• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 16.3°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 14.7°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.9°C
  3 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 7.9°C / 10.0°C
  1 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 13.2°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.5°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.4°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.4°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 16.5°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.1°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  2 BF
  84%

Ο Δήμος Αθηναίων εξετάζει πρόταση της μεγάλης εταιρείας ακινήτων «Prodea»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το real estate θέλει να «υιοθετήσει» τον Λόφο Στρέφη

 • A-
 • A+
Η εταιρεία σκοπεύει να κάνει δωρεά 1 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση μελετών και την κατασκευή έργων συντήρησης και αναβάθμισης 40,5 στρεμμάτων του χώρου πρασίνου με σύμπραξη του δήμου.

Σε μια περίοδο που είναι κοινά παραδεκτό ότι γίνεται προσπάθεια να αλλάξουν φυσιογνωμία τα Εξάρχεια μέσω του real estate, ο Δήμος Αθηναίων εξετάζει πρόταση της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ακινήτων για «υιοθέτηση» του Λόφου Στρέφη.

Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων θα τεθεί προς έγκριση -προτελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη– πρόταση που υπέβαλε η «Prodea Investments» στη δημοτική αρχή για δωρεά 1 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση μελετών και την κατασκευή έργων συντήρησης και αναβάθμισης του Λόφου, στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου» – πρόγραμμα που εστιάζει στην αναβάθμιση δημόσιων χώρων της πρωτεύουσας με συμπράξεις δήμου και ιδιωτικής πρωτοβουλίας και βασίζεται στο δόγμα «ό,τι είναι δημόσιο δεν είναι και κρατικό».

Στην περίπτωση που εγκριθεί από το σώμα, ο Λόφος Στρέφη θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο δημόσιο χώρο της Αθήνας που εντάσσεται στο πρόγραμμα «υιοθέτησης». Και ζητείται να «υιοθετηθεί» από μια εταιρεία real estate με μεγάλο οικονομικό μέγεθος, η οποία προ εικοσαημέρου πούλησε με τίμημα 134,2 εκατ. ευρώ ένα χαρτοφυλάκιο 18 ακινήτων στον όμιλο του επιχειρηματία Γιάννη Παπαλέκα –γνωστού και ως «Mr. Nammos», ο οποίος είχε εξαγοράσει το 2014 το διάσημο κέντρο διασκέδασης της Mυκόνου– και ακολούθως προχώρησε σε σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με τον «όμιλο Παπαλέκα» στον ξενοδοχειακό χώρο, υπογράφοντας συμφωνητικό για τη μεταβίβαση του 41% των μετοχών που κατέχει στην κυπριακή «Vibrana Holdings Ltd». Η «Prodea» διαχειρίζεται ακίνητα-φιλέτα στην Αθήνα και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε και άλλαξε επωνυμία, ο διακριτικός τίτλος της εταιρείας real estate ήταν «Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ». Συστάθηκε το 1999 ως «Αττικά Ακίνητα Α.Ε.» και το 2007 μετονομάστηκε σε «MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ», επωνυμία που διατήρησε μέχρι τη συγχώνευσή της με την «Πανγαία» το 2015.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» έχει αξιοποιηθεί από επιχειρηματικούς ομίλους για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, δηλαδή την ενίσχυση της δημόσιας εικόνας τους. Με την «πλήρη» –σύμφωνα με τις δημοτικές υπηρεσίες– πρόταση που υπέβαλε στις 13 Ιανουαρίου η «Prodea» στη δημοτική αρχή, η εταιρεία ενημερώνει ότι προτίθεται να καταβάλει 1 εκατ. ευρώ και να συμπράξει με τον δήμο στις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών του Λόφου Στρέφη.

Η πρόταση της εταιρείας αφορά 40,5 στρέμματα του χώρου πρασίνου, στα οποία δεν περιλαμβάνονται το γήπεδο μπάσκετ, το κτίριο του αναψυκτηρίου και τα περιμετρικά πεζοδρόμια. Η «Prodea» προτείνει να αναλάβει το κόστος για όλες τις μελέτες αναβάθμισης των υποδομών του Λόφου και να χρηματοδοτήσει και να εκτελέσει μέρος κατασκευαστικών εργασιών, που αφορούν επεμβάσεις αρχιτεκτονικής τοπίου, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος κ.ά.

Ανάμεσα σε άλλα, η πρόταση δωρεάς περιλαμβάνει εργασίες όπως αποκατάσταση των μονοπατιών πρόσβασης στην κορυφογραμμή, ανασχεδιασμό της παιδικής χαράς, αναβάθμιση και ενίσχυση της φύτευσης, ολοκλήρωση της περιμετρικής περίφραξης, σχεδιασμό νέων πυλών εισόδου στον Λόφο, αποκατάσταση του κτίσματος που φιλοξενούσε το αναψυκτήριο «Βυζαντινό» ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί, κατασκευή δικτύου σωληνώσεων ύδρευσης και άρδευσης αλλά και πυρόσβεσης κ.ά. Για τον έλεγχο της περίφραξης, δήμος και εταιρεία «θα συζητήσουν τη δυνατότητα να εγκατασταθεί σύστημα τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος», διαβάζουμε στην πρόταση της «Prodea».

Ο δήμος από την πλευρά του καλείται να μεριμνήσει για την αδειοδότηση των εργασιών, τη χρηματοδότηση και εκτέλεση υπολειπόμενων κατασκευαστικών εργασιών που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση των εργασιών που αναλαμβάνει η εταιρεία, αλλά και… χρέη χωροφύλακα, καθώς καλείται να δεσμευτεί ότι «θα μεριμνήσει τόσο κατά το κατασκευαστικό στάδιο όσο και μετά την αποπεράτωση του έργου για την ασφάλειά του και την επαρκή αστυνόμευσή του, προς αποφυγή πρόκλησης ζημιών/βανδαλισμών/καταστροφών…». Ως προς το χρονοδιάγραμμα, δήμος και εταιρεία «συμφωνούν ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1.7.2023».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εγκρίθηκε η «επένδυση» για τον λόφο του Στρέφη
Τι προβλέπει η πρόταση της «Prodea Investments» που πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων ● Θύελλα αντιδράσεων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και για τη σκοπιμότητα της σύμπραξης και για το...
Εγκρίθηκε η «επένδυση» για τον λόφο του Στρέφη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο έγινε «σκούπα»
Προστέθηκαν δεκάδες άρθρα από πολλά υπουργεία ● Καταργείται πληθώρα περιορισμών που προστατεύουν τις περιοχές Natura ● Ελαστικοποιούνται οι περιορισμοί δόμησης σε μικρά νησιά και παραδοσιακούς οικισμούς.
Το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο έγινε «σκούπα»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Αναγκαίο» το αυστηρό κλάδεμα των δέντρων απαντά ο Δ. Αθηναίων μετά τις αντιδράσεις
Η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «το αυστηρό κλάδεμα εγγυάται την «επιβίωση» και την υγιή ανάπτυξη των δέντρων της πρωτεύουσας» και γίνεται με επιστημονική γνώση και...
«Αναγκαίο» το αυστηρό κλάδεμα των δέντρων απαντά ο Δ. Αθηναίων μετά τις αντιδράσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συλλογή υπογραφών κατά του πετσοκόμματος δέντρων στην Αθήνα
Ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής (ΑΝΙΜΑ) τονίζει ότι όπως φαίνεται «ωρίμασε η κατάσταση ώστε να κινηθούμε όλοι μαζί».
Συλλογή υπογραφών κατά του πετσοκόμματος δέντρων στην Αθήνα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Καμπάνα» σε εταιρεία, νίκη για το περιβάλλον
Το Τριμελές Πρωτοδικείο Νάξου καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 16 μηνών με αναστολή τη νόμιμη εκπρόσωπο της εταιρείας «105 ΑΕ», που είχε ξεκινήσει την ανέγερση τουριστικού καταλύματος στο νησάκι-ακρωτήρι...
«Καμπάνα» σε εταιρεία, νίκη για το περιβάλλον
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τροπολογίες της νύχτας, εξυπηρετήσεις της μέρας
Το ρουσφέτι προς τον δήμαρχο Γαλατσίου, που τοποθέτησε αυθαίρετα έναν προκάτ ναΐσκο σε χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση του άλσους, πίσω από το άρθρο 4 της τροπολογίας που κατατέθηκε χθες το βράδυ.
Τροπολογίες της νύχτας, εξυπηρετήσεις της μέρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας