• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.9°C / 20.7°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.7°C / 19.9°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 20.0°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.3°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.1°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 16.5°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 18.8°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 20.0°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 17.2°C
  2 BF
  95%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  89%
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υποχρεωτικοί οι καφέ κάδοι από το 2020 στην Ευρώπη

 • A-
 • A+

Με την εξασφάλιση 10 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Περιβάλλοντος απευθύνεται σε όλους τους δήμους της Αττικής και τους καλεί να προχωρήσουν στην εφαρμογή προγραμμάτων για τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, η οποία είναι υποχρεωτική από την 1η/1/2020 σε όλη την Ευρώπη.

Πρόκειται για υπολείμματα τροφών και κλαδέματα από κήπους, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% των σκουπιδιών και προκαλούν τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στους χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ με τη συλλογή και επεξεργασία τους μπορούν να αξιοποιηθούν ως λίπασμα.

Για τη συλλογή τους οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τοποθετήσουν χωριστούς κάδους καφέ χρώματος, αλλά είναι ορατός ο κίνδυνος να επαναληφθούν εικόνες σαν αυτές με τους γνωστούς μπλε κάδους, στους οποίους θα ’πρεπε να συγκεντρώνονται υλικά για ανακύκλωση αλλά στην πράξη έχουν μετατραπεί σε χώρους για όλα τα σκουπίδια...

Η δράση για τα βιοαπόβλητα αφορά το σύνολο της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, αλλά το υπουργείο εξασφάλισε πρόσθετη τεχνική υποστήριξη για την πιλοτική εφαρμογή του για 18 μήνες σε έξι δήμους, Περιστέρι, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια-Ρέντης, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 11,8% του πληθυσμού της Αττικής και παράγουν το 10,7% των σκουπιδιών.

Επιλέχθηκαν γιατί στα όριά τους δραστηριοποιούνται υποδομές από τις οποίες προέρχεται μεγάλος όγκος σκουπιδιών, όπως νοσοκομεία (Δυτικής Αττικής, Νίκαιας και Αττικό), η Κεντρική Λαχαναγορά, φυλακές, το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, τα ΚΤΕΛ Κηφισού, εμπορικά κέντρα και πολλές βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Εχει επίσης εξασφαλιστεί εξοπλισμός συλλογής για τη Γλυφάδα και τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι έντεκα, στους οποίους περιλαμβάνεται η Αθήνα, η Καλλιθέα, το Ηράκλειο, η Νέα Σμύρνη.

Στη Φυλή λειτουργούν από χρόνια υποδομές για τα βιοαπόβλητα, αλλά θα προστεθούν κινητές μονάδες για να βοηθηθεί η συλλογή τους.

Κοστίζει η ταφή απορριμμάτων

«Ηρθε η ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα σκουπίδια και να ακολουθήσουμε προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στην Ευρώπη», τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και αναφέρθηκε στην κοινή υπουργική απόφαση με την οποία η ταφή απορριμμάτων θα κοστίζει τριπλάσια, ενώ προβλέπονται γενναία κίνητρα για δήμους που κάνουν ανακύκλωση.

«Υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν ούτε μπλε κάδους», αποκάλυψε ο Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), και αναφέρθηκε στην έλλειψη στελεχών στους δήμους, λόγω της οποίας δεν μπορούν να γίνουν μελέτες και να ενταχθούν τα έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

«Από το 2008 έχουν να γίνουν προσλήψεις και από τότε έχουμε αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης», είπε, εκφράζοντας και τους υπόλοιπους δήμους που θα στηριχτούν από ειδικούς με το πιλοτικό πρόγραμμα.

Η Μαρία Τσιώτα, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Περιστερίου, έδωσε έμφαση στην ενημέρωση και τη συμβολή των πολιτών στα προγράμματα.

Ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας ανέφερε ότι το πρόγραμμα προβλέπει τη διάθεση 100-150 κάδων ώς το τέλος του μήνα, ενώ μέσω Διαδικτύου θα δοθούν άλλοι 400 μικροί κάδοι για αξιοποίηση των βιοαποβλήτων σε ισάριθμα νοικοκυριά.

Επισήμανε ωστόσο τη γραφειοκρατία που εξακολουθεί να υπάρχει στις διαδικασίες ανάθεσης των προγραμμάτων ανακύκλωσης.

«Εχουμε πάρει μηδέν στη διαχείριση των σκουπιδιών», παραδέχτηκε ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα πρέπει να ξεκινούν από τα νοικοκυριά και τις γειτονιές.

«Είναι ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει», εκτίμησε ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Παράθυρο» για τρίτο κύτταρο στη Φυλή
«Δεν υπάρχει deadline στη λειτουργία των εγκαταστάσεων στη Φυλή», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την ανακύκλωση.
«Παράθυρο» για τρίτο κύτταρο στη Φυλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πράσινα σημεία» στη θέση των μπλε κάδων
Τη σταδιακή απόσυρση των κάδων ανακύκλωσης και την αντικατάστασή τους από ένα δίκτυο «πράσινων σημείων» περιλαμβάνει το φιλόδοξο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, που υιοθετεί δοκιμασμένες πρακτικές...
«Πράσινα σημεία» στη θέση των μπλε κάδων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
10 εκατ. ευρώ από το περιβαλλοντικό τέλος
Οι παρεμβάσεις για τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας αποδίδουν καρπούς με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να βεβαιώνει το ποσό των 10.788.055 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 που θα χρησιμοποιηθεί...
10 εκατ. ευρώ από το περιβαλλοντικό τέλος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κίνητρα για την ανακύκλωση
Θλιβερή θέση κατέχει η Ελλάδα, ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει αυτοκριτική για τις καθυστερήσεις στην εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές...
Κίνητρα για την ανακύκλωση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μάχη με τον χρόνο για τα σκουπίδια
​Με τον λύτη ενός παζλ που πασχίζει να συμπληρώσει τα τελευταία κρίσιμα κομμάτια υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου μπορεί να συγκριθεί ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Τα...
Μάχη με τον χρόνο για τα σκουπίδια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κύρια προτεραιότητα η ανακύκλωση
Επτά χρηματοδοτικά εργαλεία για τους δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την επίτευξη των στόχων που θέτουν ο Εθνικός Σχεδιασμός και οι...
Κύρια προτεραιότητα η ανακύκλωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας