Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απίθανες μεθοδεύσεις για τον νέο ΧΥΤΑ της Φυλής

Στιγμιότυπα από παλαιότερη κινητοποιήση κατά της δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή από το «Δυτικό Μέτωπο» στο Ζάππειο.

EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απίθανες μεθοδεύσεις για τον νέο ΧΥΤΑ της Φυλής

  • A-
  • A+
Κατακαλόκαιρο και μέσω τηλεφωνικών εγκρίσεων (!), η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ ξεκίνησε τη διαδικασία υποβολής προσφορών από τους εργολάβους ● Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και από κοινωνικούς φορείς.

Με άλλη μία fast-track μεθόδευση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της περιφέρειας) «ολοκληρώνουν το πραξικόπημα του νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή», καταγγέλλουν συλλογικότητες και αντιπολίτευση.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου στις 31 Ιουλίου συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης και εγκρίθηκε διά περιφοράς (μέσω τηλεφώνου) η λήξη του αρχικού σταδίου της ανταγωνιστικής διαπραγμάτευσης με εργολαβικά σχήματα («Ηλέκτωρ» - «Μεσόγειος») για το έργο της νέας χωματερής στη Φυλή, εκκινώντας τις διαδικασίες υποβολής προσφορών. «Μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας και απουσίας ουσιαστικής ενημέρωσης, επιχειρείται να ολοκληρωθεί, μέσα στο κατακαλόκαιρο, μια πραξικοπηματική διαδικασία, που ξεκίνησε με την επονείδιστη απόφαση για την προκήρυξη του διαγωνισμού, ένα χρόνο πριν», καταγγέλλει ο συντονισμός συλλογικοτήτων «Δυτικό Μέτωπο», θυμίζοντας ότι ο διαγωνισμός «αποφασίστηκε στις 1/8/2019 από τη διοίκηση της κ. Δούρου».

Σύμφωνα με το «Δυτικό Μέτωπο» δεν υπάρχει εικόνα για τις τεχνικές προτάσεις που κατέθεσαν τα δύο εργολαβικά σχήματα, καθώς στην απόφαση του ΕΔΣΝΑ καταγράφονται μόνο «διάσπαρτες και αποσπασματικές πληροφορίες», επαρκείς όμως για να σχηματίσουν την «απειλητική εικόνα ενός περιβαλλοντικού “εκτρώματος”, που θα διαιωνίσει τη λειτουργία της εγκατάστασης [της Φυλής] και μαζί της όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών της Δυτικής Αθήνας - Δυτικής Αττικής και στην ποιότητα του περιβάλλοντος».

Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής στην πλατεία των Ανω Λιοσίων σε παλαιότερη διαμαρτυρία κατά της δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή.

EUROKINISSI

Με βάση τις «ελάχιστες σκόρπιες» πληροφορίες, η συλλογικότητα μεταξύ άλλων επισημαίνει:

● Κύριο αντικείμενο των έργων είναι η κατασκευή νέου ΧΥΤΑ, μεγάλης χωρητικότητας, με διάρκεια ζωής πάνω από 5 χρόνια.

● Το ένα εργολαβικό σχήμα επιλέγει για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ τη γ΄ φάση (που δεν έχει πάρει ποτέ περιβαλλοντική αδειοδότηση), ενώ το άλλο σχήμα επιλέγει τον ΧΥΤΑ Φυλής, «δηλαδή ό,τι δεν έχει καλυφθεί από τα κύτταρα της α΄ και της β΄ φάσης (δρόμοι πρόσβασης, λιμνοδεξαμενή στραγγισμάτων, χώροι απόθεσης αδρανών υλικών χωματοκάλυψης κ.λπ.). Στη δεύτερη περίπτωση, μιλάμε για έναν ΧΥΤΑ, ανάμεσα σε δύο άλλους (της α΄ και της β΄ φάσης), ο οποίος θα καταλαμβάνει και ένα μέρος των υφιστάμενων κυττάρων Β3-Β6 της β΄ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής, εκεί όπου έγινε η πρώτη εσωτερική επέκταση (θα αφαιρεθεί η προσωρινή χωματοκάλυψη, για να την ξαναχρησιμοποιήσουν), μια τραγική και επικίνδυνη επιλογή».

● Και στις δύο περιπτώσεις χωροθέτησης, προτείνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση να γίνει μέσω της τροποποίησης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΑ Φυλής, «απόφαση που φαίνεται να λειτουργεί σαν το φάρμακο για όλες τις ασθένειες».

● Μέχρι να κατασκευαστούν οι νέοι ΧΥΤΑ, η ταφή θα συνεχίσει να γίνεται στο νέο κύτταρο της ΟΕΔΑ Ανω Λιοσίων, του οποίου ο χρόνος ζωής είναι πέντε μήνες. «Ας είμαστε προετοιμασμένοι, λοιπόν, για νέες αυθαίρετες επεκτάσεις και για πραξικοπηματικές αποφάσεις», σχολιάζει το «Δυτικό Μέτωπο».

Για απαράδεκτες μεθοδεύσεις κατηγορούν τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ τα μέλη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που έχουν εκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου. Υπογραμμίζοντας την «παντελή απουσία στοιχειώδους ενημέρωσης» του σώματος, ζητούν διά ζώσης σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου –με τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγείας– ώστε «να υπάρξει ενημέρωση και ουσιαστική συζήτηση για τα ζητήματα και το κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου να πάρει την ευθύνη του».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΧΥΤΑ Φυλής: Μια «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση»
Ενα τρομακτικό «κοκτέιλ» ρύπων, βαρέων μετάλλων, ακόμη και ραδιενεργών στοιχείων, και μάλιστα όλα σε τιμές που υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα επιτρεπτά όρια, διαπιστώνει στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, σε...
ΧΥΤΑ Φυλής: Μια «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στα χέρια του «Δυτικού Μετώπου» οι κρυμμένες μελέτες για τον ΧΥΤΑ Φυλής
Στα χέρια του συντονισμού συλλογικοτήτων «Δυτικό Μέτωπο» βρίσκονται από χθες οι (κρυμμένες μέχρι πρότινος) μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής.
Στα χέρια του «Δυτικού Μετώπου» οι κρυμμένες μελέτες για τον ΧΥΤΑ Φυλής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καταγγελία για τις κρυμμένες μελέτες στον ΧΥΤΑ Φυλής
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης στρέφεται κατά του δημάρχου Χρ. Παππού που κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό τις μετρήσεις για ρύπους στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος και στα υπόγεια ύδατα.
Καταγγελία για τις κρυμμένες μελέτες στον ΧΥΤΑ Φυλής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αντιδρούν στη λειτουργία του ΧΥΤΥ
Κάτοικοι από το Γραμματικό και τον Βαρνάβα διαμαρτυρήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, κρατώντας πανό και μαύρες σημαίες, ενάντια στην απόφαση της Περιφέρειας
Αντιδρούν στη λειτουργία του ΧΥΤΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κινητοποίηση από το «Δυτικό Μέτωπο» για τον ΧΥΤΑ Φυλής
Διαρκείς κινητοποιήσεις, με πρώτο αγωνιστικό ραντεβού στην ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής προαναγγέλλει η συλλογικότητα «Δυτικό Μέτωπο» ζητώντας το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.
Κινητοποίηση από το «Δυτικό Μέτωπο» για τον ΧΥΤΑ Φυλής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανάσα από τα σκουπίδια παίρνουν οι κάτοικοι του Δήμου Αιγιαλείας
Οι περίπου 6.000 τόνοι απορριμμάτων που είναι συσσωρευμένοι εν μέσω καλοκαιριού στους δρόμους του Αιγίου και των περιοχών εντός του δήμου ενδεχομένως και σήμερα -το αργότερο αύριο- θα αρχίζουν να μαζεύονται.
Ανάσα από τα σκουπίδια παίρνουν οι κάτοικοι του Δήμου Αιγιαλείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας