• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.3°C / 33.0°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 35.5°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 28.0°C / 32.6°C
  3 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 36.0°C
  1 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  0 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 29.4°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.8°C / 30.9°C
  0 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  3 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 27.5°C / 33.3°C
  2 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  5 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.2°C / 34.3°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 27.3°C / 32.7°C
  2 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  39%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μελέτη με υπαναχωρήσεις στην προστασία του Υμηττού

 • A-
 • A+
Τον Οκτώβριο λήγει η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, αλλά η κυβέρνηση δεν βιάζεται να προωθήσει το νέο διάταγμα, που αναμένεται να κάνει εκπτώσεις στη ζώνη απόλυτης προστασίας του βουνού και να επιτρέπει περισσότερες χρήσεις γης στην υπόλοιπη έκταση.

Σοβαρές... εκπτώσεις στη ζώνη απόλυτης προστασίας του Υμηττού και κυρίως περισσότερες επιτρεπόμενες χρήσεις γης στην υπόλοιπη έκταση που θα ανοίξουν δρόμους για οικοπεδοποίηση θα περιλαμβάνει η πολυαναμενόμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον πιο σημαντικό ορεινό όγκο στο Λεκανοπέδιο.

Είναι το απαραίτητο βήμα για να προωθηθεί το νέο διάταγμα που θα προστατεύει το βουνό από καταπατήσεις, αυθαίρετα και πυρκαγιές, οι οποίες επανήλθαν το καλοκαίρι μετά από αρκετά χρόνια. Περισσότερο εκτεθειμένες είναι οι ανατολικές πλευρές του, όπου ιδιώτες από χρόνια είχαν αγοράσει μεγάλες εκτάσεις με στόχο να τις αξιοποιήσουν για να χτίσουν ιδιωτικά νοσηλευτήρια και κολέγια.

Το καμπανάκι έχει ήδη χτυπήσει, καθώς τον Οκτώβριο λήγει η αναστολή έκδοσης αδειών δόμησης και οικοδομικών εργασιών – έτσι θα χαθεί η μοναδική ασπίδα προστασίας του Υμηττού. Το μέτρο, που είχε εφαρμοστεί... προσωρινά πριν από δυόμισι χρόνια, δεν επιτρέπεται να παραταθεί πέραν της 31ης Σεπτεμβρίου 2020 και το εξάμηνο που έχει απομείνει δεν θεωρείται επαρκές για να δημοσιοποιηθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να γίνει η δημόσια διαβούλευση, να οριστικοποιηθεί το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, να κατατεθεί, να εξεταστεί και να εγκριθεί από το ΣτΕ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν φαίνεται να ανησυχεί για τα στενά χρονικά περιθώρια και είναι ενδεικτικό ότι ο Κωστής Χατζηδάκης ασχολείται με προγράμματα για δημιουργία μονοπατιών! Να σημειωθεί ότι σε πολλά σημεία του βουνού, με εθελοντικές δράσεις ορειβατικών και άλλων οργανώσεων, έχουν κατασκευαστεί από χρόνια διαδρομές για πεζοπορία, αλλά αυτό δεν πτοεί τους κυβερνητικούς παράγοντες που τάζουν στους δημάρχους «ΕΣΠΑ με ουρά»...

Ακύρωση σχεδίων

Με το Προεδρικό Διάταγμα του 2011 είχε αυξηθεί από 63 σε 78 χιλιάδες στρέμματα η Α΄ ζώνη Υμηττού, που καλύπτει το 88,5% της επιφάνειας του Υμηττού, η οποία ανέρχεται σε 105 χιλιάδες στρέμματα. Ακυρώθηκαν επίσης τα φαραωνικά σχέδια για την απευθείας σύνδεση των νοτίων προαστίων με το «Ελ. Βενιζέλος» με σήραγγα στην ανατολική πλευρά του βουνού και περιορίστηκαν οι βλέψεις αρκετών από τις έντεκα δημοτικές αρχές που συνορεύουν με αυτό για επεκτάσεις, οι οποίες ξεκινούσαν με κάλυψη κοινωνικών αναγκών αλλά οδηγούσαν στη νομιμοποίηση αυθαίρετων οικισμών.

Θεσμοθετούσε επίσης το μητροπολιτικό πάρκο σε έκταση 4.000 στρεμμάτων στην περιοχή Γουδή, που λόγω της θέσης του θα έχει θετική επίδραση στο Λεκανοπέδιο, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με τη δημιουργία αντίστοιχου χώρου πράσινου στον Ελαιώνα ή σε άλλη έκταση στους δυτικούς δήμους.

Η θετική αυτή ρύθμιση ακυρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 από το ΣτΕ, που έκανε δεκτές τις προσφυγές δήμων και ιδιωτών γιατί δεν είχε προηγηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως επιβάλλουν οι κοινοτικές Οδηγίες.

Το 2011, με άτυπη γνωμοδότηση νομικών, είχε υιοθετηθεί η άποψη ότι το νέο διάταγμα αποτελεί συνέχεια αυτού του 1978 και επομένως μπορεί να προχωρήσει. Το πρώτο νομοθέτημα απαγόρευε τις κατοικίες, αλλά επέτρεπε τα αναψυκτήρια και τα πολιτιστικά κέντρα.

Με αυτό το «παραθυράκι» είχαν κατασκευαστεί πάνω από 7.000 αυθαίρετα μέσα στην Α΄ ζώνη, κυρίως βίλες επωνύμων. Είχαν αποκαλυφθεί από την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» τον Νοέμβριο του 2007 και το 2011 το υπουργείο ήθελε να πάρει γρήγορα μέτρα. Δύο χρόνια αργότερα, πάντως, με τον νόμο 4178/2013 τα παράνομα κτίσματα εξασφάλισαν δεκαετή αμνηστία!

Η περιβαλλοντική μελέτη, που είναι προϋπόθεση για την έκδοση του νέου διατάγματος, ήταν σχεδόν έτοιμη από την άνοιξη, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει αρχίσει την κοπτοραπτική. Ζήτησε τον περιορισμό της Α΄ ζώνης, ώστε να καλύπτει 65-68 χιλιάδες στρ. και έτσι θα χωρέσουν κοινωνικές χρήσεις, όπως νεκροταφεία, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τα... μυστικά του Υμηττού

Οι μεγαλύτερες αλλαγές προωθούνται στη Β΄ ζώνη, όπου θα επιτρέπονται κάθε είδους επενδύσεις, ενώ η κατά την κυβέρνηση «εμβληματική» επένδυση στο Ελληνικό επαναφέρει από το «παράθυρο» τη σύνδεση της περιοχής με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, χωρίς να συνυπολογίζεται η σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση του Υμηττού από νέους αυτοκινητόδρομους.

Τα... μυστικά του Υμηττού είναι πολλά και ξεκινούν από τα 40 χιλιάδες στρέμματα δημόσιας δασικής γης που έχουν συστηματικά καταπατηθεί. Μόνον στο Κορωπί έχουν εκχερσωθεί στο παρελθόν πάνω από 12 χιλιάδες στρ. με δέσμευση ότι θα διατεθούν μόνον για αγροτικές χρήσεις, αλλά στην πράξη έχουν φυτρώσει οικισμοί αυθαιρέτων. Αλλα 5 χιλιάδες στρ. διεκδικεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, ενώ προς τα νότια εγείρουν αξιώσεις ο Ερυθρός Σταυρός και οι κληρονόμοι Καραπάνου.

Στην Α΄ ζώνη έχουν επίσης εξασφαλίσει αμφισβητούμενες εκτάσεις οι συνεταιρισμοί αξιωματικών και πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι κρεοπώλες και οι θυρωροί, που προσπαθούν να τις εντάξουν στο σχέδιο. Αυτές είναι άλλωστε οι αιτίες που οι δασικοί χάρτες έχουν ολοκληρωθεί από πολλά χρόνια και ακόμη δεν έχουν καν αναρτηθεί!

Συζήτηση για τις παράνομες παρεμβάσεις στον Προφήτη Ηλία

Διπλό καμπανάκι για τον Υμηττό έχει σημάνει η Επιτροπή Πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του ορεινού όγκου, με αφορμή δύο ανησυχητικές εξελίξεις που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Η πρώτη αφορά τις αυθαίρετες παρεμβάσεις που έγιναν τον Αύγουστο στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, μέσα στη Β’ ζώνη προστασίας, οι οποίες αποκαλύφθηκαν από μέλη της επιτροπής και πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου και οι προσθήκες χαρακτηρίστηκαν κατεδαφιστέες.

Η δεύτερη προέρχεται από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), που έχουν συγκροτήσει από χρόνια οι δήμοι που βρίσκονται στην περίμετρο του βουνού. Η νέα διοίκηση έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο, στο οποίο κάνει λόγο για πεζοπορικές διαδρομές, διαμορφώσεις εισόδων στο βουνό σε κάθε δήμο, κατασκευή πάρκων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αναψυχής, με στόχο την «ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς».

Η απάντηση των πολιτών θα δοθεί απόψε στις 6 μ.μ., στην εκδήλωση που οργανώνεται στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Σοφ. Βενιζέλου και Μαρίνου Αντύπα). Στο κάλεσμά της η επιτροπή αναφέρεται στην αδράνεια του ΣΠΑΥ και επισημαίνει: «Εχουμε την εντύπωση ότι η νέα διοίκηση βιάζεται να παρουσιάσει κάποια σχέδιά της για τον Υμηττό, ενώ υπάρχει απαγόρευση οικοδομικών εργασιών και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η διαδικασία καθορισμού των ζωνών προστασίας, των χρήσεων γης και των όρων δόμησης που θα προκύψουν από το νέο προεδρικό διάταγμα».

Σημειώνει επίσης ότι «σκοπίμως αποφεύγει να αναφερθεί στην υφιστάμενη κατάσταση στον Υμηττό και στα υφιστάμενα προβλήματα: καταπάτηση δημόσιας δασικής γης, αυθαίρετη δόμηση, ύπαρξη παράνομων εγκαταστάσεων σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, παράνομη επέκταση νεκροταφείων και πιέσεις για τη δημιουργία νέων, διάνοιξη νέων δρόμων, Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στα σύνορα Ηλιούπολης-Αργυρούπολης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πεζοπορία για τη διάσωση του Υμηττού και των βουνών της χώρας
Με κεντρικά συνθήματα «Κάτω τα χέρια από τον Υμηττό» και «να πάρουμε πίσω τα βουνά» διοργανώνεται πεζοπορία για την προστασία του Υμηττού, των βουνών και της φυσικής τοπογραφίας της χώρας.
Πεζοπορία για τη διάσωση του Υμηττού και των βουνών της χώρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέχρι την 1.10.2020 παρατείνεται η προστασία του Υμηττού από την τσιμεντοποίηση
Παρατείνεται για άλλον έναν χρόνο, ώς την 1η Οκτωβρίου 2020, η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και οι οικοδομικές εργασίες στην προστατευόμενη...
Μέχρι την 1.10.2020 παρατείνεται η προστασία του Υμηττού από την τσιμεντοποίηση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...
Στο «και πέντε», το υπουργείο Περιβάλλοντος τρέχει να θωρακίσει τον Υμηττό, μετά την αναμενόμενη και δίκαιη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε το διάταγμα προστασίας του 2011 που αφορά τον...
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στον Υμηττό υπάρχει κάποιο...μυστικό
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί το διάταγμα προστασίας του Υμηττού, που αναμένεται να συζητηθεί αύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Θεσμοθετήθηκε το 2011 και καλύπτει ολόκληρο τον «πνεύμονα» των 105.000...
Στον Υμηττό υπάρχει κάποιο...μυστικό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βόρεια Πίνδος, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φυσικά τοπία της Ευρώπης
Το viewsofgreece έχει τέσσερεις επιλεγμένες ιδέες για εκδρομές στη Βόρεια Πίνδο, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φυσικά τοπία της Ευρώπης.
Βόρεια Πίνδος, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φυσικά τοπία της Ευρώπης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας