• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.6°C / 10.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.4°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 5.5°C / 9.5°C
  4 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 2.5°C / 5.9°C
  5 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 8.8°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 6.2°C
  3 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 7.6°C
  3 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.2°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.9°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  8°C 7.7°C / 8.6°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 5.5°C / 7.1°C
  3 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.5°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 10.4°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.7°C
  0 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 8.6°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  3 BF
  52%

Καμένη γη από την πυρκαγιά του 2009 σε περιοχή μεταξύ Διονύσου και Νέας Μάκρης 

EUROKINISSI-Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναδάσωση; Ποια αναδάσωση;

 • A-
 • A+
Μία μόλις ημέρα μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι θα κριθούν αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, ανακλήθηκε η απόφαση για αναδάσωση έκτασης που είχε καεί το 2012 στον Δήμο Μυλοποτάμου Ρεθύμνου ● Στη Βορειοανατολική Αττική έχουν καταγραφεί από αεροφωτογραφίες 980 μεταβολές στα 210.000 στρέμματα που έγιναν στάχτη το 2009.

Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να δήλωνε την Πέμπτη (5/8) στο διάγγελμά του ότι όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες, αλλά μόλις μία μέρα μετά δημοσιευόταν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση ανάκλησης ως αναδασωτέας δασικής έκτασης στο Καστρί του Δήμου Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, η οποία κάηκε στις 29 Οκτωβρίου 2012.

Πρόκειται για έκταση εμβαδού 2.979 τετραγωνικών μέτρων που τον Μάιο του 2013 κηρύχτηκε αναδασωτέα με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (ΦΕΚ 242/Δ/2013). Η απόφαση είχε στηριχτεί σε εισηγητική πρόταση της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου (10/04/2013), σύμφωνα με την οποία «η φυσική βλάστηση της επίδικης έκτασης, αποτελούμενη από δασικά άτομα πρίνου, σχίνου, ασπαλάθου, ντραμιθιάς και αγριοχαρουπιάς που κάλυπταν την επιφάνειά της σε ποσοστό το οποίο της προσέδιδε μορφή δάσους κατά την έννοια των διατάξεων άρθρου 3 του Νόμου 998/1979» περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας.

Ωστόσο, την Παρασκευή (6/8) δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (517/Δ/2021) νέα απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, σύμφωνα με την οποία ανακαλείται η παλαιότερη απόφαση και αίρεται η αναδάσωση της περιοχής γιατί «κηρύχτηκε από πλάνη, καθώς είναι έκταση με αραιή φρυγανική βλάστηση και ίχνη παλαιάς καλλιέργειας, όπως βαθμίδες και ξηρολιθιές, ενώ στις αεροφωτογραφίες του 1945 εμφανίζεται καλλιεργημένη». Προκειμένου δε να τεκμηριωθεί η... πλάνη αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη έκταση εμφανίζεται ως μη δασική όχι μόνο στις αεροφωτογραφίες του 1945, αλλά και στους προσωρινά αναρτημένους δασικούς χάρτες όπου εμφανίζεται ως γεωργική έκταση.

Σημειώνεται ότι ο αποχαρακτηρισμός ως αναδασωτέας της έκτασης στο Καστρί Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο αποφασίστηκε από τη συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, έπειτα από εισήγηση της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνης στις 15/6/2021.

Εξάλλου, απ’ ό,τι φαίνεται από στοιχεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, οι πυρόπληκτες περιοχές του παρελθόντος της βορειοανατολικής Αττικής βρίσκονται στο έλεος της αυθαίρετης δόμησης. Τον Αύγουστο του 2009 καταστροφικές πυρκαγιές έκαψαν περίπου 210.000 στρέμματα (210 τετραγωνικά χιλιόμετρα) στη βορειοανατολική Αττική. Για τη μετέπειτα προστασία των καμένων εκτάσεων, έπειτα από σχετική νομοθετική ρύθμιση (νόμος 3818/2010), το Ελληνικό Κτηματολόγιο ανέλαβε την ανάπτυξη και λειτουργία ενός συστήματος τηλεπισκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης με στόχο τον εντοπισμό της αυθαίρετης δόμησης στις περιοχές αυτές.

Το σύστημα αυτό αποσκοπεί στην προστασία των πυρόπληκτων περιοχών, στην καταγραφή τυχόν μεταβολών στη δόμηση και κυρίως νέων κτισμάτων που εντοπίζονται εκτός οικισμών και εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως και στην καταγραφή τεχνικών έργων και τυχόν μεταβολών στην επιφάνεια του εδάφους, όπως π.χ. εκχερσώσεις, εκσκαφές για μελλοντική δόμηση ή εκμετάλλευση. Η συνολική επιφάνεια της περιοχής ανίχνευσης αλλαγών ανέρχεται σε 270.000 στρέμματα και περιλαμβάνει κυρίως περιοχές εκτός σχεδίου αλλά και ορισμένους οικισμούς και περιοχές με σχέδια πόλεως.

Εξάλλου, το σύστημα τηλεπισκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης της ΒΑ Αττικής περιλαμβάνει την παραγωγή εικόνων πολύ υψηλής ανάλυσης ανά δύο μήνες από αεροφωτογραφίσεις ή δορυφορικές λήψεις, τη σύγκρισή τους με τις αντίστοιχες εικόνες του προηγούμενου διμήνου, την ανίχνευση και καταγραφή των μεταβολών και την υποβολή ανά δίμηνο αναφοράς με τα σχετικά ευρήματα- εντοπισθείσες μεταβολές στο Τμήμα Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου, καθώς οι εντοπισθείσες μεταβολές δεν αντιστοιχούν απαραίτητα σε αυθαίρετες κατασκευές, διαβιβάζονται για περαιτέρω έλεγχο, αξιολόγηση και εφαρμογή της νομοθεσίας. Εστω κι έτσι, από την αρχή λειτουργίας του συστήματος το 2010 μέχρι το τέλος του 2019 έχουν καταγραφεί 980 περιπτώσεις μεταβολών!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επιστολή του WWF προς Μητσοτάκη με 63.000 υπογραφές
Προτάσεις για αποτελεσματική δασοπροστασία με έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών διατυπώνει η περιβαλλοντική οργάνωση που ζητεί την αναστολή των οικοδομικών αδειών για νέες κατασκευές στις καμένες περιοχές.
Επιστολή του WWF προς Μητσοτάκη με 63.000 υπογραφές
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πήραν πίσω το «σαφάρι» αγριόχοιρων
Ανακλήθηκε, λόγω της κατακραυγής που προκάλεσε, το κάλεσμα του Δασαρχείου Πεντέλης για... μαζική θήρα αγριογούρουνων και η λύση που προκρίνεται είναι η παγίδευση και μεταφορά τους σε πιο κατάλληλες περιοχές.
Πήραν πίσω το «σαφάρι» αγριόχοιρων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι προτάσεις του WWF για την επόμενη μέρα
Κήρυξη όλων των εκτάσεων ως αναδασωτέων χωρίς εξαιρέσεις, εκπόνηση μελετών για αντιπλημμυρικά έργα και ολοκλήρωση των δασικών χαρτών είναι ανάμεσα στα όσα προτείνει η οικολογική οργάνωση.
Οι προτάσεις του WWF για την επόμενη μέρα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ματαιώνεται η εκμετάλλευση του «ιδιωτικού» δάσους της Βαλανιδορράχης
Οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες δήλωσαν ότι έχασαν τον τίτλο ιδιοκτησίας, ο οποίος δεν βρέθηκε ποτέ στη Γενική Διεύθυνση Κτηματολογίου και Υποθηκοφυλακείων της Τουρκίας.
Ματαιώνεται η εκμετάλλευση του «ιδιωτικού» δάσους της Βαλανιδορράχης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας