• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 3.4°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.4°C / -0.9°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 5.1°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -4.7°C / -2.1°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -4°C -5.8°C / -1.6°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -9°C -8.6°C / -7.7°C
  4 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 2.6°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 4.9°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  6 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.3°C
  7 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  7 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  4 BF
  40%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.5°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 4.3°C
  3 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.6°C
  6 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -5.1°C / -0.6°C
  1 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -5.0°C / -0.8°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.2°C / -8.2°C
  2 BF
  58%
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βιαστικές αποφάσεις υπέρ Eldorado Gold και ΑΓΕΤ μέσα στο Πάσχα

 • A-
 • A+
Με ιδιαίτερο ζήλο δούλεψε το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίνοντας τη Μ. Πέμπτη την ξηρή απόθεση των μεταλλευτικών καταλοίπων στις Σκουριές Χαλκιδικής ● Το πόσο κρίσιμη ήταν η έκδοση της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων φάνηκε την αμέσως επόμενη μέρα, Μεγάλη Παρασκευή, όταν ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για τον χρυσό της Χαλκιδικής είχε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές για τη χρηματοδότηση ● Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έγινε διαβού­λευση και αγνοήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ.

Μπορεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μη χάνει ευκαιρία να κατηγορεί τους δημοσίους υπαλλήλους ότι «λουφάρουν», οι κρατικές υπηρεσίες όμως εργάστηκαν «υπερωριακά» το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης προκειμένου να εκδώσουν δύο σημαντικές αποφάσεις υπέρ των συμφερόντων της Eldorado Gold για τον χρυσό της Χαλκιδικής και της ΑΓΕΤ για την καύση απορριμμάτων στο τσιμεντάδικο του Βόλου.

Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφορά την επεξεργασία εκατομμυρίων τόνων αποβλήτων εξορύξεων στη νέα μονάδα που θα δημιουργηθεί στις Σκουριές Χαλκιδικής, όπως συμφώνησε η Eldorado με την κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο. Η συμφωνία εκείνη συνοδεύτηκε από τροποποίηση της σύμβασης που ήρθε και στη Βουλή προς επικύρωση.

Μάλιστα, τότε, απέναντι στις ανησυχίες που εξέφρασαν τοπικοί παράγοντες της Χαλκιδικής για τις συνέπειες των νέων δραστηριοτήτων αλλά και στις διαμαρτυρίες τους επειδή δεν προηγήθηκε διαβούλευση, η απάντηση ήταν ότι θα επέλθουν βελτιώσεις όταν έρθει η ώρα για τις νέες Αποφάσεις Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ). Ομως, όπως ήδη έγραψε η «Εφ.Συν.» («Παράταση άνευ όρων στην άδεια της Eldorado Gold», 1/4/21), δεν προέκυψε ποτέ νέα ΑΕΠΟ αλλά μια «αυτόματη» επέκταση χρονικής ισχύος ώς το 2025 της υπάρχουσας απόφασης του 2011.

Με τον ίδιο τρόπο, το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης εκδόθηκε και πάλι τροποποίηση της ΑΕΠΟ του 2011 που αφορά το υποέργο στις Σκουριές. Μάλιστα, η απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια του ΥΠΕΝ στις 18.43, την ώρα που... διαβάζονταν τα Δώδεκα Ευαγγέλια, ενώ ελάχιστη ώρα αργότερα, στις 19.28, ανακοινώθηκε πανηγυρικά από την Eldorado Gold. Η εταιρεία μάς ενημέρωσε ότι με την απόφαση αυτή εγκρίνεται η ξηρή απόθεση των μεταλλευτικών καταλοίπων στις Σκουριές Χαλκιδικής, η οποία θα επιτρέπει να στοιβάζονται και να συμπιέζονται προκειμένου να καταλαμβάνουν λιγότερη επιφάνεια.

Η εταιρεία αναφέρει ότι το νερό που θα αφαιρείται από τα κατάλοιπα θα ανακυκλώνεται. Πάντως, μέσα στην ΑΕΠΟ αναφέρεται ότι «η διάθεση των νερών μετά την επεξεργασία τους θα γίνεται στο παρακείμενο ρέμα Καρόλακκα, εφόσον τηρούνται οι σχετικές εγκρίσεις και διαδικασίες».

Στην απόφαση περιλαμβάνονται επίσης διάφοροι όροι αλλά και προειδοποιήσεις καθώς το κοίτασμα των Σκουριών «παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις σε αρσενικό, μόλυβδο, σίδερο και μαγγάνιο». Ετσι, καλείται η εταιρεία «να επανεξετάσει τα στοιχεία του χαρακτηρισμού των εξορυκτικών αποβλήτων του μεταλλείου, ειδικότερα για την ύπαρξη βαρέων μετάλλων όπως αντιμόνιο, αρσενικό, μόλυβδος, σίδηρο, μαγγάνιο κ.λπ., εξετάζοντας και αναλύοντας προς τούτο τα ποσοτικά δεδομένα της εκμετάλλευσης».

Στην ανακοίνωση της Eldorado, όμως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Τζορτζ Μπερνς χαρακτηρίζει την τεχνολογία της ξηρής απόθεσης «βέλτιστη», τονίζοντας ότι καθιστά «τις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητές μας ακόμα πιο ασφαλείς για τους ανθρώπους μας και το περιβάλλον». Δεν παραλείπει επίσης να αναφέρει ότι «η έγκριση αυτή αποτελεί ένα από τα σημεία-κλειδιά για να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση της επένδυσης στις Σκουριές, ένα παγκοσμίου κλάσεως κοίτασμα».

Το πόσο κρίσιμη ήταν η έκδοση της ΑΕΠΟ φάνηκε την αμέσως επόμενη μέρα, Μεγάλη Παρασκευή, όταν ο ίδιος ο κ. Μπερνς είχε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι η Eldorado Gold αναζητεί χρηματοδότηση για να προχωρήσει το έργο στις Σκουριές, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναλάβει τη δέσμευση να τη βοηθήσει με κάθε τρόπο. Βάσει των όσων ανέφερε ο κ. Μπερνς, αναμένεται μέχρι το τέλος του 2021 να έχει οριστικοποιηθεί η εύρεση των κεφαλαίων που απαιτούνται (περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ) ώστε να ξεκινήσουν το 2022 οι εργασίες στις Σκουριές.

Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι η εταιρεία εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του 2021 καθαρά κέρδη 17,5 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας ταμειακά διαθέσιμα 444 εκατομμυρίων, παράγοντας συνολικά 111.700 ουγκιές χρυσού, από τις οποίες 13.437 προέρχονται από το άλλο κοίτασμα της Ολυμπιάδας.

Για κατήφορο της κυβέρνησης ο οποίος πρέπει να σταματήσει μιλούν σε δηλώσεις τους οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος, Πέτη Πέρκα και Κυριακή Μάλαμα. Τονίζουν ότι αποκρύφτηκε στη Βουλή η προσχεδιασμένη παράταση και η τροποποίηση της ΑΕΠΟ, αλλά και ότι δεν έγινε διαβούλευση και αγνοήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ καθώς το διαβιβαστικό διακινήθηκε μόνο σε δύο Διευθύνσεις (Δασών και Υδάτων) «με την επισήμανση να απαντήσουν μόνο σε ό,τι ρωτήθηκαν!», αλλά όχι στη Δ/νση Αποβλήτων ούτε στη Δ/νση Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας, στη Δ/νση Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, ούτε στον Φορέα Προστατευόμενης Περιοχής Κορώνειας - Βόλβης - Χαλκιδικής. Είναι προφανές -καταλήγουν- πως αποκλειστική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί «η εξυπηρέτηση συμβολαίων με ημέτερους», ενώ όλες αυτές οι εξελίξεις γυρνάνε την κοινωνία πολλές δεκαετίες πίσω και «δυστυχώς τα αποτελέσματα θα τα πληρώνουμε για πολλά χρόνια και με μεγάλο κόστος, σε όλα τα επίπεδα, αν δεν σταματήσει γρήγορα αυτός ο κατήφορος».

Φουλάρει η τσιμινιέρα της ΑΓΕΤ

Διπλάσια ποσότητα καυσίμων από σκουπίδια ανά ώρα θα μπορεί να καίει το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο με βάση την απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης.

Κατά την πάγια τακτική, το ΥΠΕΝ προχώρησε σε τροποποίηση της αρχικής απόφασης που εκδόθηκε το 2014 και έδινε το δικαίωμα τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή τσιμέντου να υποκατασταθούν από επεξεργασμένα σκουπίδια (SRF). Στα χρόνια που μεσολάβησαν, η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην περιοχή και διαμαρτυρίες για έντονη δυσοσμία. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει δείξει πως επιθυμεί να κατευθύνει μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών στην καύση από εργοστάσια τσιμέντου τα οποία έτσι μειώνουν δραστικά το κόστος λειτουργίας τους.

Με τη νέα τροποποιημένη ΑΕΠΟ η εταιρεία αποκτά πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί πάνω από 120.000 τόνους απόβλητα από βιομηχανίες αλουμινίου, από την ηλεκτρολυτική παραγωγή διοξειδίου του μαγγανίου, από την παραγωγή λιπασμάτων, από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από εργοστάσια παραγωγής σιδήρου και χάλυβα, απόβλητα βιομηχανίας ασβέστη, λάσπες από επεξεργασία αποβλήτων βιομηχανικών υδάτων τα οποία θα ενσωματώνει στο τσιμέντο.

Οπως έγραψε και σε προηγούμενο δημοσίευμα η «Εφ.Συν.» (6/2/21, «Η καύση απορριμμάτων και τα ερωτήματα-φωτιά»), κυοφορείται έντονη επιχειρηματική διαμάχη καθώς οι παραγωγοί τσιμέντου θέλουν να αξιοποιούν εκείνοι όλες τις ποσότητες των σκουπιδιών αλλά μερίδιό τους διεκδικείται και από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Με βάση την απόφαση της 29/4/21, αυξάνεται από 15 σε 30 τόνους ανά ώρα η δυναμικότητα τροφοδοσίας των κλιβάνων μέσα στους οποίους παράγεται το τσιμέντο. Σημειώνεται επίσης, ότι με αυτόν τον τρόπο δεν αλλάζει η ετήσια δυναμικότητα για καύση 200.000 τόνων δευτερογενούς καυσίμου.

Η εξυπηρέτηση προς την ΑΓΕΤ αφορά ουσιαστικά το γεγονός ότι από τους τρεις κλιβάνους που διαθέτει λειτουργεί μόνον ο ένας. Ο κλίβανος που λειτουργεί μπορούσε να καίει 15 τόνους την ώρα και οι άλλοι δύο άλλους 15 τόνους, τώρα, όμως, μπορεί όλη η ποσότητα να κατευθύνεται στον εν λειτουργία κλίβανο. Προφανώς, αυτό αλλάζει το μείγμα των καυσίμων και θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στη μέτρηση των επιπτώσεων στους αέριους ρύπους που θα παράγονται.

Η απόφαση αναφέρεται γενικώς στην υποχρέωση της εταιρείας να μετρά τις εκπομπές σκόνης, αέριων ρύπων και την περιεκτικότητά τους σε βαρέα μέταλλα, διοξίνες και φουράνια. Εάν δεν υπάρξουν εντατικές μετρήσεις και από ανεξάρτητους φορείς, θα είναι εύκολο στο μέλλον να υποστηρίξει κάποιος ότι η αύξηση της καύσης δεν είχε επιπτώσεις, οπότε να αλλάξει η ΑΕΠΟ και για τη συνολική ετήσια ποσότητα.

Με ανακοίνωσή της η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας διαμαρτύρεται για την ΑΕΠΟ που επεκτείνει τις εκφορτώσεις σκουπιδιών στο λιμάνι της ΑΓΕΤ χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τη συμμετοχή του κοινού. Τονίζουν ότι επιτρέπεται στην εταιρεία να φέρνει έως 4-5 πλοία τον μήνα (αντί ενός ανά 20 μέρες έως τώρα) και για την επιμονή των αρμοδίων «να αγνοούν την πρόσφατη μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου σχετικά με το πρόβλημα της δημιουργίας καρκινογόνων ενώσεων όπως οι διοξίνες σε τσιμεντοβιομηχανίες αλλά και πολλές άλλες έρευνες παγκοσμίως».

«Αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει να υποφέρει ο λαός του Βόλου επειδή μια εταιρεία έχει οικονομικό όφελος από μία επικίνδυνη πρακτική; Και επίσης τώρα αντιλαμβανόμαστε το μπαράζ “φιλανθρωπιών” στο οποίο έχει επιδοθεί η εταιρεία τον τελευταίο καιρό», αναφέρει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία, δεσμευόμενη να αποκαλύψει «όλο το παρασκήνιο που έλαβε χώρα, με τους υπεύθυνους να αδιαφορούν προκλητικά για την ποιότητα της ατμόσφαιρας και την τραυματισμένη δημόσια υγεία στον Βόλο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα απάτητα βουνά και η περιφέρεια του Κ. Σκρέκα
Πέντε μεγάλοι ορεινοί όγκοι εντάχθηκαν σε πρόγραμμα απόλυτης προστασίας που απαγορεύει κάθε μορφής αλλοίωσης του περιβάλλοντος • Μαζί τους και μια από τις 48 μικρότερες περιοχές που εξετάστηκαν: το όρος Χατζή,...
Τα απάτητα βουνά και η περιφέρεια του Κ. Σκρέκα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καταργούν επτά Φορείς Διαχείρισης
Χωρίς Φορέα Διαχείρισης μένουν επτά από τις σπουδαιότερες περιβαλλοντικά περιοχές της Ελλάδας με υπουργική απόφαση που δημοσίευσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 24 Δεκεμβρίου 2021.
Καταργούν επτά Φορείς Διαχείρισης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σε... σεισμικό ρήγμα τα απόβλητα της Eldorado
Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής δεν ήρθε να μιλήσει η ίδια η μονοπρόσωπη εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, αλλά το πνεύμα της αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο υπόμνημα που έστειλε ο πρόεδρός της Χρ....
Σε... σεισμικό ρήγμα τα απόβλητα της Eldorado
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ζήτω το ρουσφέτι με τους νέους δασικούς χάρτες
Μπάχαλο και διαδικασίες πολλών ταχυτήτων προκαλούν οι ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος ● Χιλιάδες πολίτες υποχρεώνονται να υποβάλουν ενστάσεις μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες για να μη δεσμευτούν οι...
Ζήτω το ρουσφέτι με τους νέους δασικούς χάρτες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Θολό» παραμένει το τοπίο για τη σύμβαση με την Eldorado
Σαν θαμπωμένος από τον χρυσό, δηλαδή, ο κ. Σκρέκας ζήτησε από τον βουλευτή να «ξαναδεί» τη σύμβαση, αν και ο ίδιος είχε πριν από λίγο πει ότι «ελπίζει» να έρθει στη Βουλή προς συζήτηση στις αρχές Μαρτίου.
«Θολό» παραμένει το τοπίο για τη σύμβαση με την Eldorado

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας