• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 21.8°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 18.8°C
  0 BF
  77%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.4°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.2°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 16.4°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 20.7°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 20.8°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.1°C / 22.8°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.3°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 17.8°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.8°C / 20.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 22.0°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.3°C / 17.0°C
  1 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 18.9°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ταξίδι ενημέρωσης για ελεύθερα νησιά χωρίς αιολικά

 • A-
 • A+
Η Νίσυρος ο τελευταίος σταθμός σήμερα όπου σε εκδήλωση στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για την υψηλή περιβαλλοντική αξία του νησιού και θα προταθούν λύσεις ώστε να καταστεί το νησί πραγματικά «πράσινο» και οικολογικό.

Με αέρα στα πανιά της μια τεράστια νίκη, την απόρριψη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του σχεδιαζόμενου αιολικού εργοστασίου σε 14 νησίδες του νοτιοανατολικού Αιγαίου («Aegean Project»), η Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου σάλπαρε το Σάββατο 5/6 για ένα ταξίδι ενημέρωσης και αγώνα.

Παρότι δεν έχει κλείσει ακόμα χρόνος από το παρθενικό της ταξίδι με ιστιοφόρο στην Αμοργό και την Αστυπάλαια, όπου πραγματοποίησε ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους κατοίκους, και στη συνέχεια στην Κίναρο και στα Λέβιθα, όπου γνωρίστηκαν με τους κατοίκους τους, την κυρα-Ρηνιώ και την οικογένεια Καμπόσου, τα μέλη της Κίνησης είχαν κάθε λόγο να πραγματοποιήσουν αυτό το δεύτερο ταξίδι.

Καταρχήν, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι άδειες παραγωγής για το έργο της εταιρείας Κυκλαδικά Μελτέμια Α.Ε. θα ακυρωθούν και το έργο θα αποσυρθεί από τα ευρωπαϊκά «Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (PCI) στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου είναι υποψήφιο για χρηματοδότηση. Κατά δεύτερον, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι των νησιών Λέβιθα και Κίναρος -των δύο από τα 14 νησιά του σχεδιαζόμενου έργου- θα καταγραφούν κατά τη φετινή απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καθώς για πρώτη φορά δεν είχαν απογραφεί το 2011. Γεγονός που έδωσε «πάτημα» στην εταιρεία να τα εμφανίσει ως ακατοίκητα, προκειμένου να τα αξιοποιήσει ως τον κύριο ενεργειακό κόμβο του έργου.

Επιπρόσθετα, σε μεγάλες περιπέτειες μπαίνουν πλέον τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου. Το προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για τα έτη 2022-2031 προβλέπει την ανάπτυξη νέων σταθμών ΑΠΕ (κυρίως αιολικών) σε Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, συνολικής ισχύος άνω των 2 GW. Σε αυτό τον ιλιγγιώδη αριθμό δεν έχουν υπολογιστεί καν οι ξεχωριστές διασυνδέσεις που σχεδιάζουν ιδιωτικές εταιρείες. «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η κρατική πολιτική στοχεύει στη μετατροπή όλου του Αιγαίου σε ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, η οποία δεν θα προορίζεται μόνο για τα νησιά, αλλά κυρίως για μεταφορά στην ηπειρωτική χώρα και εξαγωγή στο εξωτερικό. Σε αυτά τα πλαίσια θεωρήσαμε αναγκαίο να πραγματοποιήσουμε εκ νέου ένα ταξίδι ενημέρωσης και αγώνα στην περιοχή του Αιγαίου», επισημαίνει η Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου.

Πρώτος σταθμός στο ταξίδι των μελών της Κίνησης ήταν τα νησιά Κίναρος και Λέβιθα. Επόμενος σταθμός, χθες, η Λέρος, όπου οργανώθηκε ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης με τη συνεργασία τοπικών φορέων και συλλόγων, εστιάζοντας στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν το νησί και οι πέριξ νησίδες από την αλόγιστη ανάπτυξη της βιομηχανικής αιολικής ενέργειας. Τελευταία στάση είναι η Νίσυρος, όπου σε εκδήλωση σήμερα στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για την υψηλή περιβαλλοντική αξία του νησιού και των νησίδων του και θα προταθούν λύσεις ώστε να καταστεί το νησί πραγματικά «πράσινο» και οικολογικό.

«Το ταξίδι μας δεν είναι μόνο ένα εγχείρημα ενημέρωσης σε συγκεκριμένα μέρη, αλλά και γενικότερης αφύπνισης. Η προσπάθειά μας εντάσσεται στον μαζικό αγώνα της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στη βίαιη εκβιομηχάνιση και την καταστροφή της φύσης όλης της χώρας, προς αποκλειστικό όφελος ολίγων ιδιωτικών εταιρειών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είμαστε εδώ, η φωνή μας δυναμώνει, καθώς γινόμαστε ολοένα και περισσότεροι και απαιτούμε από τους ιθύνοντες να μας ακούσουν», τονίζει η Κίνηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αιολικά στην Οίτη με λειψή περιβαλλοντική αδειοδότηση
Η εταιρεία «Green Velocity» αδιαφορεί για το γεγονός ότι οι άδειες παραγωγού για τους τέσσερις αιολικούς σταθμούς έχουν προσβληθεί από τον Δήμο Λαμίας και ότι η υπόθεση θα κριθεί στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.
Αιολικά στην Οίτη με λειψή περιβαλλοντική αδειοδότηση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΥΠΕΝ εναντίον ΥΠΕΝ για το «Aigaio Project»
Παρά τη σωρεία αρνητικών γνωμοδοτήσεων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου», ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ότι «υποστηρίζουμε το έργο».
ΥΠΕΝ εναντίον ΥΠΕΝ για το «Aigaio Project»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περιβαλλοντικό έγκλημα στα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου»
Το φαραωνικό έργο εγκατάστασης αιολικών με όνομα «Aigaio Project» απειλεί περιοχές Natura και θέτει σε κίνδυνο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων.
Περιβαλλοντικό έγκλημα στα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ΣτΕ κόβει τα φτερά του υπ. Περιβάλλοντος για αιολικό στην Ανδρο
Διακοπή εργασιών για ανεμογεννήτριες στο Φραγκάκι, ώστε να προστατευτεί η αναπαραγωγή του σπιζαετού ● Υπόλογη η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής για εξυπηρέτηση επενδυτικών συμφερόντων.
Το ΣτΕ κόβει τα φτερά του υπ. Περιβάλλοντος για αιολικό στην Ανδρο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προσφεύγουν στο ΣτΕ για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αιολικών
Προσφυγή της «Κίνησης για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου» στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία διπλασιάζει την ισχύ των αιολικών σταθμών.
Προσφεύγουν στο ΣτΕ για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αιολικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας