• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.6°C / 22.4°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 21.3°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 16.0°C / 21.0°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 18.2°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.5°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  1 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.5°C / 21.0°C
  0 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 22.7°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.9°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  0 BF
  50%

Κάποιες φορές η ρύπανση είναι κάτι παραπάνω από ορατή, αντίθετα με τη δυσοσμία που είναι συνέχεια αισθητή

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Βολιώτες αντιδρούν στον «χημικό πόλεμο» που υφίστανται

 • A-
 • A+

Οταν ένας Ιατρικός Σύλλογος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία μιας πόλης 150.000 κατοίκων, όπως είναι ο Βόλος, και δεν σημαίνει συναγερμός στα γραφεία των αρμόδιων υπουργείων, της περιφέρειας και του δήμου, οι πολίτες έχουν το «δικαίωμα» να αισθάνονται απροστάτευτοι. Και να αξιοποιούν τα ένδικα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να αναπνέουν καθαρό αέρα και να βάλουν ανάχωμα στον καρκίνο που έρχεται.

Αν και η αέρια ρύπανση ταλανίζει τον Βόλο εδώ και χρόνια, η άδεια που δόθηκε στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge προκειμένου να καίει σκουπίδια αμφιβόλου συνθέσεως, ώστε να παράγει ενέργεια για τις εγκαταστάσεις της, έχει επιβαρύνει την κατάσταση, με την οσμή του καμένου πλαστικού να ταλαιπωρεί επιπρόσθετα μικρούς και μεγάλους.

Μύτες και λαιμοί που καίνε, δυσφορία και πονοκέφαλοι είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν πολλοί Βολιώτες καθημερινά, λόγω της έντονης δυσοσμίας που πλήττει την πόλη, ιδιαίτερα τις περιοχές κοντά στην ΑΓΕΤ.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς οι ποσότητες σκουπιδιών που καίγονται στην ΑΓΕΤ με απαρχαιωμένη τεχνολογία αυξάνονται κατακόρυφα. Από την αρχή του χρόνου πάνω από 40.000 τόνοι σκουπιδιών έχουν καεί στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ, ποσότητα που υπολείπεται σημαντικά της αδειοδότησης που έχει η εταιρεία για την καύση 200.000 τόνων σκουπιδιών τον χρόνο, δηλαδή κάτι παραπάνω από 548 τόνους την ημέρα. Τα καράβια που μεταφέρουν τα σκουπίδια πάνε κι έρχονται -έφτασαν τα 3 μέσα σε μόλις 20 μέρες- επίσημα από Ιταλία και Ισπανία.

Ομως, τα φορτία που μετέφεραν τα τελευταία πλοία είχαν ύποπτη διαδρομή, που πιθανότατα υποδηλώνει παράνομη μεταφορά επικίνδυνων, τοξικών αποβλήτων.

Τα άγνωστης προέλευσης και σύστασης σκουπίδια που μεταφέρονται συνεχώς προς καύση στην ΑΓΕΤ κορυφώνουν τους κινδύνους για την υγεία των πολιτών και κυρίως των μικρών παιδιών, με τις διοξίνες, τα φουράνια, τα βαρέα μέταλλα και τις άλλες καρκινογόνες ουσίες που εκλύονται.

Δεδομένης της ανησυχητικής κατάστασης και της επιδείνωσής της το τελευταίο διάστημα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμης Τσάμης, κατέφυγε στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την αερορύπανση και τη δυσοσμία στην πόλη, θορυβημένος και από μαρτυρίες γιατρών για επιπτώσεις στη δημόσια υγεία που, ήδη, έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με γιατρούς, μέλη του Συλλόγου, εκτός από τη δυσάρεστη αίσθηση που προκαλούν η αέρια ρύπανση και η δυσοσμία, η ύπαρξή της σχετίζεται πλέον και με την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως έντονος βήχας, φαρυγγαλγία, ρινόρροια και δερματικά προβλήματα.

«Είναι άμεση προτεραιότητα να αποκαλυφθεί ο ρυπαντής και να τιμωρηθεί για να σταματήσει αυτή η πρακτική. Οσοι γνωρίζουν τον ρυπαντή και δεν τον αποκαλύπτουν έχουν ευθύνες», δήλωσε ο κ. Τσάμης.

Της μήνυσης είχε προηγηθεί κάλεσμα του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας προς τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμο Βόλου και υπουργείο Περιβάλλοντος) «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιλύσουν το απαράδεκτο και άκρως επιβαρυντικό για την υγεία των ανθρώπων φαινόμενο της αέριας ρύπανσης και δυσοσμίας που παρατηρείται στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου».

Την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας απαίτησαν σχεδόν σύσσωμα και οι επιστημονικοί φορείς της πόλης σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν τον προηγούμενο μήνα, ζητώντας την πραγματοποίηση ελέγχων και μετρήσεων χωρίς προαναγγελία, για την ανίχνευση διοξινών, καθώς και την εγκατάσταση δικτύου μετρητών.

Ασφαλιστικά μέτρα

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, που εδώ και ενάμιση χρόνο δραστηριοποιείται στη διοργάνωση συνεχών ενημερώσεων και κινητοποιήσεων για το ζήτημα -το τελευταίο διάστημα σε εβδομαδιαία βάση-, προχώρησε στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της πολυεθνικής εταιρείας Lafarge, μητρικής εταιρείας της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ.

Με τα ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάζονται αύριο Πέμπτη, περίπου 60 πολίτες, μέλη της Επιτροπής Πολιτών, ζητούν να σταματήσει η μεταφορά και εκφόρτωση σκουπιδιών στο λιμάνι της ΑΓΕΤ από χώρες του εξωτερικού επικαλούμενοι τις συνεχείς παρατυπίες που καταγράφονται κατά τη μεταφορά τους και παραβιάζουν τους όρους της αδειοδότησης.

Η Επιτροπή καλεί σε συγκέντρωση στήριξης έξω από τα δικαστήρια στις 9.30 το πρωί και κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της δίκης. «Να δείξουμε ξανά και δυναμικά ότι δεν θα αφήσουμε να γίνει ο Βόλος ο αποτεφρωτήρας της Ευρώπης, ότι δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εταιρεία να κερδίζει σε βάρος της υγείας μας και των παιδιών μας, ότι διεκδικούμε τη ζωή!», αναφέρει στο κάλεσμά της.

Για σήμερα, η Επιτροπή έχει προγραμματίσει κατάληψη του αύλειου χώρου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς θεωρεί ότι ως αρμόδια αρχή φέρει βαρύτατες ευθύνες στο θέμα της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-Lafarge στον Βόλο. Η κατάληψη θα λήξει με την έναρξη της συναυλίας από έντεχνα και ροκ σχήματα, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Ευθύνες

Παρ’ όλο που η δυσοσμία του καμένου πλαστικού κυριαρχεί στον Βόλο και παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες των πολιτών και των επιστημονικών φορέων, κανείς -μα κανείς- από τους αρμοδίους δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τον εντοπισμό της δυσοσμίας και της ρύπανσης που μαστίζουν την πόλη. Κατ’ αρχάς, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου στην πράξη δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα.

Η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος απαντά πως δεν υπάρχει καμία απόκλιση από περιβαλλοντικούς όρους στην αδειοδότηση της ΑΓΕΤ και η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Υγρών και Στερεών Αποβλήτων διαβεβαιώνει ότι τα εισαγόμενα δευτερογενή καύσιμα πληρούν τις προδιαγραφές της αδειοδότησης.

Τι κι αν η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (Τμήμα Α’) του ίδιου υπουργείου δηλώνει ότι «ενδεχόμενη ύπαρξη στην ατμόσφαιρα μη αστικών ατμοσφαιρικών ρύπων (π.χ. διοξίνες, φουράνια κ.λπ.), οι οποίοι πιθανόν να συνδυάζονται και με ύπαρξη οσμών, δεν είναι δυνατόν να καταγραφεί από το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης»;

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, τόσο καιρό τώρα, δεν έχει πράξει τα αυτονόητα, δηλαδή να εγκαταστήσει δίκτυο μέτρησης της αέριας ρύπανσης, να κάνει τακτικούς ελέγχους στο έδαφος για βαρέα μέταλλα, όσο και στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα για την παρουσία διοξινών.

Οι ελεγκτικοί της μηχανισμοί δεν έχουν εντοπίσει ποιος είναι υπεύθυνος για την καθημερινή μυρωδιά καμένου πλαστικού και, ως εκ τούτου, δεν έχουν επιβάλει τα ανάλογα πρόστιμα και ποινές, πόσο μάλλον τη διακοπή της λειτουργίας της βιομηχανίας που είναι υπεύθυνη, κάτι που προβλέπεται από τον νόμο.

Και, το κυριότερο, τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, όσο και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη, δεν υλοποίησαν απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για έστω και προσωρινή άρση της καύσης σκουπιδιών.

Κι όμως, ελλείψει ελέγχων και μετρήσεων, η προσωρινή διακοπή της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ θα ήταν η πιο έγκυρη μέθοδος για να καταδειχτεί αν η δυσοσμία και η ρύπανση προέρχονται τελικά από την καύση των σκουπιδιών στους κλιβάνους της. Διότι, αν τότε εξαφανιστούν από την ατμόσφαιρα της πόλης, θα είναι πιο εύκολο και απλό να προσδιοριστεί ο ένοχος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Φλέγεται» ο Βόλος από την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge
Συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge και της δημιουργίας εργοστασίου SRF από τον δήμο διοργανώνεται αύριο στον Βόλο και είναι η τέταρτη μεγάλη κινητοποίηση.
«Φλέγεται» ο Βόλος από την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πολυεθνική με απύθμενο θράσος
Nα φιμώσει τα στόματα όσων μιλούν και αντιδρούν στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ Ηρακλής στον Βόλο, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της πόλης, επιχειρεί η τσιμεντοβιομηχανία της...
Πολυεθνική με απύθμενο θράσος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πέταξαν στα... απορρίμματα την καύση σκουπιδιών
«Φωνή λαού, οργή θεού» στον Βόλο. Με ένα ογκώδες συλλαλητήριο φώναξαν ένα διπλό «Οχι» στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ και στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής σκουπιδιών για καύση από τον...
Πέταξαν στα... απορρίμματα την καύση σκουπιδιών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Θεσσαλονίκη στα κάγκελα για την καύση απορριμμάτων RDF–SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας
Κινητοποιήσεις την ερχόμενη Παρασκευή. Ο δήμαρχος Παύλου Μελά ανήγγειλε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ και επισήμανε την ανάγκη για εύρεση χρηματοδότησης ανεξάρτητης μελέτης από ΑΕΙ.
Η Θεσσαλονίκη στα κάγκελα για την καύση απορριμμάτων RDF–SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας