• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 31.6°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 31.6°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 32.1°C
  3 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 30.5°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 25.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.1°C / 28.8°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 26.2°C / 30.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 30.1°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.2°C
  5 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.0°C / 31.8°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.6°C / 29.7°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  52%

Τα πρώτα δένδρα κόπηκαν από το παρκάκι της οδού Ιακωβάτων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΜΑΤώνουν παρκάκι για να φυτέψουν κοντέινερ

 • A-
 • A+
Απρόκλητη επίθεση στους κατοίκους που αντιδρούν στην καταστροφή του χώρου πρασίνου με 42 δένδρα (πλατάνια, πεύκα, φοίνικες και επιπλέον πολλά θαμνώδη δένδρα) και πάρκινγκ της γειτονιάς τους προκειμένου να γίνουν «προσωρινές» αίθουσες νηπιαγωγείου.

Κλίμα αστυνομοκρατίας επικρατεί στη γειτονιά των Κάτω Πατησίων, στην οδό Ιακωβάτων, όπου οι κάτοικοι αντιδρούν στην κοπή δένδρων ενός από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου της πυκνοκατοικημένης περιοχής. Στο παρκάκι Μηναΐδη-Φωτιάδη, όπως ονομάζεται, στο πλαίσιο της έναρξης της δίχρονης προσχολικής αγωγής από την ερχόμενη σχολική χρονιά στην πρωτεύουσα, ο Δήμος Αθηναίων προγραμματίζει να τοποθετήσει 11 κοντέινερ που θα στεγάσουν ισάριθμες αίθουσες νηπιαγωγείων – μια λύση που έχει χαρακτηριστεί αντιεκπαιδευτική από φορείς γονέων και εκπαιδευτικών.

Αν και στα σχέδια του δήμου ο συγκεκριμένος χώρος περιγράφεται ως αδόμητο οικόπεδο, το παρκάκι –που εγκαινιάστηκε επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη- χρησιμοποιείται από μικρούς και μεγάλους ως χώρος αναψυχής, αλλά και ως δημοτικό πάρκινγκ που εξυπηρετεί όχι μόνο τους κατοίκους της γειτονιάς αλλά και τους επισκέπτες του γειτονικού νοσοκομείου «Παμμακάριστος». Αντιδρώντας στην καταστροφή του πρασίνου, οι κάτοικοι δέχτηκαν την περασμένη Παρασκευή επίθεση από τα ΜΑΤ. Μόλις το Σάββατο αποχώρησε από το σημείο κλούβα της Αστυνομίας, παρέμεναν ωστόσο μέχρι χθες δυνάμεις της ελληνικής και της δημοτικής αστυνομίας και, σύμφωνα με τους κατοίκους, ήταν συχνές οι περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ γύρω από το περιφραγμένο, αυτή τη στιγμή, παρκάκι.

Το γειτονικό εγκαταλειμμένο κτίριο που σύμφωνα με τους κατοίκους αποτελεί εστία μόλυνσης και καθιστά ακατάλληλη την τοποθέτηση κοντέινερ δίπλα του για την εκπαίδευση νηπίων

Ανησυχίες στους κατοίκους για το μέλλον του χώρου πρασίνου γεννήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, όπως περιέγραψαν στην «Εφ.Συν.», όταν ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες από το δημοτικό συνεργείο και κόπηκαν τα πρώτα τέσσερα δένδρα (το πάρκο υπολογίζεται ότι έχει 42 δένδρα -πλατάνια, πεύκα, φοίνικες- και επιπλέον πολλά θαμνώδη δένδρα).

Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχαν τοιχοκολληθεί ανακοινώσεις που καλούσαν τους κατοίκους να πάρουν τα αυτοκίνητά τους από το δημοτικό πάρκινγκ και όταν αυτοί ρώτησαν τον λόγο, η απάντηση που πήραν από αρμόδιους ήταν ότι «πρόκειται να γίνει μια ανάπλαση», «κάτι προσωρινό». Σε νεότερη συζήτηση τους με τον μηχανικό του συνεργείου, την Τετάρτη, ζήτησαν την άδεια των εργασιών. Δεν τους δόθηκε τίποτε παραπάνω από την απάντηση ότι «την άδεια την έχει ο δήμος». «Αρχισε να μας δημιουργείται η αίσθηση ότι όλο αυτό είναι κάτι αυθαίρετο», μας λέει κάτοικος.

Καταγγελίες

Το πρωί της περασμένης Παρασκευής κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για ακόμη μια φορά στο παρκάκι αντιδρώντας στην κοπή των δένδρων (μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν κοπεί 10-15 δένδρα). Απέναντί τους είδαν δυνάμεις των ΜΑΤ και σε ένα ακόμη αίτημά τους να δουν την άδεια των εργασιών δέχτηκαν απρόκλητη -όπως καταγγέλλουν- επίθεση από την Αστυνομία και χημικά, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει μια ηλικιωμένη κυρία.

Από τότε έχουν σταματήσει οι εργασίες, όμως οι κάτοικοι συγκεντρώνονται καθημερινά το απόγευμα στο σημείο εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κοπή των δένδρων, αλλά και στην τοποθέτηση των κοντέινερ. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο χώρος είναι ακατάλληλος για τη στέγαση νηπιαγωγείων, καθώς στο σημείο υπάρχει ένα εγκαταλειμμένο κτίσμα που αποτελεί εστία μόλυνσης και υπάρχει ανησυχία ότι θα καταρρεύσει. Οπως περιγράφουν, με βάση τα κράσπεδα που έχουν γκρεμιστεί, αναμένεται να τοποθετηθούν κοντέινερ ακριβώς δίπλα στο ακατάλληλο κτίσμα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου, στο παρκάκι-δημοτικό πάρκινγκ θα τοποθετηθούν 11 κοντέινερ που θα φιλοξενήσουν 253 νήπια. Το οικόπεδο έχει περιφραχτεί ήδη και ο δήμος έχει πει ότι ο περιβάλλων χώρος θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να αποτελέσει χώρο υπαίθριου παιχνιδιού για τους μαθητές των νηπιαγωγείων. Οι κάτοικοι αντιπροτείνουν να αναζητήσει ο δήμος άλλο χώρο για τις ανάγκες της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, καθώς αν προχωρήσει ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής Κ. Μπακογιάννη θα απολέσουν ένα ελεύθερο χώρο πράσινου ιδιαίτερα κρίσιμο στις παρούσες συνθήκες. «Ο χώρος σήμερα αξιοποιείται κυρίως από παιδιά. Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που τα απογεύματα παίρνουν τα αυτοκίνητά τους από το πάρκινγκ ακριβώς για να μπορούν να παίξουν τα παιδάκια», μας περιγράφει ένας κάτοικος.

Οι κάτοικοι προτίθενται να ξεκινήσουν έναν πολύμορφο αγώνα για να βάλουν «στοπ» στην καταστροφή του πάρκου. Εχουν ήδη καταθέσει μήνυση για την κοπή των δένδρων, προτίθενται να απευθυνθούν σε κάθε αρμόδια αρχή και την ερχόμενη Τετάρτη (14 Ιουλίου, 19.00), η Επιτροπή Κατοίκων Γειτονιών Πατησίων προγραμματίζει συγκέντρωση και πορεία στη γειτονιά.

Καταδικάζοντας την επίθεση των ΜΑΤ και ταυτόχρονα κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι προχωρά τον σχεδιασμό της ερήμην των κατοίκων, τρεις δημοτικές παρατάξεις (Ανοιχτή Πόλη, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή) ζητούν έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα. «Η δημοτική αρχή οφείλει να σταματήσει να υπονομεύει την προοδευτική μεταρρύθμιση της δίχρονης προσχολικής αγωγής επιβάλλοντας αυθαίρετες λύσεις που δεν σέβονται ούτε τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας, ούτε αυτές των γειτονιών», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Πόλη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες καταγγελίες για το παρκάκι της Ιακωβάτων
Νέες παρεμβάσεις, όπως την εκ νέου υποβολή καταγγελιών στις αρμόδιες υπηρεσίες και νέα συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας, ετοιμάζουν οι κάτοικοι των Κάτω Πατησίων, προκειμένου να αποτρέψουν την κοπή...
Νέες καταγγελίες για το παρκάκι της Ιακωβάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ούτε ένα δέντρο λιγότερο, ούτε ένα παιδί σε κοντέινερ»
Κινητοποίηση για το παρκάκι στην Ιακωβάτων «Το πάρκο θα μείνει, το έργο δεν θα γίνει». «Οχι κοντέινερ και κλουβιά, ναι στα δέντρα για τα παιδιά». Δύο από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της πορείας...
«Ούτε ένα δέντρο λιγότερο, ούτε ένα παιδί σε κοντέινερ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αίτηση να σταματήσουν τα έργα δόμησης στο πάρκο της Ιακωβάτων
Αίτηση ανάκλησης της άδειας των εργασιών δόμησης στο παρκάκι της οδού Ιακωβάτων στα Κάτω Πατήσια κατέθεσε μηχανικός που εκπροσωπεί τους κατοίκους.
Αίτηση να σταματήσουν τα έργα δόμησης στο πάρκο της Ιακωβάτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εγκρίθηκε η «επένδυση» για τον λόφο του Στρέφη
Τι προβλέπει η πρόταση της «Prodea Investments» που πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων ● Θύελλα αντιδράσεων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και για τη σκοπιμότητα της σύμπραξης και για το...
Εγκρίθηκε η «επένδυση» για τον λόφο του Στρέφη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το real estate θέλει να «υιοθετήσει» τον Λόφο Στρέφη
Η εταιρεία σκοπεύει να κάνει δωρεά 1 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση μελετών και την κατασκευή έργων συντήρησης και αναβάθμισης 40,5 στρεμμάτων του χώρου πρασίνου με σύμπραξη του δήμου.
Το real estate θέλει να «υιοθετήσει» τον Λόφο Στρέφη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας