• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.6°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.2°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.0°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 3.9°C / 7.2°C
  0 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.3°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.6°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  3 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  5 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 8.4°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.5°C / 12.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  94%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.1°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 10.0°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  1 BF
  85%
EUROKINISSI

Βιομηχανικές Ανεμογεννήτριες στις Κυκλάδες: Contemptus Mundi

 • A-
 • A+

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, περιλαμβάνει το δόγμα της “Πράσινης Ανάπτυξης” ως εκείνο το άρμα πολιτικής, που θα φέρει νέες μορφές ανάπτυξης. Αμέσως, προτάσεις για τη διακοπή λειτουργίας εργοστασίων λιγνίτη είδαν τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ δειλά-δειλά έκανε την εμφάνιση της η ρητορική περί “πράσινης Ελλάδας” απεξαρτημένης από το λιγνίτη. Άμεσα αδειοδοτήθηκαν τα πρώτα αιολικά πάρκα με βιομηχανικές ανεμογεννήτριες στον ελλαδικό χώρο. Οι επενδύσεις αφορούν περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και ορισμένα νησιά των Κυκλάδων, όπως για παράδειγμα η Τήνος και η Πάρος.

Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα: Τα αιολικά πάρκα που αδειοδοτεί η κυβέρνηση είναι βιομηχανικής χρήσης ρεύματος, δηλαδή αποτελούνται από γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες, που φθάνουν σε ύψος ακόμη και τα 150 μέτρα, με διάμετρο ακτίνας άνω των 65 μέτρων. Οι μονάδες αυτές δύνανται να παράγουν σύμφωνα με στοιχεία έως και 5 kw ενέργειας η κάθε μία. Τα προτεινόμενα “αιολικά πάρκα” θα εδράζονται σε πλαγιές, βουνοκορφές και γενικότερα παρθένες περιοχές, μακριά από τα αστικά κέντρα των νησιών. Πρόκειται να παράγουν ενέργεια αρκετή για το εκάστοτε νησί αλλά και για τη μεταφορά ενέργειας σε άλλες περιοχές διά μέσου της υποθαλάσσιας διασύνδεσης ρεύματος των νησιών. Ήρθε ξαφνικά η ανάπτυξη;

Η πραγματικότητα είναι διπλά ζοφερή. Γιατί αφενός δημιουργείται μια περιβαλλοντική καταστροφή μπροστά στα μάτια μας, και αφετέρου διότι η κυβέρνηση λειτουργεί με ένα μοτίβο contemptus mundi**, χωρίς να ακούει τις θέσεις των πολιτών που θίγονται. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μία σειρά. Αρχικά, ανεμογεννήτριες ήδη υπάρχουν σε πολλά νησιά του Αιγαίου, και φυσικά των Κυκλάδων. Τα νησιά μας είναι ανοικτά σε οιαδήποτε μορφή πράσινης ενέργειας, αρκεί να μην αλλοιώνεται το ανάγλυφο των περιοχών μας, και κυρίως να μην υποβαθμίζεται το βιοτικό επίπεδο αλλά και το τουριστικό μας προϊόν. Ένα προϊόν το οποίο δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και κράτησε την Ελλάδα όρθια στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Οι κατασκευές που προτείνονται όμως, ουδεμία σχέση έχουν με τα όσα έχουμε συνηθίσει στα νησιά μας. Θεόρατες ανεμογεννήτριες, διάνοιξη μεγάλων δρόμων (για να χωρούν τα φορτηγά που θα μεταφέρουν τον εξοπλισμό) στις βουνοπλαγιές της Τήνου, της Πάρου και της Νάξου πρόκειται να καταστρέψουν το φυσικό τοπίο. Ένα τοπίο στο οποίο μέχρι σήμερα η μόνη ανθρωπογενής παρέμβαση ήταν οι ξερολιθιές που έχτιζαν οι πρόγονοι μας για να οριοθετήσουν τα χωράφια τους. Σήμερα, το κράτος ζητά να μετατραπούν οι παρθένες περιοχές των νησιών μας σε “αιολικά πάρκα”, μη επιτρέποντας σε εμάς τους ίδιους να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν τόπο καλύτερο από αυτόν που βρήκαμε οι ίδιοι.

Επιπλέον, μια βιομηχανική ανεμογεννήτρια λειτουργεί μεταξύ 4 και 8 μποφόρ. Με λιγότερο αέρα είναι ασύμφορη οικονομικά η χρήση της, ενώ με περισσότερο άνεμο, επικίνδυνο. Αυτό σημαίνει πως όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν, οι ανεμογεννήτριες αυτές δεν θα παράγουν ρεύμα. Όταν δηλαδή δεν θα παράγεται ρεύμα από αυτές, τα νησιά μας θα λαμβάνουν την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζονται από συμβατικές μορφές (δηλαδή λιγνίτη ή πετρέλαιο). Άρα, σε καμία περίπτωση δεν σταματά η χρήση των “πρωτόγονων” μορφών παραγωγής ενέργειας, ούτε θα “πρασινίσει” ο ενεργειακός χάρτης της Ελλάδας από τη μία μέρα στην άλλη.

Ακόμη μια θέση που πρέπει να σημειωθεί, είναι η ζημία που πρόκειται να δημιουργήσουν αυτές οι φαραωνικές δομές στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, αλλά και στο ίδιο το τουριστικό προϊόν. Καλό είναι να μην ξεχνάμε πως οι ανεμογεννήτριες αυτές θα μειώσουν την αξία του τουριστικού μας προϊόντος. Έχει δει κανείς άραγε βιομηχανικές ανεμογεννήτριες στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της υπόλοιπης Ευρώπης; Γιατί άραγε; Τέλος, η κατασκευή τέτοιων δομών πρόκειται να λειτουργήσει αρνητικά ως προς την αξία των ιδιοκτησιών των συμπολιτών μας. Η αξία των οικοπέδων θα πέσει, διότι αφενός ουδείς δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει οικόπεδο ή να νοικιάσει ξενοδοχείο δίπλα σε τέτοιες κατασκευές και αφετέρου ποιος θα έρθει να φωτογραφήσει το ηλιοβασίλεμα όταν αυτό θα κρύβεται από μια ανεμογεννήτρια 150 μέτρων;

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου της 27ης Ιανουαρίου 2020 δηλώθηκε ρητά η συμπαράσταση στον αγώνα των κατοίκων των βαλλόμενων νησιών απέναντι σε αποφάσεις μιας κυβέρνησης που δείχνει να μην έχει σχέδιο και όραμα. Συντάσσομαι κι εγώ ο ίδιος στον αγώνα της Τήνου και των άλλων νησιών των Κυκλάδων με διττό σκοπό: Να μην αφήσουμε να καταστραφούν τα νησιά μας από αμφίβολης αξίας και βιωσιμότητας έργα, μα κυρίως για να δώσουμε στις επόμενες γενιές έναν τόπο που θα είναι χαρούμενοι και περήφανοι να ζουν. Έναν τόπο που σέβεται τους κατοίκους και τις αποφάσεις τους. Κάθε κυβέρνηση, κάθε ευρωπαϊκή δομή παραγωγής πολιτικής που δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες αλλά και κάθε επιχειρηματίας που στο βωμό του κέρδους και μόνο αρνείται να οραματιστεί το αύριο, θα έχει απέναντι του κάθε άλλο σώφρονα πολίτη, όπως επίσης κι εμάς.

*Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου

** Περιφρόνηση για τον κόσμο

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Ελικώνας - Αρβανίτσα: το παρόν κατεδαφίζεται»
Με αφορμή τo μουσικό φεστιβάλ Αρβανίτσας, το Δίκτυο Βοιωτών περιγράφει τι θα απομείνει από το σημερινό τοπίο, εάν ολοκληρωθούν όσα περιλαμβάνει η ενεργειακή «λαίλαπα», που σαρώνει τον Ελικώνα και τη Βοιωτία...
«Ελικώνας - Αρβανίτσα: το παρόν κατεδαφίζεται»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πλημμύρισε» αιολικά πάρκα η Ναυπακτία σε απόσταση αναπνοής από χωριά
Οι αδειοδοτήσεις για την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών παρέχονται απρόσκοπτα και κανείς δεν υπολογίζει τις σωρευτικές επιπτώσεις από υφιστάμενους, υπό εξέλιξη ή περιβαλλοντικά αδειοδοτημένους αιολικούς...
«Πλημμύρισε» αιολικά πάρκα η Ναυπακτία σε απόσταση αναπνοής από χωριά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κι όμως, οι ανεμογεννήτριες είναι «ναρκοπέδια» για τα πουλιά
Τα συχνά περιστατικά των τσακισμένων πτηνών διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της ΕΛΕΤΑΕΝ ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα αποτροπής πρόσκρουσης διασφαλίζουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Κι όμως, οι ανεμογεννήτριες είναι «ναρκοπέδια» για τα πουλιά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δήμαρχοι οργανώνονται κατά των ανεμογεννητριών
Επειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης συζήτηση δημάρχων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Δήμαρχοι οργανώνονται κατά των ανεμογεννητριών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ηχηρό «όχι» στο περιβαλλοντικό έγκλημα του Αιγαίου
Ισχυρό ράπισμα στην εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας αιολικών αποτελεί η αρνητική γνωμοδότηση για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση τριών Αιολικών Σταθμών σε 14 προστατευόμενες νησίδες του Νότιου Αιγαίου.
Ηχηρό «όχι» στο περιβαλλοντικό έγκλημα του Αιγαίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας