• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.2°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  82%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 16.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.4°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  1 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.5°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 14.3°C
  2 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.5°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.3°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  91%

Φωτογραφία αρχείου από πλατφόρμα άντλησης φυσικού αερίου στη Λάρνακα

AP PHOTO / PETROS KARADJIAS, FILE
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιδράσεις για τις εξορύξεις στο Κατάκολο

 • A-
 • A+

Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Κατάκολο θα συζητηθούν τη Δευτέρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, όπου θα παρθεί απόφαση πάνω στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Α’ Φάση του Προγράμματος Ανάπτυξης & Παραγωγής του Κοιτάσματος Δυτικού Κατακόλου».

Ενστάσεις αναμένεται να καταθέσουν περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών όπως η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας, ενώ ήδη έχουν στείλει αρνητικές επιστολές και σχόλια στη Δημόσια Διαβούλευση η Greenpeace, το WWF και η Επιτροπή Φύσης 2000.

Επιφυλάξεις ως προς τις επιπτώσεις των εξορύξεων στον τουρισμό κρουαζιέρας θέτει η Τοπική Κοινότητα Κατακόλου, ενώ ήδη στην ευρύτερη περιοχή έχουν ξεκινήσει οι αντιστάσεις των πολιτών ενάντια στο έργο, μέσα από την Πρωτοβουλία Ηλείας Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων.

Μεταξύ άλλων οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διατυπώνουν τις εξής ανησυχίες: Η ΜΠΕ αφορά μόνο την Α’ φάση της γεώτρησης που γίνεται κοντά στο κοίτασμα και δεν λέει κουβέντα για το κομμάτι της άντλησης, αποθήκευσης, μεταφοράς και πρωτογενούς καθαρισμού του αργού πετρελαίου, που θα παρουσιαστεί σε διαφορετική μελέτη.

«Το γεγονός αυτό είναι πολύ ύποπτο και μας οδηγεί να σκεφτούμε ότι θέλει να εκβιάσει για τη δεύτερη φάση που θα περιγράφεται η κυρίως εξορυκτική και ρυπογόνος δραστηριότητα, δημιουργώντας τετελεσμένα», υπογραμμίζει η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας, υπενθυμίζοντας ότι κατά τη διεθνή πρακτική η ΜΠΕ και η εκτίμησή της γίνεται ολοκληρωμένα και όχι κατά στάδια.

Ανησυχίες προκαλεί το γεγονός ότι ενώ γίνεται λόγος για τα απόβλητα των γεωτρήσεων, την τοξική λάσπη δηλαδή που περιέχει επικίνδυνες ουσίες από τα πρόσθετα χημικά, ο έλεγχός τους εναπόκειται αποκλειστικά στην εταιρεία, με γενικόλογες μόνο αναφορές.

Τόσο η Greenpeace όσο και το WWF επισημαίνουν ότι ενώ το έργο βρίσκεται οριακά εκτός της ζώνης Natura, η ΜΠΕ δεν περιλαμβάνει Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση όπως απαιτείται.

Δεν είναι όμως μόνο οι επιπτώσεις στο περιβάλλον που προκαλούν αντιδράσεις στους κατοίκους, αλλά και οι πιθανές αρνητικές οικονομικές συνέπειες στον τουρισμό κρουαζιέρας - που εκτιμάται ότι αποφέρει στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

«Δεν περιλαμβάνεται έστω και η μικρή πιθανότητα μικρού ή μεγάλου ατυχήματος, που θα στερήσει την κρουαζιέρα από τον Νομό για σημαντικό χρονικό διάστημα, θα πλήξει το μέλλον του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας και θα υποβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Greenpeace, προσθέτοντας ότι απουσιάζει κάθε αναφορά σε ενδεχόμενες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Ωστόσο, υπογραμμίζει, «δεδομένα αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου έχουν παρατηρηθεί σε όλες τις χώρες που έγιναν αντλήσεις υδρογονανθράκων κοντά σε κατοικημένες περιοχές», αναφέροντας ενδεικτικά τη Βασιλικάτα της Κάτω Ιταλίας, που αυξήθηκαν κατά 16% τα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς.

Τέλος, ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι το «οικόπεδο 10», όπως ονομάζεται η θαλάσσια ζώνη του Κατακόλου όπου θα γίνουν οι εξορύξεις, βρίσκεται σε μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης - γεγονός που από μόνο του αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο ατυχήματος.

Οσο για τον περίφημο στόχο του ΟΗΕ για το κλίμα, για συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου -που έχει συνυπογράψει και η Ελλάδα στη σύμβαση του Παρισιού- αυτός είναι σίγουρα ασύμβατος με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, καταλήγουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

«Πετρέλαια, ασφαλές περιβάλλον και κλίμα δεν πάνε μαζί», καταλήγει η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας, ζητώντας την απόρριψη της ΜΠΕ από την Περιφέρεια.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Greenpeace: «Με αδιαφάνεια και μυστικότητα προχωρούν τα σχέδια για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων»
Ενημέρωση για τα εν εξελίξει σχέδια σχετικά με την υλοποίηση σεισμικών ερευνών στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο ζητά το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Greenpeace: «Με αδιαφάνεια και μυστικότητα προχωρούν τα σχέδια για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η περιβαλλοντική βόμβα της «Ελληνικός Χρυσός»
Το ότι η «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει την καλύτερη σχέση με την περιβαλλοντική νομοθεσία το τεκμηριώνουν δεκάδες επιστήμονες, το βεβαιώνουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, το πιστοποιούν και τα πρόστιμα.
Η περιβαλλοντική βόμβα της «Ελληνικός Χρυσός»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καύση σκουπιδιών: επιβλαβής, ακριβή και εκτός στόχων
Πυρ ομαδόν από τέσσερις μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά των δηλώσεων του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέρ της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων ● Μόνη λύση η στροφή στην κυκλική οικονομία.
Καύση σκουπιδιών: επιβλαβής, ακριβή και εκτός στόχων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διορθώνοντας το λάθος με νέα λάθη
Μπορεί να είναι πια κοινός τόπος ότι για την προστασία του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη η μείωση της χρήσης του πλαστικού, όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις εναλλακτικές λύσεις που συχνά είναι εξίσου...
Διορθώνοντας το λάθος με νέα λάθη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διπλή δράση της Greenpeace στα ΕΛΠΕ
Τα σχέδια του ομίλου για βιομηχανικής κλίμακας εξορύξεις υδρογονανθράκων τροφοδοτούν την κλιματική κρίση και απειλούν ευθέως τον φυσικό πλούτο και τις τοπικές οικονομίες της χώρας μας, προειδοποιεί η...
Διπλή δράση της Greenpeace στα ΕΛΠΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας