Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε απομόνωση το χωριό Γομάτι της Χαλκιδικής

Το σήμα για την παράκαμψη που οδηγεί σε χωραφόδρομο και κάτω άλλο σημείο του δρόμου λίγο έξω από το χωριό

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε απομόνωση το χωριό Γομάτι της Χαλκιδικής

  • A-
  • A+

Ο δρόμος είχε τη δική του... ταλαιπωρία! Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι του χωριού Γομάτι στη Χαλκιδική που, όπως καταγγέλλουν, ζουν σε καθεστώς απομόνωσης από τις 22 Νοεμβρίου, όταν ισχυρή κακοκαιρία έπληξε την περιοχή τους, καταστρέφοντας σχεδόν ολοσχερώς το οδικό δίκτυο.

Σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει για τη λύση του προβλήματος, με αποτέλεσμα μια διαδρομή 42 χιλιομέτρων, ώς τον Πολύγυρο (την πρωτεύουσα του νομού), να χρειάζεται περίπου 1,5 ώρα μέσω Σταγείρων.

«Το πρόβλημα έχει πάρει τεράστια έκταση και είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς δόθηκε έγκριση από κάποιους να γκρεμίσουν το σημείο του δρόμου που υπέστη ζημιά, χωρίς πρώτα να εξασφαλίσουν παράκαμψη για να λυθεί το πρόβλημα της κυκλοφορίας.

»Ο νόμος απαγορεύει απλά και ξεκάθαρα τον αποκλεισμό μιας περιοχής χωρίς να έχει ανοίξει πρώτα προσωρινός δρόμος, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης» καταγγέλλουν κάτοικοι του Γοματίου, που επιρρίπτουν ευθύνες τόσο στον νέο δήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη, Στέλιο Βαλιάνο, όσο και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Αδιαφορία»

«Αρχικά και έπειτα από κατανόηση που δείξαμε όλοι οι κάτοικοι του χωριού για αρκετές ημέρες, περιμέναμε την άμεση ή έστω προσωρινή αποκατάσταση της κυκλοφορίας από της αρμόδιες αρχές, δυστυχώς όμως δεν ενδιαφέρθηκε κανείς.

»Δεν ενδιαφέρθηκε ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος και προφανώς ούτε ο περιφερειάρχης, αν και λίγες ημέρες μετά έδωσαν σε κυκλοφορία τον δρόμο της γειτονικής Ολυμπιάδας, που επίσης υπέστη καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα», αναφέρουν κάτοικοι του χωριού σε σχετική επιστολή που απέστειλαν στην «Εφ.Συν.».

Από την πλευρά μας, επίσης προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον δήμαρχο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, αλλά προς το παρόν δεν υπήρξε ανταπόκριση. Αντιθέτως, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, μας ανέφερε:

«Πράγματι, μετά τη θεομηνία της 22ας Νοεμβρίου, ο κεντρικός δρόμος που συνδέει το χωριό με τον Πολύγυρο και ανήκει στην ευθύνη του οδικού δικτύου της αντιπεριφέρειας Χαλκιδικής, αποκόπηκε, λόγω των καταιγίδων και των έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ως υπηρεσία άμεσα ξεκινήσαμε τις διαδικασίες αποκατάστασης στο υπάρχον οδικό δίκτυο, με επισκευή του οδοστρώματος στο κομμάτι που έχει καταστραφεί.

»Εκτιμούμε ότι σε δύο εβδομάδες περίπου και οπωσδήποτε ώς τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμο. Ταυτόχρονα, συντάσσουμε και τεχνικό δελτίο για να γίνει ολοκληρωμένο έργο αποκατάστασης του δρόμου και γέφυρα, ώστε το πρόβλημα να επιλυθεί σε μόνιμη βάση. Επιπλέον, έχουμε δώσει από την περασμένη Παρασκευή σε κυκλοφορία μια παράκαμψη τριών χιλιομέτρων, για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι».

Παρότι οι ενέργειες αυτές μοιάζουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, οι κάτοικοι του Γοματίου υποστηρίζουν ότι στην πράξη τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά...

«Η παρακαμπτήριος των τριών χιλιομέτρων», λένε, «μπορεί να διανυθεί μόνο από φορτηγά και τζιπ, σε καμιά περίπτωση όμως από απλά Ι.Χ., διότι είναι γεμάτη λακκούβες και λάσπη. Πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν... χωραφόδρομο. Η γέφυρα που απέκλεισαν δεν έπεσε ποτέ και μπορούσε να δοθεί παράκαμψη, μέχρι να βγει ο χειμώνας και να ολοκληρώσουν τις τεχνικές εργασίες την άνοιξη.

»Το πιο σοβαρό απ’ όλα είναι το κομμάτι της υγείας, όπου οι κάτοικοι της περιοχής για την οποιαδήποτε μετακίνησή μας πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο προς Στάγειρα, έναν δρόμο αρκετά μακρινό, τόσο ώστε ένα ασθενοφόρο να χρειάζεται μιάμιση ώρα από το κοντινότερο νοσοκομείο του Πολύγυρου, μόνο για να φτάσει στο χωριό...».

Στο μεταξύ, όπως υποστηρίζουν στην επιστολή που μας έστειλαν:

● Παιδιά κινδυνεύουν να χάσουν τη σχολική χρονιά, διότι δεν ανταποκρίνονται τα σχολικά λεωφορεία λόγω της απόστασης.

● Αλλοι μαθητές επιστρέφουν στα σπίτια τους αργά το απόγευμα, σχεδόν βράδυ, λόγω της απόστασης.

● Οι επαγγελματίες του χωριού (πρατήριο καυσίμων, σούπερ μάρκετ, φαρμακείο) αντιμετωπίζουν προβλήματα στην τροφοδοσία.

● Ανθρωποι αναγκάζονται να μη γυρίζουν στο χωριό και να δουλεύουν 24ωρες βάρδιες σε περιοχές εκτός Γοματίου, επειδή δεν μπορούν να μετακινηθούν.

● Τα χιόνια ήδη έφτασαν νωρίς στην περιοχή μας, σε σημείο όπου, αν στρώσει χιόνι, η πρόσβαση είναι σήμερα τρομερά επικίνδυνη, πόσο μάλλον για τις βασικές μετακινήσεις μας.

Ο δήμαρχος

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι του χωριού πνέουν τα μένεα για τον νέο δήμαρχο Αριστοτέλη, που υποστηρίζουν ότι είναι... άφαντος! Γράφουν γι’ αυτόν:

«Εχουν περάσει 15 ημέρες και ο δήμαρχος δεν μας έχει ενημερώσει για το πότε θα δοθεί ο δρόμος σε κυκλοφορία ή έστω να φροντίσει για μια παρακαμπτήρια, ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετηθούμε.

»Εχουμε στείλει προσωπικό mail στον δήμαρχο, ο οποίος απάντησε, αλλά δυστυχώς η απάντησή του δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα που υπόσχεται.

»Στο Δημαρχείο μάς αγνοούν, η αστυνομία επί 7 ημέρες μέχρι και το γκρέμισμα του δρόμου έστηνε μπλόκα με δικαιολογίες για το θέμα της ασφάλειας. Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο αρνήθηκαν τη μεταλλική γέφυρα του στρατού...

»Προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και δυστυχώς απαντήσεις δεν παίρνουμε από πουθενά», καταλήγουν.


 

 


 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα 20 λεπτά που πλήγωσαν τον παράδεισο
Πώς ξεκίνησε και γιατί έλαβε τέτοιες διαστάσεις το φαινόμενο. Εφτά νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός...
Τα 20 λεπτά που πλήγωσαν τον παράδεισο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απεγκλωβίστηκε από τα δίχτυα ο βυθός της Χαλκιδικής
Ομάδες κατάδυσης της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας «Healthy Seas» ανέσυραν δύο τόνους «δίχτυα-φαντάσματα» από τη θαλάσσια περιοχή του Στρατωνίου που ξεχωρίζει για την βιοποικιλότητά της
Απεγκλωβίστηκε από τα δίχτυα ο βυθός της Χαλκιδικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακριβά μου υδρόμετρα...
Εγγύηση 25.000 ευρώ για να αφεθεί ελεύθερος πλήρωσε ο «γαλάζιος» δήμαρχος Σιθωνίας Χαλκιδικής που κατηγορείται για το σκάνδαλο με την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης του δήμου.
Ακριβά μου υδρόμετρα...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες στο Σέιχ Σου
Οι φωτιές... γυροφέρνουν Σέιχ Σου και Χαλκιδική. Με την Πολιτική Προστασία να προειδοποιεί για «κίνδυνο πυρκαγιάς κατηγορίας 3», μικροπυρκαγιές να κινητοποιούν την Πυροσβεστική το Σαββατοκύριακο και μία...
Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες στο Σέιχ Σου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εργοστάσια παραγωγής... καυσίμων από σκουπίδια περικυκλώνουν τη Θεσσαλονίκη
Την ώρα που η Ευρώπη εγκαταλείπει τέτοιου είδους πρακτικές, ενισχύοντας την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, συζητείται σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας η κατασκευή τριών τέτοιων...
Εργοστάσια παραγωγής... καυσίμων από σκουπίδια περικυκλώνουν τη Θεσσαλονίκη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Πάρτε πίσω τα 15,3 εκατ.»
Λίαν αποκαλυπτική είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που διατάσσει το Ελληνικό Δημόσιο να πάρει πίσω 15,3 εκατομμύρια ευρώ από την εταιρεία! Κρίνει πως η Ελλάδα έδωσε στην εταιρεία πλεονέκτημα από...
«Πάρτε πίσω τα 15,3 εκατ.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας