Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 16.0°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  10°C 8.3°C / 10.6°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.8°C / 17.0°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.7°C / 13.0°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  5 BF
  46%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  4 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.6°C / 17.0°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.9°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 13.0°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  91%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  4 BF
  46%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.7°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.2°C / 12.0°C
  1 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 11.0°C
  5 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  10°C 8.9°C / 11.7°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  4 BF
  42%
Εγκαταλελειμμένες ιχθυοκαλλιέργειες ρυπαίνουν τη Νότια Ιθάκη

Ο εξοπλισμός και τα κλουβιά από σχεδόν επί δεκαετία χρεοκοπημένη εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών ρυπαίνουν στεριά και θάλασσα αποτελώντας κίνδυνο για το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη ναυσιπλοΐα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγκαταλελειμμένες ιχθυοκαλλιέργειες ρυπαίνουν τη Νότια Ιθάκη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενα περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται εδώ και χρόνια στη νοτιοανατολική Ιθάκη όπου, μετά τη χρεοκοπία τής «Ιχθυοτροφεία Ιθάκης Α.Ε.», δεν έχουν απομακρυνθεί ο εξοπλισμός και τα κλουβιά των ιχθυοκαλλιεργειών, με αποτέλεσμα τη χερσαία ρύπανση του ακρωτηρίου της Μακριάς Πούντας και τη σοβαρή καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Το θέμα ανέδειξε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τοπικά ΜΜΕ ο Γιώργος Λίλας, εκπαιδευτής καταδύσεων και μέλος της επιτροπής τουρισμού του Δήμου Ιθάκης, που μιλώντας στην εφημερίδα μας περιέγραψε ένα ευρύτερο ζήτημα με τις επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργειών στο τουριστικό νησί του Ιονίου όπου υπάρχουν αρκετές προστατευόμενες περιοχές.

Οπως αναφέρει ο δύτης Γιώργος Λίλας, ο βυθός κάτω από τις ιχθυοκαλλιέργειες είναι στην ουσία νεκρός ακόμα και 9 χρόνια μετά την παύση λειτουργίας τους. Παράλληλα, τρεις παραλίες έχουν μπλοκαριστεί από τα κατεστραμμένα κλουβιά ιχθυοκαλλιεργειών που πλέουν ακυβέρνητα στην περιοχή, αποτελώντας σοβαρό κίνδυνο και για τη ναυσιπλοΐα.

«Κατά τον κυκλώνα «Ιανό», από τα 25 κλουβιά που είχαν μείνει στη μονάδα ελευθερώθηκαν τα 7, τα οποία και αγνοούνται», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στις συγκεκριμένες παραλίες η ρύπανση από τα φελιζόλ, τις πλαστικές σημαδούρες και τα μεγάλα μεταλλικά και σκουριασμένα κομμάτια καλύπτει το σύνολο της επιφάνειας και πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για τον καθαρισμό τους.

Η μονάδα ιχθυοκαλλιεργειών που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 σταμάτησε οριστικά τη λειτουργία της το 2012 και για τα επόμενα 3-4 χρόνια έμειναν στην περιοχή μόνο φύλακες ώστε να μην πραγματοποιηθούν κλοπές και άλλες φθορές. Πλέον, η έκταση έχει περάσει στον έλεγχο τραπεζών που είχαν δώσει δάνεια στα «Ιχθυοτροφεία Ιθάκης», ενώ έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία τουριστικής μονάδας στην περιοχή.

Οπως μας ενημέρωσε ο κ. Λίλας, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος και σχετικού φωτογραφικού υλικού ήρθε σε επικοινωνία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, όπου αρμόδιοι του εξέφρασαν την επιθυμία να καθαριστεί η θαλάσσια περιοχή των ιχθυοτροφείων. Ωστόσο, σοβαρή ρύπανση παρατηρείται και στο χερσαίο κομμάτι της έκτασης -σύμφωνα με τον έμπειρο δύτη, έχει μετατραπεί σε μια μικρή χωματερή από πλαστικά υλικά- για το οποίο η αποκεντρωμένη διοίκηση δεν είναι αρμόδια.

Επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο Ιθάκης, Διονύση Στανίτσα, που μας επισήμανε ότι ο δήμος και το λιμεναρχείο Ιθάκης έχουν πιέσει την αποκεντρωμένη διοίκηση, ζητώντας να καθαριστεί η περιοχή και να απομακρυνθούν τα κλουβιά και οι δίσκοι των ιχθυοκαλλιεργειών. Σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Αποκεντρωμενη Διοίκηση Ιονίου επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ στην εταιρεία των ιχθυοτροφείων.

«Ως δήμος έχουμε μαζέψει κατεστραμμένα κλουβιά σε παραλίες του νησιού, αλλά δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος του συνολικού καθαρισμού της περιοχής, ούτε είμαστε αρμόδιοι νομικά καθώς έχουν κατασχεθεί από τις τράπεζες. Η έκταση έπρεπε να έχει καθαριστεί χθες. Είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον και τη ναυσιπλοΐα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.». Επίσης, ο κ. Στανίτσας μάς ενημέρωσε για ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Ιθάκης το 2018 ενάντια στην ανάπτυξη νέων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στη νότια Ιθάκη που περιλαμβάνονταν στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο των Ιονίων Νήσων.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καθαρή παραλία απαιτεί η Ελευσίνα
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό έστειλαν οι Κινήσεις Πολιτών ΕCOELEUSIS και Επιτροπή Κατοίκων Παραλίας της Ελευσίνας, ζητώντας την παρέμβασή του, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλίας και ενεργειών από τα αρμόδια...
Καθαρή παραλία απαιτεί η Ελευσίνα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Ερχονταν άνθρωποι και έκλαιγαν βλέποντας το θέαμα»
Στον Αγιο Κοσμά η κατάσταση είναι κάπως βελτιωμένη, καθώς οι εθελοντές και οι άνθρωποι του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης μάζεψαν αρκετό πετρέλαιο, ενώ τοποθετήθηκε και προστατευτικό φράγμα στη θάλασσα....
«Ερχονταν άνθρωποι και έκλαιγαν βλέποντας το θέαμα»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οικότοπος για… μότο κρος
Σε πίστα αγώνων και επιδείξεων από οδηγούς δίκυκλων μηχανών τύπου μότο κρος μετατράπηκε η παραλία Καλόγρια και το παράκτιο δάσος της Στροφυλιάς.
Οικότοπος για… μότο κρος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Kαίνε» τον Βόλο και με τη βούλα
Παρά τις αντιδράσεις επιστημόνων και πολιτών ξεκινά η δημιουργία εργοστασίου σκουπιδιών παραγωγής SRF από τον Δήμο Βόλου μετά την άδεια που παραχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
«Kαίνε» τον Βόλο και με τη βούλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας