσάρων αιολικών πάρκων με 51 ανεμογεν­νήτριες ύψους 150 μέτρων σε τέσσερα βουνά ● Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 13.00 στην παραλία της Χαλκίδας.
Ξεσηκωμός ενάντια στα αιολικά σε Εύβοια και Σκύρο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δυναμική κινητοποίηση στην Καζάρμα των Αγράφων
Για άλλη μια φορά, εκατοντάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή (7/8) ώστε να καταδείξουν την αντίθεσή τους στην επιχείρηση μετατροπής των Αγράφων σε ζώνη βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων.
Δυναμική κινητοποίηση στην Καζάρμα των Αγράφων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πλημμύρισε» αιολικά πάρκα η Ναυπακτία σε απόσταση αναπνοής από χωριά
Οι αδειοδοτήσεις για την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών παρέχονται απρόσκοπτα και κανείς δεν υπολογίζει τις σωρευτικές επιπτώσεις από υφιστάμενους, υπό εξέλιξη ή περιβαλλοντικά αδειοδοτημένους αιολικούς...
«Πλημμύρισε» αιολικά πάρκα η Ναυπακτία σε απόσταση αναπνοής από χωριά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας