• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.6°C / 20.0°C
  1 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 16.7°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.7°C / 15.0°C
  1 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 16.7°C
  0 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 15.0°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 18.9°C
  1 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 15.6°C
  1 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 17.8°C
  0 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  3 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 12.8°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 16.1°C
  0 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.7°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  82%
Πειρατική απόβαση ανεμογεννητριών στην Τήνο

Το πλοίο ξεφορτώνει τις ανεμογεννήτριες

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πειρατική απόβαση ανεμογεννητριών στην Τήνο

 • A-
 • A+
Εξαρτήματα τριών ανεμογεννητριών ξεφορτώθηκαν στην Τήνο με μια καταδρομική επιχείρηση διάρκειας τριών ημερών ● Αν και υπήρξαν καταφανείς παρανομίες, η Αστυνομία και το Λιμενικό δεν επενέβησαν, φρόντισαν όμως να κόψουν εκπρόθεσμα πρόστιμα σε πολίτες της Τήνου που αντέδρασαν, αλλά ακόμη και σε αμέτοχους!
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παραμονές Χριστουγέννων, εν μέσω αυστηρών περιορισμών και απαγορεύσεων εξαιτίας της πανδημίας και με μια καταδρομική επιχείρηση διάρκειας τριών ημερών υπό τη συνδρομή των αρχών, ξεφορτώθηκαν στην Τήνο εξαρτήματα τριών ανεμογεννητριών. Αν και υπήρξαν καταφανείς παρανομίες, η Αστυνομία και το Λιμενικό δεν επενέβησαν, αλλά επέβαλαν εκπρόθεσμα πρόστιμα σε πολίτες που αντέδρασαν, ακόμη και σε αμέτοχους!

Πάνε αρκετοί μήνες όταν, σε περίοδο lockdown, η πρώτη βάση ανεμογεννήτριας για το αιολικό πάρκο στα Πράσσα της εταιρείας «Ενεργειακή Κυκλάδων» γέμισε μπετόν. Οι μπετονιέρες για τη δεύτερη βάση πέρασαν «πάνω από τους Τηνιακούς», αφού εκείνη τη μέρα έγινε χρήση βίας από την Αστυνομία που συνέλαβε 9 πολίτες. Στις 18 Νοεμβρίου, και πάλι εν μέσω περιορισμών κυκλοφορίας, έπεσε το μπετόν και για την τρίτη βάση.

Και πάλι μέσα στο lockdown και μέσα στις γιορτές η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Κυκλάδων παρέχει άδεια διέλευσης σε μεταφορικές εταιρείες από 15 έως 30 Δεκεμβρίου και για τις ώρες από 03.00 έως 07.00 τα ξημερώματα, για τις μεταφορές των ανεμογεννητριών. Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, η διέλευση θα γινόταν από 7 χωριά του νησιού μέχρι να φτάσουν στο σημείο εγκατάστασης.

Το γεγονός προκαλεί τις αντιδράσεις των συλλόγων όλων των χωριών της διαδρομής, που μιλούν για παλιό και καταπονημένο οδικό δίκτυο και για προβλήματα που πιθανόν να προκληθούν. Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Τήνου αρνείται να δώσει άδεια διέλευσης στο κομμάτι της διαδρομής που αποτελεί δημοτικό οδικό δίκτυο.

Ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου φτάνει στο νησί το πλοίο «Παναγία Παραβουνιώτισσα» με εξαρτήματα ανεμογεννητριών, αφού προηγουμένως είχε απενεργοποιήσει παράνομα το στίγμα του (σύστημα αυτόματου εντοπισμού πλοίων - AIS) επί τρεις ώρες. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία, τα πλοία που πλέουν και καταπλέουν σε λιμάνια άνευ στίγματος «παρουσιάζουν δυνητικό κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα ή συνιστούν απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα». Παρ’ ότι η οδηγία είναι υποχρεωτική για όλα τα πλοία με τονάζ άνω των 300 τόνων -και το «Παναγία Παραβουνιώτισσα» έχει τονάζ 801 τόνους-, το Λιμεναρχείο Τήνου δεν αντιλαμβάνεται κάποια παρανομία.

Ξημερώματα της 21ης Δεκεμβρίου το ίδιο πλοίο μπαίνει ξανά στο λιμάνι του νησιού με κλειστά τα φώτα του -που ανάβει όταν προσεγγίζει στην αποβάθρα, έχοντας παραπάνω ταξιδέψει πάνω από 9 ώρες και με κλειστό το στίγμα του- για να ξεφορτώσει τη δεύτερη ανεμογεννήτρια. Και πάλι δεν διαπιστώνεται καμία παρανομία, ενώ παραβλέπεται παντελώς το γεγονός ότι το πλοίο είχε αποπλεύσει από την αποκλεισμένη λόγω κορονοϊού Ελευσίνα σε ένα νησί που εδώ και βδομάδες δεν έχει κρούσματα, αλλά ούτε και νοσοκομείο.

H αυτοψία

Ωστόσο, έπειτα από αναφορά πολιτών και καταγγελία του δημάρχου Τήνου, η Πολεοδομία προχωρά σε αυτοψία και διαπιστώνει ότι για το οικόπεδο στην περιοχή Αγία Μαρίνα όπου αποθηκεύτηκαν οι ανεμογεννήτριες δεν υπήρχε η απαραίτητη πολεοδομική άδεια και ότι στην περιοχή δεν επιτρέπεται αποθήκευση βιομηχανικών εξαρτημάτων, λόγος για τον οποίο σφραγίστηκε.

Στις 23 Δεκεμβρίου το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Το «πλοίο-φάντασμα» ξαναφτάνει στο λιμάνι με κλειστό στίγμα για πάνω από 24 ώρες για να ξεφορτώσει την τρίτη ανεμογεννήτρια με προορισμό το σφραγισμένο από την Πολεοδομία οικόπεδο, όπου κάποιοι ετοιμάζονται για την εκφόρτωση.

Ο δήμαρχος καταθέτει μηνύσεις, αλλά η Αστυνομία συλλαμβάνει τους οδηγούς και τον εκπρόσωπο της εταιρείας αφού πρώτα περιμένει να τελειώσει η εκφόρτωση και παρά την οφθαλμοφανή παρανομία! Περίπου 100 πολίτες αντιδρούν και διαδηλώνουν αυθόρμητα με αποστάσεις και μάσκες, περνώντας από την Αστυνομία ώς το κέντρο της πόλης. Λιμενικοί και αστυνομικοί που παρακολουθούν τους διαδηλωτές δεν πραγματοποιούν ελέγχους και δεν προειδοποιούν για τυχόν παραβατικότητα της διαδήλωσης.

Η αυθόρμητη διαδήλωση των Τηνιακών περνά μέσα από το κέντρο της Χώρας του νησιού και από το αστυνομικό τμήμα, χωρίς να βεβαιωθεί καμία παράβαση

Τα στραβά μάτια που έκαναν οι αρμόδιες με την αστυνόμευση αρχές κατά την εκφόρτωση και αποθήκευση των ανεμογεννητριών μετεξελίχθηκαν σε… οξύ «στραβισμό» όταν ήρθε η ώρα της καταστολής. Τις επόμενες μέρες το Λιμενικό και η Αστυνομία βεβαιώνουν πρόστιμα σε περίπου 30 πολίτες για παραβίαση των μέτρων περί κορονοϊού -«γνωστούς» για την αντιαιολική τους δραστηριότητα, αφού βρίσκονται μεταξύ των 100 εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί αγωγή από την «Ενεργειακή Κυκλάδων»- ανάμεσα στους οποίους και σε τουλάχιστον έξι που δεν συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, ακόμη και σε γυναίκα που ανάρρωνε με σπασμένο πόδι!

Ολα αυτά συμβαίνουν στο νησί στο όνομα της «πράσινης ενέργειας», όταν, μόλις πρόσφατα, η Τήνος μαζί με ακόμη τέσσερα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρέθηκαν στη λίστα των 12 περισσότερο απειλούμενων πολιτιστικών μνημείων στην Ευρώπη, εξαιτίας των βιομηχανικών ανεμογεννητριών. Από ποιους; Από την Europa Nostra (την ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών για την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά) και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων!

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στο σκαμνί κάτοικοι της Τήνου που αντιστέκονται στα αιολικά
Η Αστυνομία και το Λιμεναρχείο του νησιού οδηγούν στο εδώλιο 36 ανθρώπους που διαδήλωναν κατά της εκτεταμένης εγκατάστασης ανεμογεννητριών
Στο σκαμνί κάτοικοι της Τήνου που αντιστέκονται στα αιολικά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαμαρτυρία με 9 Μποφόρ κατά των αιολικών στην Ανδρο
Πεζοπορία-διαμαρτυρία ενάντια στα αιολικά πραγματοποίησαν την Παρασκευή το απόγευμα στη θέση Φραγκάκι οι κάτοικοι της Άνδρου παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Διαμαρτυρία με 9 Μποφόρ κατά των αιολικών στην Ανδρο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι Κυκλάδες διαδηλώνουν κατά των ανεμογεννητριών
Διανησιωτική διαμαρτυρία ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων πραγματοποιήθηκε χθες σε νησιά των Κυκλάδων με κεντρικό σύνθημα «Ούτε στα νησιά ούτε πουθενά, ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά».
Οι Κυκλάδες διαδηλώνουν κατά των ανεμογεννητριών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νέο μπλόκο στις ανεμογεννήτριες στην Τήνο
Το πλήθος των Τηνιακών που στάθηκαν μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις και τις μπετονιέρες εμπόδισε χθες την επανέναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού.
Νέο μπλόκο στις ανεμογεννήτριες στην Τήνο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Όταν η Αργολίδα «μετακόμισε» στη Ναυπακτία
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στο όρος Αγιος Κωνσταντίνος της Ναυπακτίας ήταν τόσο πιστό «copy-paste» προηγούμενης Μελέτης που δεν άλλαξαν ούτε τα ονόματα...
Όταν η Αργολίδα «μετακόμισε» στη Ναυπακτία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επέλαση ανεμογεννητριών και στην κεντρική Εύβοια
H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ανάψει πράσινο φως για να μετατραπεί σε βιομηχανικό αιολικό τοπίο και η κεντρική Εύβοια με την παροχή δύο αδειών παραγωγής για 69 ανεμογεννήτριες, ύψους άνω των 125 μέτρων
Επέλαση ανεμογεννητριών και στην κεντρική Εύβοια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας