• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.8°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 23.6°C / 29.9°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.5°C / 33.3°C
  1 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 25.4°C / 28.2°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.8°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.4°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.4°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.5°C / 31.6°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 33.0°C
  4 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.7°C / 26.1°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  0 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οσες... γκάφες παίρνει ο άνεμος

 • A-
 • A+

Επιτελική... σαλάτα τα έκανε η κυβέρνηση με την άμεση εξυπηρέτηση των στρατηγικών επενδυτών και φίλων της. Το Εθνικό Τυπογραφείο αναγκάστηκε να τυπώσει δύο φορές το χωροταξικό νομοσχέδιο διότι έγινε λάθος όταν μέσα στη Βουλή διορθώθηκε διάταξη που είχε κατατεθεί με τροπολογία και αφορά μεγάλες επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στην αγορά της ενέργειας επικρατεί μεγάλος αναβρασμός καθώς υπάρχει ο στόχος να αυξηθεί η ενέργεια που παράγουν οι Ανανεώσιμες Πηγές στις 10.000 μεγαβατώρες έως το 2030 από 3.000 το 2018. Ενα βασικό ερώτημα είναι εάν αυτό θα επιτευχθεί από πολλά μικρά φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και ενεργειακές κοινότητες ή αν θα κυριαρχήσουν μεγάλες επενδύσεις με ηλιακά πάρκα απλωμένα σε χιλιάδες στρέμματα και τεράστια αιολικά σε κάθε βουνοκορφή.

Η απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρα υπέρ των στρατηγικών επενδύσεων καθώς με σειρά νόμων τούς παρείχε εξ αρχής διευκολύνσεις «φαστ τρακ», αναγκάζοντας τις υπηρεσίες να δίνουν άδειες εντός 30 ημερών, ενώ με πρόσφατες ρυθμίσεις βάζει εμπόδια στους «μικρούς».

Στις 19 Νοεμβρίου ήταν προγραμματισμένη να συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ). Η ΔΕΣΕ θα ενέκρινε, μεταξύ άλλων, μια επένδυση 350 εκατομμυρίων ευρώ με δεκάδες ανεμογεννήτριες στην Κάρυστο της ΤΕΡΝΑ (Ομιλος Περιστέρη) και ένα γιγαντιαίο πρότζεκτ 1,4 δισ. ευρώ με φωτοβολταϊκά πάρκα χιλιάδων στρεμμάτων διασπαρμένων σε πολλές περιοχές της χώρας από την εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ που συνεργάζεται με τον Ομιλο Μυτιληναίου. Το ζητούμενο για τους επενδυτές ήταν να εγκριθούν οι επενδύσεις πριν ψηφιστούν τα διαρθρωτικά μέτρα που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Η συνεδρίαση της ΔΕΣΕ αναβλήθηκε και αμέσως ξέσπασε ανησυχία για το ποιος χάνει και ποιος κερδίζει. Την απάντηση ανέλαβαν να δώσουν διαρροές και δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα φέρει ρύθμιση ώστε οι στρατηγικές επενδύσεις να έχουν προτεραιότητα «φαστ τρακ», με τον όρο «να έχουν κοινό σημείο σύνδεσης στο σύστημα μεταφοράς ενέργειας». Τέτοιο κοινό σημείο όμως είναι αδύνατον να έχουν τα πολλά φωτοβολταϊκά που μπορεί να είναι «σπαρμένα» σε διαφορετικούς νομούς. Η ζυγαριά φαινόταν να γέρνει υπέρ της ΤΕΡΝΑ, αλλά στη Βουλή τα πράγματα μπερδεύτηκαν.

Οι ρυθμίσεις Χατζηδάκη ήρθαν με τροπολογία στο χωροταξικό νομοσχέδιο και ήταν κόντρα στις διαρροές. Στο άρθρο 161 το αρχικό κείμενο όριζε ότι ακόμη και χωρίς απόφαση της ΔΕΣΕ, εντάσσονται σε καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων χωρίς να παίζει ρόλο το «κοινό σημείο σύνδεσης», αλλά δεν παίρνουν «κατά προτεραιότητα οριστική προσφορά σύνδεσης έναντι λοιπών αιτήσεων». Η οριστική προσφορά σύνδεσης είναι όμως «κλειδί του Παραδείσου» για τους επενδυτές διότι με τον τρόπο αυτό «κλειδώνεται» η τιμή βάσει της οποίας θα εισπράττουν όποτε ολοκληρωθεί η επένδυση.

Ηρθε έτσι η «νομοτεχνική βελτίωση» σε κείμενο τυπωμένο με ψιλά γράμματα. Αυτό ανέτρεπε τη διάταξη, λέγοντας ότι θα παίρνουν οριστική προσφορά σύνδεσης μόνον όσοι πληρούν τα κριτήρια της περίπτωσης α, δηλαδή να έχουν κοινό σημείο σύνδεσης. Ομως η «διόρθωση» με τα ψιλά γράμματα μπήκε εμβόλιμη στην παράγραφο, χωρίς να διαγραφεί το κείμενο που ακολουθούσε.

Ετσι, έβγαινε μια πρόταση που έλεγε δύο πράγματα αντίθετα μεταξύ τους, μέσα στο συνολικό κείμενο που στάλθηκε από τη Βουλή στο Εθνικό Τυπογραφείο για να τυπωθεί σε 156 σελίδες την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου ο νόμος 4759 (ΦΕΚ Α245).

Προφανώς, όμως, κάποια άγρυπνα μάτια που περίμεναν τη διάταξη εντόπισαν το λάθος. Ετσι, την επόμενη μέρα, ξανατυπώθηκε ο νόμος με ίδιο αριθμό ΦΕΚ και ημερομηνία και την επισήμανση στην προμετωπίδα «Το παρόν ΦΕΚ επανεκτυπώθηκε λόγω λάθους», χωρίς φυσικά να αναφέρεται το λάθος. Γιατί, άραγε, επανατυπώθηκε και δεν έγινε απλώς διόρθωση σε κάποιο επόμενο ΦΕΚ της συγκεκριμένης διάταξης; Μάλλον, οι στρατηγικοί επενδυτές δεν μπορούσαν να περιμένουν...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο έγινε «σκούπα»
Προστέθηκαν δεκάδες άρθρα από πολλά υπουργεία ● Καταργείται πληθώρα περιορισμών που προστατεύουν τις περιοχές Natura ● Ελαστικοποιούνται οι περιορισμοί δόμησης σε μικρά νησιά και παραδοσιακούς οικισμούς.
Το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο έγινε «σκούπα»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γκάζι στις αδειοδοτήσεις, φρένο στο χωροταξικό
Οποιος δεν θέλει να... ζυμώσει, σπέρνει αβέρτα τεράστιες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Τουλάχιστον ενάμιση χρόνο ακόμη θα καθυστερήσει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας...
Γκάζι στις αδειοδοτήσεις, φρένο στο χωροταξικό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νόμοι και τροπολογίες συρρικνώνουν τα δάση
Με νυχτερινή τροπολογία η κυβέρνηση προωθεί διατάξεις που «ξεπρασινίζουν» ακόμη περισσότερα στρέμματα γης, αποσύρει το Δημόσιο από τη διεκδίκησή τους και επιχειρεί να λύσει «στο πόδι» τα προβλήματα με τους...
Νόμοι και τροπολογίες συρρικνώνουν τα δάση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι στόχοι και οι ελλείψεις του «κλιματικού νόμου»
Η κυβέρνηση κατέθεσε με μεγάλη καθυστέρηση στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το περιβάλλον ● Τι προβλέπει για την απολιγνιτοποίηση, τα οχήματα, τα κτίρια, τις επιχειρήσεις, τα νησιά, τους δήμους και την...
Οι στόχοι και οι ελλείψεις του «κλιματικού νόμου»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
80.000 ελατάκια στα αζήτητα
Ανεξήγητο γιατί δεν εγκρίνεται η προγραμματική σύμβαση με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας ώστε να υλοποιηθεί η φύτευση.
80.000 ελατάκια στα αζήτητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας