• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.1°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.3°C / 16.1°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 19.0°C
  4 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 12.9°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.7°C / 15.5°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 9.0°C
  0 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 18.6°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.7°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.1°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.9°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.8°C
  0 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 17.3°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 14.4°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 16.2°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  56%

Μπορεί να φαίνεται ως εννιαίο αιολικό "πάρκο", αλλά πλέον θα μπορεί να εμφανίζεται τεμαχισμένο, ώστε να μην απαιτείται ΜΠΕ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κίνηση... ματ κατά του διπλασιασμού της ισχύος των αιολικών σταθμών

 • A-
 • A+
Η Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου μάχεται για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που επιτρέπει σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα με ισχύ μέχρι 10 MW να παίρνουν άδεια εγκατάστασης χωρίς την ύπαρξη της αναγκαίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης που διπλασιάζει την ισχύ των αιολικών σταθμών που θα εγκαθίστανται χωρίς να απαιτείται καμία περιβαλλοντική αδειοδότηση καταθέτει η Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου.

Η προσφυγή στο ΣτΕ αφορά την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη η οποία βρίσκεται σε ισχύ από τις 6 Αυγούστου του 2020 και με την οποία, στο όνομα της απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, επιτρέπεται σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς με ισχύ μέχρι 10 MW να παίρνουν άδεια εγκατάστασης χωρίς την ύπαρξη της αναγκαίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Μέχρι πρότινος αυτό ίσχυε για σταθμούς μέχρι 5 MW για τα αιολικά και 2 ΜW για τα φωτοβολταϊκά. Πλέον, για την αδειοδότησή τους θα αρκεί μια «Πρότυπη Περιβαλλοντική Δέσμευση», δηλαδή μια αίτηση αντίστοιχη της υπεύθυνης δήλωσης, η οποία υποκαθιστά τη διαδικασία γνωμοδοτήσεων και διαβούλευσης πάνω σε μια επιτόπια μελέτη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η έγκρισή τους θα γίνεται με απόλυτα συνοπτικές διαδικασίες.

Η βάση μιας και μόνο ανεμογεννήτριας είναι αρκετή για την αλλοίωση μιας βουνοκορφής

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό το απλόχερο δώρο προς τις εταιρείες αιολικών και φωτοβολταϊκών στην πράξη; Από εδώ και στο εξής ένας αιολικός σταθμός με 3 ανεμογεννήτριες ισχύος 3 MW, ύψους σχεδόν 150 μέτρων η καθεμία(!), δεν θα χρειάζεται καμία περιβαλλοντική μελέτη ή δημόσια διαβούλευση, αλλά μόνο μια απλή επίσημη δήλωση της εταιρείας ότι «δεν θα βλάπτει το περιβάλλον». Αυτό θα ενθαρρύνει την κατάτμηση-διάσπαση των έργων. Ετσι, ένας μεγάλος αιολικός σταθμός θα «σπάει» τεχνηέντως σε μικρότερα υποέργα (κάτω των 10 MW) ώστε να μην υπόκειται σε περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

Με αυτό το… κόλπο υποβαθμίζονται τεχνηέντως και οι καταστροφικές για το φυσικό περιβάλλον επιπτώσεις που έχουν τα αποκαλούμενα συνοδά έργα των αιολικών σταθμών -κυρίως η καταστροφική διάνοιξη δρόμων πλάτους άνω των 10 μέτρων, οι καλωδιώσεις και οι βοηθητικές εγκαταστάσεις-, είτε αφορούν ένα έργο μικρής κλίμακας είτε έναν μεγάλο αιολικό σταθμό. Κι αυτό, διότι η εγκατάσταση του πρώτου έργου θα διευκολύνει, μέσω των υποδομών που θα γίνονται, την εγκατάσταση ενός νέου έργου δίπλα του απλά επεκτείνοντας τα συνοδά έργα του πρώτου. Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η εγκατάσταση έστω και μιας μόνο βιομηχανικής κλίμακας ανεμογεννήτριας απαιτεί την ίδια καταστροφική οδοποιία και συνοδευτικές εργασίες κατασκευής με αυτές των περισσοτέρων.

Επιπλέον, από τη στιγμή που μεγαλώνει το όριο της ισχύος των σταθμών για τους οποίους δεν θα απαιτείται ΜΠΕ με μια υπουργική υπογραφή, είναι πολύ πιθανό οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αιολικής ενέργειας να επιδιώξουν την περαιτέρω αύξηση αυτού του ορίου.

Προκειμένου να αποφευχθεί ακόμη ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, η Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου» πήρε την πρωτοβουλία να προσφύγει στο ΣτΕ με στόχο την ακύρωση αυτής της υπουργικής απόφασης. Με την προσφυγή θα απαιτηθεί παράλληλα η μη περαιτέρω αύξηση του ορίου των MW μέχρι την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ. Η Κίνηση καλεί πολίτες, συλλόγους και κινήσεις πολιτών να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια, καθώς το κόστος της προσφυγής μέχρι την κατάθεσή της στις 30 Οκτώβρη ανέρχεται αρχικά σε 4.350 ευρώ. Για τη διαφάνεια των οικονομικών στοιχείων θα υπάρχουν αποδείξεις από τον δικηγόρο της Κίνησης, αλλά και όλες οι καταθέσεις καταγεγραμμένες με λεπτομέρεια. (Για επικοινωνία στο email: [email protected]).

«Σαλαμοποίηση»

Οπως ήταν αναμενόμενο, δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλές μέρες από τη διευκόλυνση του Κ. Χατζηδάκη προς την αιολική βιομηχανία για την αύξηση της ισχύος των αιολικών που δεν χρειάζονται πλέον ΜΠΕ, καθώς μία εταιρεία την αξιοποίησε ήδη με τις ευλογίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), μόλις 3 εβδομάδες μετά την υπογραφή της.

Πρόκειται για τη γερμανική εταιρεία «ABO Wind Aktiengesellschaf», η οποία είχε λάβει από τη ΡΑΕ άδεια παραγωγής για αιολικό σταθμό στη θέση «Περιστέρι - Κορφούλα» στο όρος Λάμκος (ή Περιστέρι) στη νότια Πίνδο, στον Δήμο Μετσόβου, ισχύος 21,35 MW, και η οποία αφορούσε ακόμη 3 αιολικούς σταθμούς ενέργειας. Ωστόσο, στις 27 Αυγούστου η ΡΑΕ παρείχε Βεβαίωση Παραγωγού που αντικαθιστά την προηγούμενη απόφασή της για άδεια παραγωγής του συγκεκριμένου αιολικού σταθμού.

Όπως διαφαίνεται, η εγκατάσταση έστω και μίας μόνο βιομηχανικής κλίμακας ανεμογεννήτριας απαιτεί εξίσου καταστροφικά "συνοδά" έργα με ένα μεγάλο αιολικό πάρκο

Με μία ειδοποιό διαφορά: η εταιρεία τροποποίησε και «έσπασε» την άδεια παραγωγής για τον σταθμό «Περιστέρι - Κορφούλα» των 21,35 MW σε δύο τμήματα: σε έναν ΑΣΠΗΕ εγκατεστημένης ισχύος 5 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 3 MW, που έλαβε ήδη Βεβαίωση Παραγωγού, και έναν φωτοβολταϊκό σταθμό που φτάνει οριακά τα 10 MW (και για την ακρίβεια 9,994600 MW), η αίτηση για τον οποίο βρίσκεται σε αξιολόγηση. Να, λοιπόν, πώς θα αξιοποιηθεί εφεξής η απόφαση του Κ. Χατζηδάκη. Με τη «σαλαμοποίηση» σχεδόν όλων των έργων σε υποέργα κάτω των 10 MW, ώστε να παρακάμπτεται η υποχρέωση εκπόνησης ΜΠΕ.

Την περίπτωση αυτήν καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο έργο «σπάει» εκ θαύματος σε δυο υποέργα κάτω των 10 MW, ενώ η ΜΠΕ του βρίσκεται ακόμα υπό αξιολόγηση.

«Είναι πραγματικά πρωτοφανές να αλλάζει ο σχεδιασμός ενός έργου την ίδια στιγμή που αξιολογούνται οι επιπτώσεις του από τη Διοίκηση και αυτό να γίνεται αποδεκτό από άλλον φορέα της Διοίκησης. Η στοιχειώδης λογική και πρακτική θα επέβαλλε κατ’ ελάχιστον τη συνεννόηση των υπηρεσιών μεταξύ τους. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να ολοκληρωθεί η διοικητική διαδικασία αξιολόγησης του έργου προτού να εξεταστεί οποιοδήποτε αίτημα τροποποίησης του σχεδιασμού του», αναφέρει.

Τζουμέρκα

Σημειώνεται πως ο αιολικός σταθμός «Περιστέρι - Κορφούλα» και οι τρεις ακόμη ΑΣΠΗΕ που αποτελούν ενιαίο έργο στην υπό αξιολόγηση ΜΠΕ χωροθετούνται εντός ή στα όρια του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων και της περιοχής του δικτύου Natura 2000, γεγονός που επιβάλλει την επίδειξη ιδιαίτερης προσοχής και σχολαστικότητας στη αδειοδοτική διαδικασία.

Με κοινή επιστολή τους προς τη ΡΑΕ, η Ορνιθολογική, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών Ασπροποτάμου, το Δίκτυο Πολιτών και Φορέων για την Προστασία των Αγράφων και οι ορειβατικοί σύλλογοι Ιωαννίνων, Αρτας και Πρέβεζας ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή την άμεση ανάκληση της απόφασης της ΡΑΕ και τη μη τροποποίηση της αρχικής άδειας παραγωγής του ΑΣΠΗΕ «Περιστέρι - Κορφούλα» πριν την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αξιολόγησης του έργου.

Μπορεί να φαίνεται ως ενιαίο αιολικό «πάρκο», αλλά πλέον θα μπορεί να εμφανίζεται τεμαχισμένο, ώστε να μην απαιτείται ΜΠΕ. Δεξιά, όπως διαφαίνεται, η εγκατάσταση έστω και μιας μόνο βιομηχανικής κλίμακας ανεμογεννήτριας απαιτεί εξίσου καταστροφικά «συνοδά» έργα με ένα μεγάλο αιολικό πάρκο. Kάτω, η βάση μιας και μόνο ανεμογεννήτριας είναι αρκετή για την αλλοίωση μιας βουνοκορφής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΥΠΕΝ εναντίον ΥΠΕΝ για το «Aigaio Project»
Παρά τη σωρεία αρνητικών γνωμοδοτήσεων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου», ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ότι «υποστηρίζουμε το έργο».
ΥΠΕΝ εναντίον ΥΠΕΝ για το «Aigaio Project»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περικυκλώνουν την Αττική με αιολικά «για να εξοικειωνόμαστε»
Με... κακόγουστο αστείο έμοιαζε το σκεπτικό της πρότασης της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας για εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε Πεντέλη, Πάρνηθα και Υμηττό, ώστε «να διευρυνθεί η αποδοχή τους...
Περικυκλώνουν την Αττική με αιολικά «για να εξοικειωνόμαστε»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αιολικά στην Οίτη με λειψή περιβαλλοντική αδειοδότηση
Η εταιρεία «Green Velocity» αδιαφορεί για το γεγονός ότι οι άδειες παραγωγού για τους τέσσερις αιολικούς σταθμούς έχουν προσβληθεί από τον Δήμο Λαμίας και ότι η υπόθεση θα κριθεί στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.
Αιολικά στην Οίτη με λειψή περιβαλλοντική αδειοδότηση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ταξίδι ενημέρωσης για ελεύθερα νησιά χωρίς αιολικά
Συνεχίζονται οι ενημερωτικές εκδηλώσεις από την Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου μετά την πρώτη νίκη και την απόρριψη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του «Aegean Project».
Ταξίδι ενημέρωσης για ελεύθερα νησιά χωρίς αιολικά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περιβαλλοντικό έγκλημα στα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου»
Το φαραωνικό έργο εγκατάστασης αιολικών με όνομα «Aigaio Project» απειλεί περιοχές Natura και θέτει σε κίνδυνο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων.
Περιβαλλοντικό έγκλημα στα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας