• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.0°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.2°C / 16.4°C
  4 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.9°C
  3 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  2 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 14.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.0°C
  0 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.4°C
  3 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.8°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  30%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.8°C
  4 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 14.7°C / 18.9°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  58%
© Meunierd | Dreamstime.com

Εξοικονόμηση ενέργειας προς μία οικονομία μηδενικού άνθρακα

 • A-
 • A+

Στην τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC),το μήνυμα είναι πια σαφές: για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής είναι αναγκαίο να μειωθούν οι εκπομπές κατά το ήμισυ έως το έτος 2030 και να εξαλειφθούν εντελώς μέχρι το 2050.

Μια τέτοια τροχιά θα είναι ιδιαίτερα επίπονη μιας και αντιπροσωπεύει μια συνολική και ταχεία αντιστροφή της σημερινής μας κατεύθυνσης γενικότερα ως πολιτισμού. Έχουμε δημιουργήσει μια παγκόσμια ενεργειακή υποδομή γύρω από τα ορυκτά καύσιμα για πάνω από 200 χρόνια, και τώρα πρέπει να την μετατρέψουμε εντελώς σε 30. Για να επιτευχθεί αυτό κρίνεται απαραίτητη η συντονισμένη κυβερνητική δράση σε μαζική κλίμακα. Αυτό μεταφράζεται σε άμεσες δημόσιες επενδύσεις με στόχο την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών και μπαταριών νέας γενιάς.

Ωστόσο ακόμη και κάτι τέτοιο δεν αρκεί από μόνο του. Υπάρχει κάτι που λείπει από τη στρατηγική της πράσινης μεταστροφής της κοινωνίας και της οικονομίας και αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίο. Ειδικότερα, το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην απουσία μέτρων αντιμετώπισης της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας.

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει 8 δισεκατομμύρια μεγαβατώρων καθαρής ενέργειας, επιπλέον απ’ ό, τι παρήγαγε το 2000. Ωστόσο, κατά την ίδια περίοδο, η οικονομική ανάπτυξη έχει προκαλέσει την αύξηση της ζήτησης ενέργειας κατά 486 εκατομμύρια μεγαβατώρες. Με άλλα λόγια, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη οδηγεί σε τεράστιους ρυθμούς ζήτησης, που ξεπερνά την δυνατότητα μας παραγωγής καθαρής ενέργειας, και συνεπώς, οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η πρόσφατη έκθεση της IPCC επισημαίνει ότι ένας ρεαλιστικός τρόπος για να παραμείνουμε κάτω από το 1,5C, είναι η μείωση της ζήτησης ενέργειας. Το σενάριο που προτείνεται -που αναπτύχθηκε από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων- ζητά από τα έθνη υψηλού εισοδήματος, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση υλικών ουσιών.

Αυτή τη στιγμή, τα εύπορα έθνη «καταβροχθίζουν» 28 τόνους υλικών ανά άτομο και ανά έτος -συμπεριλαμβανομένων όλων, από τα ψάρια έως τα δάση, τα πλαστικά έως τα μέταλλα. Αυτό ισούται με τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι θεωρείται βιώσιμο.Η εξαγωγή, παραγωγή και μεταφορά όλων αυτών των υλικών απαιτεί μια τεράστια ποσότητα ενέργειας. Συνεπώς, η μείωση της χρήσης τους, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας και κατ’ επέκταση την διευκόλυνση για να επιτευχθεί μια οικονομία μηδενικού άνθρακα.

Αυτό δεν απαιτεί μόνο την απλοποίηση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της οικονομίας -μέσα από την αποφυγή της άσκοπης ανάπτυξης και χρήσης των υλικών. Κάποια ενδεικτικά μέτρα σχετίζονται με τον περιορισμό των αποβλήτων, μέσα από την απαγόρευση της υγειονομικής ταφής των τροφίμων, τη φορολόγηση του κόκκινου κρέατος για την προώθηση τροφίμων με μικρότερη κατανάλωση πόρων και την απαγόρευση πλαστικών μίας χρήσης. Επιπλέον, θα μπορούσε να επεκταθεί η πρόσβαση στα δημόσια αγαθά και να αναπτυχθούν μαζικότερα πλατφόρμες συνεργατισμού υπηρεσιών, χρήσης μηχανημάτων και αντικειμένων, όπως για παράδειγμα τα αυτοκίνητα και οι χορτοκοπτικές μηχανές. Όλα αυτά τα μέτρα θα μειώσουν, δραματικά, την κατανάλωση υλικών, χωρίς απώλειες στην ευημερία μας.

Ωστόσο, κρίνεται αναγκαίο να δράσουμε κατευθείαν στην καρδιά του προβλήματος: να θέσουμε ένα ανώτατο όριο στην ετήσια χρήση υλικών, με τη σταδιακή μείωση του κάτω από 8 τόνους κατά κεφαλή, μέχρι τα μέσα του αιώνα. Αυτό θα αλλάξει τα κίνητρα σε ολόκληρη την οικονομία - στρέφοντας τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις προς προϊόντα μακράς διάρκειας και ανακύκλωσης.

H μείωση της ενεργειακής ζήτησης, θα έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων, καθώς δεν θα επιτευχθεί απλά η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αλλά θα αντιστραφούν, ταυτόχρονα, και άλλες πτυχές της οικολογικής κατάρρευσης - από την αποψίλωση των δασών έως την εξάντληση του εδάφους, από την απώλεια της βιοποικιλότητας έως την αποδυνάμωση των εντόμων.

Είναι σαφές πως οι πολιτικές μας πρέπει να επικεντρωθούν στην άμεση μετάβαση σε οικονομία μηδενικού άνθρακα, κάτι που θα το πετύχουμε μόνο εάν μειώσουμε την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουμε, αντί να συνεχίζουμε να την αυξάνουμε. Η επιστήμη είναι σαφής: η μείωση της χρήσης υλικών πρέπει να αποτελεί τον πυρήνα και το επίκεντρο της πράσινης πολιτικής στο μέλλον, κάτι που σίγουρα δεν θα αρέσει στο παγκόσμιο σημερινό παγκόσμιο νεοφιλελεύθερο κατεστημένο οικονομικό μοντέλο...

 

*Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, επικεφαλής της παράταξης Οικολογία – Πράσινη Λύση - Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια
Την ένταξη ολόκληρης της περιοχής Μακρυγιάννη-Κουκάκι-Φιλοπάππου στο καθεστώς προστασίας της Ακρόπολης και την αναθεώρηση των όρων δόμησης ζητά η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με έγγραφό της...
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Παράθυρο» για τρίτο κύτταρο στη Φυλή
«Δεν υπάρχει deadline στη λειτουργία των εγκαταστάσεων στη Φυλή», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την ανακύκλωση.
«Παράθυρο» για τρίτο κύτταρο στη Φυλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υποχρεωτικοί οι καφέ κάδοι από το 2020 στην Ευρώπη
Με την εξασφάλιση 10 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Περιβάλλοντος απευθύνεται σε όλους τους δήμους της Αττικής και τους καλεί να προχωρήσουν στην εφαρμογή προγραμμάτων για τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, η...
Υποχρεωτικοί οι καφέ κάδοι από το 2020 στην Ευρώπη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χάρτης κινδύνου δασικών πυρκαγιών στις ειδήσεις
Ακόμη έναν «σύμμαχο» για την καλύτερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ενεργοποιούν η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κατά τη φετινή αντιπυρική...
Χάρτης κινδύνου δασικών πυρκαγιών στις ειδήσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μείωση εκπομπών CO2 κατά 2,5% στην Ε.Ε.
«Σημαντική» μείωση ύψους 2,5% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων κατέγραψε το 2018 η EΕ, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat.
Μείωση εκπομπών CO2 κατά 2,5% στην Ε.Ε.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Βεγορίτιδα έχει σοβαρό πρόβλημα, κι ας το αρνούνται οι «ειδικοί»
Η ρύπανση της λίμνης Βεγορίτιδας είναι πασιφανής εδώ και πολλά χρόνια και οι σύλλογοι οικολόγων αγωνίζονται επί δεκαετίες για τη διάσωσή της, όμως ο αγώνας τους δεν εισακούεται από τους δημόσιους φορείς.
Η Βεγορίτιδα έχει σοβαρό πρόβλημα, κι ας το αρνούνται οι «ειδικοί»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας