• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.5°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.9°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 27.0°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.2°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 21.5°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.9°C
  2 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 24.9°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 22.8°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 24.4°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 23.2°C
  3 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.5°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.9°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  3 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πεζοπορικοί μαραθώνιοι για τη σωτηρία των βουνών από τα αιολικά

 • A-
 • A+
Ο Γιάννης Δημητράκης και η Πηνελόπη Παρασκευοπούλου διασχίζουν μια διαδρομή από τον Νότο προς τον Βορρά με σκοπό να διαδώσουν στους κατοίκους των ορεινών χωριών το μήνυμα του επερχόμενου κινδύνου αλλοίωσης της ομορφιάς των βουνών από την αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις πιο ψηλές ράχες και κορυφές. Στο εγχείρημά τους, 30 ορειβάτες έχουν πλαισιώσει τμηματικά τη διαδρομή και περίπου άλλοι τόσοι θα συμμετάσχουν μέχρι το τέλος της

Ενας πεζοπορικός άθλος βρίσκεται σε εξέλιξη από δύο ορειβάτες, δραστήρια μέλη του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών (ΠΟΑ), που αποφάσισαν να διασχίσουν την ορεινή Ελλάδα από τον Νότο προς τον Βορρά, από την Καρδαμύλη μέχρι τη Φλώρινα, για τη σωτηρία των ελληνικών βουνών από την αιολική καταστροφή, μεταφέροντας το μήνυμα «Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά».

Αυτή η μαραθώνια πεζοπορία, που ονομάστηκε HellasTrek - Save Greek Mountains, ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και θα κρατήσει 54 ημέρες, θα περιλαμβάνει 970 χιλιόμετρα, πολλές ώρες σκληρής πεζοπορίας και 49.000 μέτρα ανάβασης.

Το εγχείρημα ξεκίνησε από την Καρδαμύλη και στην πρώτη του φάση οι δυο ορειβάτες, που σε διάφορα τμήματα της διαδρομής πλαισιώνονται και από άλλους, διέσχισαν τον Ταΰγετο, το Μαίναλο, κομμάτι του Ερύμανθου και όλο το Παναχαϊκό όρος, το βορειότερο βουνό της Πελοποννήσου, κατέληξαν σε 17 μέρες στην Πάτρα μετά από περίπου 350 χιλιόμετρα και 15.000 υψομετρικά μέτρα. Μετά από μία μέρα ξεκούρασης πέρασαν στη Ναύπακτο και στη Ρούμελη απ’ όπου ξεκίνησαν την ανάβαση στην Ορεινή Ναυπακτία, στη νότια Ευρυτανία και στη συνέχεια, περνώντας από το Καρπενήσι, στα Αγραφα κι έπειτα στη Νότια Πίνδο, για να βρεθούν μετά από 20 μέρες, μετά από 370 χιλιόμετρα και 22.000 υψομετρικά μέτρα, στο Μέτσοβο για άλλη μια μέρα ξεκούρασης.

Στο τελευταίο κομμάτι θα ξεκινήσουν στις 9 Αυγούστου και περνώντας από τη Βάλια Κάλντα, τον Σμόλικα, τον Γράμμο, τις Πρέσπες και τον Βαρνούντα θα τερματίσουν στη Φλώρινα μετά από 13 ημέρες, διασχίζοντας 250 χιλιόμετρα με 12.000 υψομετρικά μέτρα.

Ο Γιάννης Δημητράκης, που μαζί με την Πηνελόπη Παρασκευοπούλου πραγματοποιούν τη διαδρομή, είχε στο μυαλό του πολλά χρόνια την ιδέα της διάσχισης όλης της ορεινής Ελλάδας από τον Νότο προς τον Βορρά, καθώς είχε ολοκληρώσει τις επιμέρους διασχίσεις της Βόρειας και της Νότιας Πίνδου, της Ρούμελης κι ενός μέρους της Πελοποννήσου. Ετσι, θεώρησε ότι είχε έρθει η ώρα να ενωθούν όλα αυτά τα κομμάτια σε μια ενιαία γραμμή.

Μόνιμη καταστροφή

Αυτή η ιδέα αποτέλεσε το πρώτο κομμάτι του εγχειρήματος, το «HellasTrek», και το δεύτερο, το «Save Greek Mountains». Ετσι το εγχείρημα της διάσχισης της ορεινής Ελλάδας από άκρη σε άκρη περιέλαβε και το μήνυμα της σωτηρίας των ελληνικών βουνών από την αιολική λαίλαπα.

Σκοπός των δύο και των συνοδοιπόρων τους είναι να διαδώσουν στους κατοίκους των ορεινών χωριών το μήνυμα του επερχόμενου κινδύνου αλλοίωσης της ομορφιάς των βουνών από την αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις πιο ψηλές ράχες και κορυφές, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να γνωρίζουν τι θα αντιμετωπίσουν και να είναι έτοιμες να εναντιωθούν.

Μέχρι σήμερα, κατά τη διάρκεια της διαδρομής πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στους Σουστιάνους (Λακωνία), στη Δημητσάνα (Αρκαδία), στην Κλειτορία (Αχαΐα), στη Βλασία (όρος Ερύμανθος), στην Κλεπά (Αχαΐα), στην Πάτρα και στην Ανω Χώρα (Ναυπακτία).

Μιλήσαμε με τον Γιάννη Δημητράκη τη στιγμή που είχαν καλύψει σχεδόν τα δύο τρίτα της διάρκειας της διαδρομής: «Επίκειται μια μόνιμη καταστροφή του ορεινού περιβάλλοντος για το οποίο δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να αποκατασταθεί αν γίνουν τέτοιες παρεμβάσεις. Θα χαθεί για πάντα η μορφολογία που ξέραμε για τα βουνά, τις κορυφογραμμές και τα δάση. Είμαστε ορειβάτες και τα βουνά είναι το πεδίο όπου κινούμαστε. Αν αυτό καταστραφεί, δεν θα έχουμε λόγους ύπαρξης. Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να πάει ένας ορειβάτης σε ένα βουνό που έχει ισοπεδωθεί από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Υπάρχει μια γενικότερη ευαισθητοποίηση των ορειβατών για το ζήτημα. Δυστυχώς, δεν είναι γενικευμένη, αλλά αρκετοί είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι», ανέφερε.

Τη στιγμή που μιλήσαμε μαζί του, η ομάδα συνέχιζε το ταξίδι της με 12 άτομα. Περίπου 30 ορειβάτες είχαν πλαισιώσει τμηματικά τη διαδρομή και περίπου άλλοι τόσοι θα τη συνοδέψουν μέχρι το τέλος της. Ρωτήσαμε τον Γιάννη για τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που έγιναν σε κάποια χωριά και τη δυσκολία του εγχειρήματος.

«Οπου σταματάμε πιάνουμε κουβέντα με τους ντόπιους. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται πολύ για το ζήτημα των αιολικών. Δυστυχώς στα χωριά έχουν μείνει πια μόνο ηλικιωμένοι. Οι νέοι είναι ελάχιστοι. Ομως, οι περισσότεροι το γνώριζαν. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι όταν παρευρίσκονταν άνθρωποι της “εξουσίας”, όπως πρόεδροι κοινοτήτων, όλοι τους κρατούσαν μια ουδέτερη στάση. Σε ό,τι αφορά το εγχείρημά μας, είναι δύσκολο και πρέπει να βγει μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. Κάποιες μέρες περπατάμε για 5 ώρες, αλλά τις περισσότερες από 7 έως 10 ώρες και σε ορειβατικές διαδρομές. Για να μην κουβαλάμε πολλά πράγματα πρέπει να πηγαίνουμε σε σταθμούς όπου μπορούμε να βρούμε φαγητό, οπότε κάποιες μέρες οι πορείες είναι μεγαλύτερες. Ομως, πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και θεωρούμε ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τη διαδρομή».

Και 314 χιλιόμετρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη διάσχιση ακόμη μιας μεγάλης διαδρομής, μήκους 314 χιλιόμετρων, από μια πρωτοβουλία ανθρώπων που θέλουν να διαδώσουν το μήνυμα του αγώνα για την προστασία των βουνών, των ανθρώπινων οικισμών και της φύσης. Το «Οδοιπορικό Ενάντια στη Λεηλασία των Βουνών και της Φύσης» θα ξεκινήσει από τον Κιθαιρώνα στις 21 Αυγούστου. Θα περάσει από τον Ελικώνα, την Κίρφη, τον Παρνασσό, την Γκιώνα, την Οίτη, τα Βαρδούσια, την Οξιά, τη δυτική Ευρυτανία και θα καταλήξει στο διάσελο της Νιάλας στα Αγραφα, έχοντας περάσει από περισσότερες από 30 πόλεις και χωριά. Στα σημεία διέλευσης και στάσης θα υπάρχουν παράλληλες δράσεις.

Το εγχείρημα θα βασιστεί σε μία ομάδα πεζοπορίας και μία ομάδα υποστήριξης, με δυνατότητα εναλλαγής από τη μία στην άλλη.

«Το βουνό είναι πολύτιμο συλλογικό αγαθό και κανένα κράτος ή οι λειτουργοί του δεν νομιμοποιούνται να το αντιμετωπίζουν μόνο ως “αναξιοποίητη γη” και να το “παραχωρούν” με τα κριτήρια της αγοράς. Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα βουνά στην Ελλάδα είναι η σχεδιαζόμενη μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Βήμα με βήμα μετράμε τις πληγές που η αδηφάγος “ανάπτυξη” έχει ανοίξει στα σώματα των βουνών και των ορεινών κοινοτήτων. Δρασκελίζουμε τις κορυφές και τις ράχες που προορίζονται να έχουν την ίδια τύχη και φωνάζουμε “όχι” στην καταστροφή τους», αναφέρει η πρωτοβουλία που διοργανώνει το οδοιπορικό.

? Info:Το Hellastrek - Save the Greek Mountains τελεί υπό την αιγίδα του ΠΟΑ, της Περιφέρειας Ορειβατικών Συλλόγων Αττικής και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ευρεία κινητοποίηση για την προστασία της Οίτης
Ημέρα αγώνα η αυριανή για την αποτροπή της καταστροφής της Οίτης από τους πέντε αιολικούς σταθμούς που ετοιμάζουν οι επενδυτές ● Το βουνό περιλαμβάνει Εθνικό Δρυμό, περιοχή NATURA, καταφύγιο πουλιών, σπάνια...
Ευρεία κινητοποίηση για την προστασία της Οίτης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δυναμική κινητοποίηση στην Καζάρμα των Αγράφων
Για άλλη μια φορά, εκατοντάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή (7/8) ώστε να καταδείξουν την αντίθεσή τους στην επιχείρηση μετατροπής των Αγράφων σε ζώνη βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων.
Δυναμική κινητοποίηση στην Καζάρμα των Αγράφων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πλημμύρισε» αιολικά πάρκα η Ναυπακτία σε απόσταση αναπνοής από χωριά
Οι αδειοδοτήσεις για την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών παρέχονται απρόσκοπτα και κανείς δεν υπολογίζει τις σωρευτικές επιπτώσεις από υφιστάμενους, υπό εξέλιξη ή περιβαλλοντικά αδειοδοτημένους αιολικούς...
«Πλημμύρισε» αιολικά πάρκα η Ναυπακτία σε απόσταση αναπνοής από χωριά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δόλιες μεθοδεύσεις για αιολικούς σταθμούς στα Ακαρνανικά όρη αδιαφορώντας για τα όρνια
Ολοι οι αιολικοί σταθμοί βρίσκονται εντός «Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά» και σε κοντινή απόσταση από την προστατευόμενη περιοχή Natura του όρους Τσέρεκας.
Δόλιες μεθοδεύσεις για αιολικούς σταθμούς στα Ακαρνανικά όρη αδιαφορώντας για τα όρνια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περιβαλλοντικές μελέτες-καρμπόν για 6 διαφορετικούς αιολικούς σταθμούς
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εξετάζοντας τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων 6 αιολικών σταθμών διαπίστωσε ότι ο περιβαλλοντικός μελετητής του έργου είναι ο ίδιος με τον φορέα του έργου.
Περιβαλλοντικές μελέτες-καρμπόν για 6 διαφορετικούς αιολικούς σταθμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας