• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.5°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 14.9°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.0°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 12.5°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 18.6°C
  4 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 20.2°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 16.6°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  5 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.5°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.8°C
  1 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.7°C
  0 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.3°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 15.0°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  78%
EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βελτιώνεται το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό μετά την τεκμηριωμένη παρέμβαση του WWF στη Βουλή

 • A-
 • A+
Η Κατερίνα Παπανάτσιου προανήγγειλε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ότι πρέπει να υπάρξει κανονική αδειοδότηση εγκαταστάσεων που έχουν χτιστεί καθ’ υπέρβαση του νόμου, χωρίς να διευκρινίσει αν θα επιμείνει στη διάταξη που εξαιρεί από τις κατεδαφίσεις ορισμένων τύπων παραβάσεις που έγιναν μετά το 2011

Βελτιώσεις σε δύο μεγάλα θέματα που αφορούν το σκέλος του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομίας Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μετά την τεκμηριωμένη παρέμβαση του WWF.

Το επίμαχο νομοσχέδιο μπορεί να φέρει τον τίτλο «Κύρωση της συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και άλλες διατάξεις», αλλά όλες οι παρεμβάσεις επικεντρώθηκαν στα άρθρα από 23 έως 42, που τροποποιούν τον νόμο του 2001 για την παράκτια και παρόχθια ζώνη.

Η χθεσινή συζήτηση ξεκίνησε με τις παρεμβάσεις των φορέων και έχει ενδιαφέρον ότι δεν προσήλθε εκπρόσωπος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), παρ’ όλο που η Αυτοδιοίκηση έχει κατασκευάσει έργα μέσα στη ζώνη αιγιαλού τα οποία δεν έχουν όλες τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις.

Η σημαντικότερη και πιο αποτελεσματική παρέμβαση έγινε από το WWF, που εκπροσωπήθηκε από τη Θεοδότα Νάντσιου, διευθύντρια Πολιτικής της οικολογικής οργάνωσης, και τον νομικό συντονιστή της, Γιώργο Χασιώτη.

«Η Βουλή, αντί να σηκώσει τη σημαία της νομιμότητας, συζητά νέες τροποποιήσεις και επεκτάσεις στην “παράδοση” που υπάρχει στην Ελλάδα να τακτοποιούνται αυθαιρετούντες και παρανομούντες», είπε χαρακτηριστικά η Θεοδότα Νάντσιου, η οποία ζήτησε να αποσυρθούν διατάξεις που περιλαμβάνονται στα άρθρα 34 και 28, προτείνοντας παράλληλα «να ανοίξει η συζήτηση για ένα σωστό και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας του αιγιαλού, το οποίο θα θέτει ως πρόταγμα την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης».

Σχετικά με το νομοσχέδιο παρατήρησε ότι «έχει επικίνδυνες διατάξεις για το περιβάλλον» και πρότεινε να μην επιτραπεί η νομιμοποίηση των παρανομιών που έγιναν μετά τον Ιούλιο του 2011, «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει το ΣτΕ για όλα τα αυθαίρετα.

Ο Γ. Χασιώτης παρατήρησε ότι υπάρχουν θετικά σημεία, αναφέροντας την ένταξη του παλιού αιγιαλού από την ιδιωτική στην περιουσία του Δημοσίου, αλλά πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς συνεισφέρουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αυθαίρετες κατασκευές σε ευαίσθητα φυσικά στοιχεία του περιβάλλοντος».

Μετά τις παρεμβάσεις του WWF, η Κατερίνα Παπανάτσιου προανήγγειλε βελτιώσεις σε δύο βασικά ζητήματα.

Η πρώτη θα διευκρινίζει τα έργα «εθνικής σημασίας», τα οποία θα πρέπει να έχουν την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, και η δεύτερη ότι πρέπει να υπάρξει κανονική αδειοδότηση για εγκαταστάσεις που έγιναν στο παρελθόν και καθ’ υπέρβαση των νόμων.

Δεν ανέφερε ωστόσο αν θα επιμείνει στη διάταξη που επιτρέπει την εξαίρεση από την κατεδάφιση σε ορισμένες κατηγορίες παρεμβάσεων που έγιναν μετά το 2011, έκανε ωστόσο σαφές ότι δεν αφορούν κατοικίες, χώρους αναψυχής και ξενοδοχειακές μονάδες.

Πρόσθεσε επίσης ότι το νομοσχέδιο δεν έχει πρόθεση να τακτοποιήσει εγκαταστάσεις που δεν έχουν περιβαλλοντική αδειοδότηση ή δεν τηρούν τις προϋποθέσεις.

Προανήγγειλε, τέλος, ότι θα ακολουθήσουν ρυθμίσεις, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, για χάραξη του αιγιαλού με σύγχρονα μέσα, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία που ξεκίνησε το 1945 και ώς το 2015 είχε καλύψει το 8% των ακτών και από τότε έχει διπλασιαστεί, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών Μιχ. Καλογιαννάκης.

Στην παρέμβασή του, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά θέματα με τα νησιά, που αφορούν βιολογικούς καθαρισμούς και εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σε σχέση με την παρατήρηση του WWF για δεκάδες επιχειρήσεις που είχαν χρηματοδοτηθεί από αναπτυξιακούς νόμους, τόνισε ότι «προφανώς ή οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι χωρίς να έχουν όλες τις αδειοδοτήσεις ή υπήρξαν αδειοδοτήσεις», προφανώς εννοώντας χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Εχει ενδιαφέρον ότι η εκπρόσωπος του ΣΕΒ έφερε παράδειγμα περίπτωση που υπάλληλοι της Κτηματικής Υπηρεσίας ζήτησαν από επιχείρηση να κατεδαφίσει την εγκατάσταση, να πάρει άδεια και να την ξαναχτίσει!

Ζήτησε επίσης απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης.

Στη συνεδρίαση παρευρέθη η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία υποδέχτηκε θετικά την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου βρίσκονται «στη λογική της Ν.Δ.».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΣΟΣ από 14 περιβαλλοντικές οργανώσεις για το καταστροφικό ν/σ για τον αιγιαλό
Κώδωνα κινδύνου κρούουν 14 περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς την 5η Απριλίου 2019 κατατέθηκε στην Βουλή νέο σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία, με το οποίο προωθείται η μαζική τροποποίηση των...
ΣΟΣ από 14 περιβαλλοντικές οργανώσεις για το καταστροφικό ν/σ για τον αιγιαλό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τροπολογία απλουστεύει τη νομοθεσία για τα δάση
«Ρεκτιφιέ» σε όλη τη μεταπολιτευτική νομοθεσία για τα δάση κάνει η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και εντάχθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο της Aυτοδιοίκησης. Βασικός κανόνας είναι η...
Τροπολογία απλουστεύει τη νομοθεσία για τα δάση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εμπρός για την καταστροφή των βουνών μας...
Παρελθόν αποτελεί, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το διάταγμα προστασίας του Υμηττού που είχε τεθεί σε ισχύ το 2011. Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση και άλλων νόμων για την προστασία ορεινών όγκων...
Εμπρός για την καταστροφή των βουνών μας...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χρηματικές ενισχύσεις στα... σκουπίδια
Με χρηματικές ενισχύσεις, το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να κάμψει τις αντιδράσεις των δήμων στα σχέδια δημιουργίας χώρων επεξεργασίας σκουπιδιών στα διοικητικά τους όρια.
Χρηματικές ενισχύσεις στα... σκουπίδια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας