• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 17.4°C
  3 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 15.5°C
  0 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 17.9°C
  5 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.6°C / 12.9°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.4°C / 14.6°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.7°C / 8.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.1°C / 17.6°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.9°C
  4 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.1°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 15.7°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 16.9°C
  0 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 12.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 19.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.6°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 13.2°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.5°C / 15.6°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  67%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ελλάδα δεν υπακούει στις Οδηγίες για τα σκουπίδια

 • A-
 • A+
Καμπανάκι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. ● Κινδυνεύει να βρεθεί στο «σκαμνί» της Ε.Ε. για μη συμμόρφωσή της με κοινοτικές Οδηγίες και μη μεταφορά στην εθνική της νομοθεσία νέων κανόνων της Ε.Ε. ● Υπόλογη για τη μη ορθή επεξεργασία των αστικών λυμάτων, τη διαχείριση, τις ροές και την υγειονομική ταφή των αποβλήτων και την πρόληψη της δημιουργίας απορριμμάτων συσκευασίας.

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να παραπεμφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται η Ελλάδα, εξαιτίας της μη συμμόρφωσής της με κοινοτικές Οδηγίες και της μη μεταφοράς στην εθνική της νομοθεσία νέων κανόνων της Ε.Ε. Οι παραβάσεις της χώρας μας αφορούν τη μη ορθή επεξεργασία των αστικών λυμάτων, τη διαχείριση, τις ροές και την υγειονομική ταφή των αποβλήτων και την πρόληψη της δημιουργίας απορριμμάτων συσκευασίας. Συγκεκριμένα:

● Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με την Οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (91/271/ΕΟΚ) που απαιτεί από τα κράτη - μέλη να διασφαλίζουν ότι οι οικισμοί (πόλεις, κωμοπόλεις, περιοχές κατοικίας) συλλέγουν και επεξεργάζονται σωστά τα λύματά τους. Το 2011, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, επειδή δεν εκπλήρωνε αυτήν την υποχρέωσή της, αλλά η χώρα μας δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο της Ε.Ε. στις 14/9/2017, με την οποία έκρινε ότι η Ελλάδα δεν εξασφάλισε την ορθή συλλογή και επεξεργασία των αστικών λυμάτων σε πέντε οικισμούς. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παραβίαση εξακολουθεί να υφίσταται για δύο οικισμούς, της Προσοτσάνης και του Δοξάτου στη Δράμα. Εκτός της παραπομπής στο Δικαστήριο της Ε.Ε., η Ελλάδα κινδυνεύει και με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

● Η Ελλάδα καλείται να πάρει τα αναγκαία μέτρα, για να διασφαλίσει την κατάλληλη διαχείριση των αποβλήτων και τη λεγόμενη «ιεράρχηση των αποβλήτων», στο πλαίσιο της οποίας η πρόληψη των αποβλήτων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και η ανακύκλωση αποκτά προτεραιότητα έναντι της ανάκτησης ενέργειας ή της διάθεσης. Οπως επισημαίνει η Επιτροπή, τα τελευταία 10 χρόνια, ο χώρος υγειονομικής ταφής στη Μύκονο λειτουργεί πλημμελώς, εξακολουθώντας να ρυπαίνει το περιβάλλον και να θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Οι απορροές ρυπαίνουν τα υπόγεια ύδατα, το βιοαέριο δεν συλλέγεται ούτε υποβάλλεται σε επεξεργασία, αλλά απελευθερώνεται απευθείας στην ατμόσφαιρα, ενώ απόβλητα μπορούν να εντοπιστούν εκτός του χώρου υγειονομικής ταφής.

● Η Ελλάδα και 6 κράτη - μέλη δεν έχουν μεταφέρει πλήρως στην εθνική τους νομοθεσία τους νέους κανόνες της Ε.Ε. σχετικά με τις ροές αποβλήτων για τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους, για τις ηλεκτρικές στήλες και τους συσσωρευτές και για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

● Η Ελλάδα και ακόμη 12 κράτη - μέλη δεν έχουν μεταφέρει πλήρως στην εθνική τους νομοθεσία τους νέους κανόνες της Ε.Ε. για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων, που εισάγουν, από το 2030, περιορισμούς στην υγειονομική ταφή όλων των αποβλήτων που είναι κατάλληλα για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας. Με τους κανόνες επιδιώκεται ο περιορισμός, έως το 2035, του μεριδίου των αστικών αποβλήτων που αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής στο 10%. Επιπλέον, ζητείται από τις χώρες της Ε.Ε. να θέσουν σε εφαρμογή ένα αποτελεσματικό σύστημα ποιοτικού ελέγχου και ιχνηλασιμότητας για τα αστικά απόβλητα που διατίθενται για υγειονομική ταφή.

● Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα και 16 κράτη - μέλη να μεταφέρουν πλήρως στην εθνική τους νομοθεσία τους νέους κανόνες της Ε.Ε. σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων. Μεταξύ άλλων, η σχετική κοινοτική οδηγία ενισχύει τους κανόνες για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων και θέτει νέους στόχους για την ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων, με στόχο την ανακύκλωσή τους τουλάχιστον στο 55% έως το 2025 και στο 65% έως το 2035.

● Η Ελλάδα και 12 κράτη - μέλη καλούνται να μεταφέρουν πλήρως στην εθνική τους νομοθεσία τους νέους κανόνες της Ε.Ε. σχετικά με την πρόληψη της δημιουργίας απορριμμάτων συσκευασίας.

● Τέλος, η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα και 17 κράτη - μέλη να προστατεύσουν το περιβάλλον από τα χωροκατακτητικά ξένα είδη, καθώς δεν εκπόνησαν σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων διαδρομών ακούσιας εισαγωγής και εξάπλωσης αυτών των ειδών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απειλούνται με διώξεις επειδή αντιστάθηκαν
Το Λιμεναρχείο Σάμης επέδωσε κλήσεις σε εφτά κατοίκους και αιρετούς δήμων της Κεφαλονιάς, ώστε να ξεκινήσει ποινική διερεύνηση μετά την προσπάθειά τους να εμποδίσουν την εκφόρτωση ανεμογεννητριών στο νησί.
Απειλούνται με διώξεις επειδή αντιστάθηκαν
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περιβαλλοντικό έγκλημα στα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου»
Το φαραωνικό έργο εγκατάστασης αιολικών με όνομα «Aigaio Project» απειλεί περιοχές Natura και θέτει σε κίνδυνο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων.
Περιβαλλοντικό έγκλημα στα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ζητούν καθαρό νερό και κάθονται εδώλιο
Στο εδώλιο θα βρεθούν σήμερα 9 πολίτες, αγωνιστές κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στον Βόλο με την κατηγορία της παρεμπόδισης της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.
Ζητούν καθαρό νερό και κάθονται εδώλιο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τέρμα στο δέλεαρ των ανταποδοτικών από τα αιολικά
Κόβονται τα ανταποδοτικά τέλη που ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει η αιολική βιομηχανία προς τις τοπικές κοινότητες και τα χωριά εντός των ορίων των οποίων υπάρχουν εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες.
Τέρμα στο δέλεαρ των ανταποδοτικών από τα αιολικά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Η καύση απορριμμάτων, δώρο στα συμφέροντα»
Η απόφαση για καύση απορριμμάτων-υπολειμμάτων δεν είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη επιλογή, αλλά μια πολιτική επιλογή που απλώς θα ωφελήσει κάποια ελάχιστα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
«Η καύση απορριμμάτων, δώρο στα συμφέροντα»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σχέδια για 5.000 ανεμογεννήτριες σε περιοχές Natura 2000
Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συστηματική και κατάφωρη παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας με τη συστηματική αδειοδότηση και εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας Αιολικών Σταθμών εντός περιοχών Natura...
Σχέδια για 5.000 ανεμογεννήτριες σε περιοχές Natura 2000

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας