• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 29.4°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 30.6°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 27.2°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.4°C / 27.0°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 29.4°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 27.2°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 30.0°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.0°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  1 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  3 BF
  37%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 30.6°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 28.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 28.0°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 28.3°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 29.4°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  30%
Το real estate θέλει να «υιοθετήσει» τον Λόφο Στρέφη

Ο Δήμος Αθηναίων εξετάζει πρόταση της μεγάλης εταιρείας ακινήτων «Prodea»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το real estate θέλει να «υιοθετήσει» τον Λόφο Στρέφη

 • A-
 • A+
Η εταιρεία σκοπεύει να κάνει δωρεά 1 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση μελετών και την κατασκευή έργων συντήρησης και αναβάθμισης 40,5 στρεμμάτων του χώρου πρασίνου με σύμπραξη του δήμου.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε μια περίοδο που είναι κοινά παραδεκτό ότι γίνεται προσπάθεια να αλλάξουν φυσιογνωμία τα Εξάρχεια μέσω του real estate, ο Δήμος Αθηναίων εξετάζει πρόταση της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ακινήτων για «υιοθέτηση» του Λόφου Στρέφη.

Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων θα τεθεί προς έγκριση -προτελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη– πρόταση που υπέβαλε η «Prodea Investments» στη δημοτική αρχή για δωρεά 1 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση μελετών και την κατασκευή έργων συντήρησης και αναβάθμισης του Λόφου, στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου» – πρόγραμμα που εστιάζει στην αναβάθμιση δημόσιων χώρων της πρωτεύουσας με συμπράξεις δήμου και ιδιωτικής πρωτοβουλίας και βασίζεται στο δόγμα «ό,τι είναι δημόσιο δεν είναι και κρατικό».

Στην περίπτωση που εγκριθεί από το σώμα, ο Λόφος Στρέφη θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο δημόσιο χώρο της Αθήνας που εντάσσεται στο πρόγραμμα «υιοθέτησης». Και ζητείται να «υιοθετηθεί» από μια εταιρεία real estate με μεγάλο οικονομικό μέγεθος, η οποία προ εικοσαημέρου πούλησε με τίμημα 134,2 εκατ. ευρώ ένα χαρτοφυλάκιο 18 ακινήτων στον όμιλο του επιχειρηματία Γιάννη Παπαλέκα –γνωστού και ως «Mr. Nammos», ο οποίος είχε εξαγοράσει το 2014 το διάσημο κέντρο διασκέδασης της Mυκόνου– και ακολούθως προχώρησε σε σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με τον «όμιλο Παπαλέκα» στον ξενοδοχειακό χώρο, υπογράφοντας συμφωνητικό για τη μεταβίβαση του 41% των μετοχών που κατέχει στην κυπριακή «Vibrana Holdings Ltd». Η «Prodea» διαχειρίζεται ακίνητα-φιλέτα στην Αθήνα και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε και άλλαξε επωνυμία, ο διακριτικός τίτλος της εταιρείας real estate ήταν «Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ». Συστάθηκε το 1999 ως «Αττικά Ακίνητα Α.Ε.» και το 2007 μετονομάστηκε σε «MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ», επωνυμία που διατήρησε μέχρι τη συγχώνευσή της με την «Πανγαία» το 2015.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» έχει αξιοποιηθεί από επιχειρηματικούς ομίλους για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, δηλαδή την ενίσχυση της δημόσιας εικόνας τους. Με την «πλήρη» –σύμφωνα με τις δημοτικές υπηρεσίες– πρόταση που υπέβαλε στις 13 Ιανουαρίου η «Prodea» στη δημοτική αρχή, η εταιρεία ενημερώνει ότι προτίθεται να καταβάλει 1 εκατ. ευρώ και να συμπράξει με τον δήμο στις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών του Λόφου Στρέφη.

Η πρόταση της εταιρείας αφορά 40,5 στρέμματα του χώρου πρασίνου, στα οποία δεν περιλαμβάνονται το γήπεδο μπάσκετ, το κτίριο του αναψυκτηρίου και τα περιμετρικά πεζοδρόμια. Η «Prodea» προτείνει να αναλάβει το κόστος για όλες τις μελέτες αναβάθμισης των υποδομών του Λόφου και να χρηματοδοτήσει και να εκτελέσει μέρος κατασκευαστικών εργασιών, που αφορούν επεμβάσεις αρχιτεκτονικής τοπίου, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος κ.ά.

Ανάμεσα σε άλλα, η πρόταση δωρεάς περιλαμβάνει εργασίες όπως αποκατάσταση των μονοπατιών πρόσβασης στην κορυφογραμμή, ανασχεδιασμό της παιδικής χαράς, αναβάθμιση και ενίσχυση της φύτευσης, ολοκλήρωση της περιμετρικής περίφραξης, σχεδιασμό νέων πυλών εισόδου στον Λόφο, αποκατάσταση του κτίσματος που φιλοξενούσε το αναψυκτήριο «Βυζαντινό» ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί, κατασκευή δικτύου σωληνώσεων ύδρευσης και άρδευσης αλλά και πυρόσβεσης κ.ά. Για τον έλεγχο της περίφραξης, δήμος και εταιρεία «θα συζητήσουν τη δυνατότητα να εγκατασταθεί σύστημα τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος», διαβάζουμε στην πρόταση της «Prodea».

Ο δήμος από την πλευρά του καλείται να μεριμνήσει για την αδειοδότηση των εργασιών, τη χρηματοδότηση και εκτέλεση υπολειπόμενων κατασκευαστικών εργασιών που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση των εργασιών που αναλαμβάνει η εταιρεία, αλλά και… χρέη χωροφύλακα, καθώς καλείται να δεσμευτεί ότι «θα μεριμνήσει τόσο κατά το κατασκευαστικό στάδιο όσο και μετά την αποπεράτωση του έργου για την ασφάλειά του και την επαρκή αστυνόμευσή του, προς αποφυγή πρόκλησης ζημιών/βανδαλισμών/καταστροφών…». Ως προς το χρονοδιάγραμμα, δήμος και εταιρεία «συμφωνούν ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1.7.2023».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εγκρίθηκε η «επένδυση» για τον λόφο του Στρέφη
Τι προβλέπει η πρόταση της «Prodea Investments» που πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων ● Θύελλα αντιδράσεων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και για τη σκοπιμότητα της σύμπραξης και για το...
Εγκρίθηκε η «επένδυση» για τον λόφο του Στρέφη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαδικτυακή εκδήλωση της «Ανοιχτής Πόλης» για τον λόφο Στρέφη
«Συνεχίζουμε τον διάλογο για τον λόφο του Στρέφη» είναι ο τίτλος της διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποιεί σήμερα (19.00-21.00) η «Ανοιχτή Πόλη».
Διαδικτυακή εκδήλωση της «Ανοιχτής Πόλης» για τον λόφο Στρέφη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΧΥΤΑ Φυλής: Μια «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση»
Ενα τρομακτικό «κοκτέιλ» ρύπων, βαρέων μετάλλων, ακόμη και ραδιενεργών στοιχείων, και μάλιστα όλα σε τιμές που υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα επιτρεπτά όρια, διαπιστώνει στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, σε...
ΧΥΤΑ Φυλής: Μια «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση»
Ρένα Δούρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δούρου: Θέμα ημερών η χωροθέτηση νέων ΧΥΤΥ
Νέες χωροθετήσεις για τους χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων πρόκειται να ανακοινωθούν «το αμέσως επόμενο διάστημα», όπως ενημέρωσε η περιφερειάρχης Αττικής.
Δούρου: Θέμα ημερών η χωροθέτηση νέων ΧΥΤΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΧΥΤΑ Φυλής, η μεγάλη πληγή της Αττικής
Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν κάτοικοι Δυτικής Αθήνας και Αττικής για τη ρυπασμένη χωματερή της Φυλής, όπου εξακολουθεί να θάβεται σχεδόν το σύνολο του όγκου απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου ● Η περιφερειάρχης Ρένα...
ΧΥΤΑ Φυλής, η μεγάλη πληγή της Αττικής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μονάδα επεξεργασίας βιο-απορριμμάτων στο Μαρκόπουλο
Την ίδρυση και λειτουργία μιας νέας διαδημοτικής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων (κλαδέματα, υπολείμματα τροφών κ.λπ.) στο Μαρκόπουλο συναποφάσισαν ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής και οι όμοροι...
Μονάδα επεξεργασίας βιο-απορριμμάτων στο Μαρκόπουλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας