• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 15.8°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.1°C / 13.2°C
  0 BF
  60%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.4°C
  5 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.1°C / 10.9°C
  0 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.0°C / 12.6°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 6.8°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 16.6°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.4°C
  1 BF
  96%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 16.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.6°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 12.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 16.0°C
  2 BF
  65%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 15.9°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.2°C / 13.3°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρεία κινητοποίηση για την προστασία της Οίτης

 • A-
 • A+
Ημέρα αγώνα η αυριανή για την αποτροπή της καταστροφής της Οίτης από τους πέντε αιολικούς σταθμούς που ετοιμάζουν οι επενδυτές ● Το βουνό περιλαμβάνει Εθνικό Δρυμό, περιοχή NATURA, καταφύγιο πουλιών, σπάνια χλωρίδα και πανίδα και μοναδική ομορφιά

Για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών στην Οίτη, διοργανώνουν τη δεύτερη πορεία αλληλεγγύης στην Οίτη, αύριο Σάββατο 7 Αυγούστου, η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης σε συνεργασία με τους Ορειβατικούς Συλλόγους Λαμίας και Αμφισσας, τον Ομιλο Φίλων του Δάσους και τον Σύλλογο Δρομέων Φθιώτιδας «ΤΡΑΧΙΝΑ», καθώς και τους συλλόγους χωριών Επιμορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογο Υπαταίων «Οι Αινιάνες», Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Παυλιανιτών Λαμίας, Εκπολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πυράς Φωκίδας, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πανουργιά Φωκίδας, Σύλλογος Νεοχωριτών Υπάτης και Σύλλογος των Απανταχού Καστριωτών Παρνασσίδος «Η Κοίμηση της Θεοτόκου».

Μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αιτήσεις για την εγκατάσταση πέντε αιολικών σταθμών με συνολικά 37 ανεμογεννήτριες, ύψους 120 μέτρων, σε υψόμετρα από 1.700 έως 2.100 μέτρα. Για την αίτηση που αφορά τη θέση «Τούρλα – Βλιτοτσούμαρο» με 15 ανεμογεννήτριες, έχει εκδοθεί η Απόφαση Eγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) και έχουν γίνει δύο αιτήσεις ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η μία από τον Δήμο Λαμίας και η άλλη από κατοίκους της περιοχής και συλλόγους. Οι άλλες τέσσερις αιτήσεις στις θέσεις Πύργος, Ξεροβούνι (2) και Μακρυράχη, με συνολικά 22 ανεμογεννήτριες, έχουν λάβει Αδειες Παραγωγού και έχουν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενδικοφανείς προσφυγές για την ακύρωσή τους από τον Δήμο Λαμίας.

Τα έργα σχεδιάζονται σε ένα βουνό με Εθνικό Δρυμό, με προστατευόμενη περιοχή NATURA, «Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά», με πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, με αγριόγιδα, χρυσαετούς και δρυοκολάπτες. Σε ένα βουνό με τα περισσότερα και τα ομορφότερα φαράγγια στην Ελλάδα, με ιαματικές πηγές και με πλούσια νερά που ο καθένας μπορεί να απολαύσει, ακόμα και με μονοήμερες εκδρομές, στις δεκάδες πεζοπορικές διαδρομές που διαθέτει.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Οίτης και στα 2.000 μέτρα κακοποιεί το ορεινό τοπίο, υπονομεύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και τις ελπίδες που έχουν εναποθέσει οι κάτοικοι για μια ήπια, βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη -όπως δείχνει η πορεία του χωριού Παύλιανη-, διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στα χωριά τους αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες.

Οι διοργανωτές της πορείας αλληλεγγύης στην Οίτη καλούν πολίτες της χώρας και περιβαλλοντικούς φορείς και ορειβατικούς συλλόγους να συμμετάσχουν σε αυτήν. «Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε ένα από τα σημαντικότερα φυσικά μνημεία απείρου φυσικού κάλλους της χώρας μας, τον μόνο Εθνικό Δρυμό από τους δέκα της χώρας μας που απειλείται σήμερα από την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τα συνοδά έργα των ανεμογεννητριών», αναφέρουν.

Και ζητούν από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση να σταματήσουν τώρα αυτά τα σχέδια και να μην προχωρήσει αυτό το έγκλημα. «Δεν φτάνουν οι γενικές διακηρύξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Εκτιμάμε ότι το αποτέλεσμα των εγκαταστάσεων με τα συνοδά τους έργα σε αυτά τα υψόμετρα είναι λιγότερο “πράσινο” από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης “καθαρής ενέργειας”», επισημαίνουν.

Η πορεία αλληλεγγύης στην Οίτη ξεκινάει από τις Βρύζες και το «Καταφύγιο της Οίτης» στις 9 π.μ., θα περάσει από το Πυργάκι και τη Μακρυράχη και θα συνεχίσει για την Πυρά του Ηρακλέους. Μαζί με την επιστροφή, θα διανύσει περίπου 11 χιλιόμετρα σε μια ορεινή διαδρομή που θα διαρκέσει 4 έως 6 ώρες, ανάλογα με το περπάτημα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πεζοπορικοί μαραθώνιοι για τη σωτηρία των βουνών από τα αιολικά
Ενας πεζοπορικός άθλος βρίσκεται σε εξέλιξη από δύο ορειβάτες που αποφάσισαν να διασχίσουν την ορεινή Ελλάδα για τη σωτηρία των ελληνικών βουνών από την αιολική καταστροφή, μεταφέροντας το μήνυμα «Ελεύθερα...
Πεζοπορικοί μαραθώνιοι για τη σωτηρία των βουνών από τα αιολικά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με σκευωρία θέλουν να ξεφορτωθούν το κίνημα για τα Αγραφα
Με μια κακοστημένη σκευωρία, η αστυνομία της Καρδίτσας επιχειρεί να ποινικοποιήσει τον αγώνα για την προστασία των Αγράφων, στοχοποιώντας 15 πολίτες και μια πολιτική συλλογικότητα της Πάτρας.
Με σκευωρία θέλουν να ξεφορτωθούν το κίνημα για τα Αγραφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μεγάλη συμμετοχή στην πανευρυτανική κινητοποίηση
Δεκάδες σύλλογοι, εργατικά και συνταξιοδοτικά σωματεία, θεσμικοί φορείς και εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν στην πανευρυτανική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι ενάντια στη μετατροπή της...
Μεγάλη συμμετοχή στην πανευρυτανική κινητοποίηση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξύλο και χημικά στην κινητοποίηση ενάντια στην καταστροφή των Αγράφων
Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 6/6 κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στον «Τύμπανο» Αργιθέας με τη συμμετοχή κατοίκων της Καρδίτσας και των Αγραφιώτικων χωριών και συλλογικοτήτων από διάφορες περιοχές...
Ξύλο και χημικά στην κινητοποίηση ενάντια στην καταστροφή των Αγράφων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περιβαλλοντικό έγκλημα στα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου»
Το φαραωνικό έργο εγκατάστασης αιολικών με όνομα «Aigaio Project» απειλεί περιοχές Natura και θέτει σε κίνδυνο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων.
Περιβαλλοντικό έγκλημα στα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας