• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.8°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.9°C / 16.9°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.0°C / 15.5°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 9.7°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.2°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.5°C / 13.2°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.6°C / 9.5°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.5°C
  6 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.5°C / 14.4°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.7°C / 16.4°C
  3 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.7°C / 15.1°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  0 BF
  75%
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η καύση απορριμμάτων, δώρο στα συμφέροντα»

 • A-
 • A+
Οικολογικές οργανώσεις καλούν το υπουργείο Περιβάλλοντος και προσωπικά τον πρωθυπουργό να απορρίψουν την καύση των αποβλήτων που προωθείται από το νέο ΕΣΔΑ, καθώς δεν πρόκειται για επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδο, αλλά για μια επιλογή που ωφελεί ελάχιστους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που κατατέθηκε για διαβούλευση, εμφανίζει την καύση ως «αναγκαία» μέθοδο διαχείρισης στη χώρα, ώστε να επιτευχθούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι. Ωστόσο η απόφαση για καύση απορριμμάτων-υπολειμμάτων δεν είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη επιλογή, αλλά μια πολιτική επιλογή που απλώς θα ωφελήσει κάποια ελάχιστα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και πρόσωπα, επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Μεσόγειος SOS, Greenpeace και WWF Ελλάς και καλούν το ΥΠΕΝ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να επανεξετάσουν και να απορρίψουν την επιλογή της καύσης η οποία τόσο πρόχειρα τέθηκε μέσα στο ΕΣΔΑ.

Δραστικά μέτρα

Οπως αναφέρουν, η «Πρόληψη» και η «Προετοιμασία προς Επαναχρησιμοποίηση» είναι φραστικά παρούσες στο ΕΣΔΑ, αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζουν πρακτικά τη διαχρονική μείωση των αποβλήτων. Παρότι η ευρωπαϊκή οδηγία 2018/851 κάνει σαφές πως τα κράτη-μέλη πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα για την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων προβλέποντας τη θέσπιση δεικτών και τη στενή παρακολούθηση αυτών, το νέο ΕΣΔΑ λαμβάνει ως δεδομένη τη σταθερή ή αυξητική παραγωγή αποβλήτων ώς το 2030, κάτι που έρχεται σε καταφανή αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ολα τα υπολείμματα από πολλές διεργασίες Διαλογής στην Πηγή (π.χ. ξύλου, απόβλητα ηλεκτρικού-ηλεκτρονικού εξοπλισμού, υφασμάτων, οργανικά, βιομηχανικά και εμπορικά απόβλητα συσκευασίας) θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε κατάλληλες εγκαταστάσεις ή και Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) -με βάση τον ορισμό της κυκλικής οικονομίας- και να ανακτηθεί και αξιοποιηθεί ένα σημαντικό μέρος τους, αντί να οδηγεί το ΕΣΔΑ αυτές τις ποσότητες στα υπολείμματα και στην ανάγκη της καύσης. Για παράδειγμα, το υπόλειμμα από μονάδες αξιοποίησης ρουχισμού μπορεί να μετατραπεί σε μονωτικό υλικό ή σε υλικό στρωμάτων με σημαντικά οφέλη για την κοινωνία, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα των μονάδων επεξεργασίας.

Σύμφωνα με τις 4 περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων εμφανίζονται να μπορούν να ανακτήσουν ανακυκλώσιμα υλικά μόνο στο 12,7% των εισερχομένων τους. Ομως είναι γνωστό ότι εάν σχεδιαστούν και ενσωματώσουν επαρκείς βέλτιστες τεχνολογίες και σύγχρονο εξοπλισμό ανάκτησης, μπορούν να ανακυκλώνουν και περισσότερο από το 20% των εισερχομένων τους και άρα να παράγουν λιγότερο RDF (σ.σ. καύσιμα υλικά των απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται) και υπολείμματα. Το σημείο αυτό από επιστημονική, περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική άποψη ίσως είναι το πιο αρνητικό σημείο του ΕΣΔΑ, τονίζουν.

Αντί της περισσότερης ανάκτησης και επαναξιοποίησης των αστικών απορριμμάτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, το νέο ΕΣΔΑ προβλέπει τη μεγάλη χρήση του υπολείμματος για καύση σε τσιμεντάδικα και, το σημαντικότερο, την επιπλέον δημιουργία τουλάχιστον 3-4 μονάδων για καύση τεράστιων ποσοτήτων υπολειμμάτων, που θα πρέπει να λειτουργήσουν για τουλάχιστον 30-40 χρόνια ώστε να είναι βιώσιμες.

Το ΕΣΔΑ δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι χρειάζεται η καύση και να μην υπολογίζει πόσο είναι το κόστος της. Το επενδυτικό κόστος των μονάδων καύσης κυμαίνεται στα 120-500 εκατομμύρια ευρώ ανά μονάδα, δηλαδή είναι πολλαπλάσιο από τις επενδύσεις που απαιτούνται για την πλήρη ανάπτυξη της Διαλογής στην Πηγή και των ενεργειών πρόληψης και οικολογικού σχεδιασμού. Ετσι θα προκύψει πολύ σημαντική αύξηση του συνολικού κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων για πολλές δεκαετίες σε όλη την κοινωνία.

Σωστός σχεδιασμός

Δεδομένου ότι η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί πλέον μονάδες καύσης, γίνεται αντιληπτό ότι αυτές θα χρηματοδοτηθούν από ελάχιστους εθνικούς και κυρίως από ιδιωτικούς πόρους και δανεισμό, γεγονός που θα επιφέρει ένα επιπλέον σημαντικό χρηματοοικονομικό κόστος, που θα κληθούν να πληρώσουν οι δήμοι και άρα οι δημότες, αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν μέχρι σήμερα δεν υπάρχει συστηματική μέτρηση της σύστασης των απορριμμάτων. Και είναι να αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί να γίνει σωστός σχεδιασμός, όταν δεν γνωρίζουμε την ποιοτική σύσταση των αποβλήτων, όπως και τις ποσότητες των αποβλήτων που ανακυκλώνονται ανά δήμο;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Απόνερα» από το παράνομο έργο στο Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας
Ο Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου αποφάσισε να θυσιάσει 36 δέντρα και 13 μεγάλους θάμνους που είχαν γλιτώσει από τη φωτιά, ενώ οι επιπτώσεις στη γεωμορφολογία του τοπίου και το οικοσύστημα είναι ανυπολόγιστες.
«Απόνερα» από το παράνομο έργο στο Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καύση σκουπιδιών: επιβλαβής, ακριβή και εκτός στόχων
Πυρ ομαδόν από τέσσερις μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά των δηλώσεων του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέρ της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων ● Μόνη λύση η στροφή στην κυκλική οικονομία.
Καύση σκουπιδιών: επιβλαβής, ακριβή και εκτός στόχων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πλοίο με «σκοτεινή» πορεία ξεφόρτωσε σκουπίδια στον Βόλο
Το τελευταίο πλοίο που μετέφερε φορτίο σκουπιδιών στο λιμάνι της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ με προορισμό την καύση ακολούθησε «ύποπτη πορεία», καθώς είχε αλλοιωθεί ηλεκτρονικά η διαδρομή του
Πλοίο με «σκοτεινή» πορεία ξεφόρτωσε σκουπίδια στον Βόλο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βροντερό «όχι» των Βολιωτών κατά της καύσης σκουπιδιών
Aκόμη μεγαλύτερο από το προηγούμενο, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου του 2018, ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το Σαββάτο στον Βόλο κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία...
Βροντερό «όχι» των Βολιωτών κατά της καύσης σκουπιδιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας