• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 25.8°C
  2 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.2°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  2 BF
  23%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 24.3°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 21.5°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 25.2°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 19.5°C / 26.2°C
  3 BF
  31%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 26.0°C
  3 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 25.0°C
  1 BF
  41%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

12 πιλοτικές περιβαλλοντικές δράσεις

 • A-
 • A+

Με drones θα σαρώνονται 50 παραλίες στα Ιόνια νησιά για να διαπιστωθεί η διάβρωση των ακτών, που αποτελεί μια από τις απειλές της κλιματικής αλλαγής.

Η συγκεκριμένη περιφέρεια διαθέτει 1.056 χλμ. ακτογραμμής, από τα οποία τα 355 χλμ. κινδυνεύουν λόγω της προβλεπόμενης ανόδου της στάθμης της θάλασσας, που απειλεί ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

Ο έλεγχος των νησιών του Ιονίου, που παρουσίασε ο περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος στη χθεσινή ημερίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι μία από τις 12 πιλοτικές δράσεις του προγράμματος Life IP, με προϋπολογισμό 14,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 8,3 εκατ. έχουν εξασφαλιστεί από το Πράσινο Ταμείο και τα 2,4 εκατ. από τις περιφέρειες.

Καλύπτει οικολογικά ευαίσθητες περιοχές και με την ολοκλήρωσή τους η Ελλάδα θα μπορεί να ενταχθεί σε χρηματοδοτήσεις από κοινοτικά προγράμματα.

Αλλο ένα πρόγραμμα υλοποιείται από τον Δήμο Λάρισας, που έχει επιλέξει ένα οικοδομικό τετράγωνο με σχολεία όλων των βαθμίδων.

Προβλέπεται η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων και κυρίως η διαμόρφωση των προαυλίων με φυτεύσεις και κατάλληλες υποδομές, που θα είναι προσβάσιμες όλη την ημέρα.

Στη Λάρισα, όπως ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Γ. Σούλτης, εκτός από τους καλοκαιρινούς καύσωνες -με θερμοκρασίες έως 45 βαθμούς- τα τελευταία χρόνια καταγράφονται και τους χειμώνες θερμοκρασίες έως 20 βαθμούς κάτω από το μηδέν!

«Προσαρμοζόμαστε ή χανόμαστε», είπε παραστατικά στην παρέμβασή του ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, επόπτης του Κέντρου Ερευνας της Ατμόσφαιρας και της Κλιματολογίας της Ακαδημίας, τονίζοντας ότι το κόστος για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία θα υπερβεί τα 700 δισ. ευρώ αν δεν ληφθούν μέτρα.

Επικαλέστηκε την περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας, μιας περιοχής που διαχρονικά είχε πλεόνασμα νερού, όπου τον περασμένο αιώνα οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά 20% και στο τέλος του 21ου αιώνα θα υπάρχει νέα μείωση κατά 15%.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Στο παρελθόν, πρόσθεσε, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί δύο ημέρες καύσωνα ανά τριακονταετία, τα τελευταία χρόνια όμως εμφανίζονται πιο συχνά και διαρκούν έως 15 ημέρες.

«Να μη χάσουμε ανθρώπους για να μάθουμε», τόνισε και διαβεβαίωσε ότι με μικρές προσαρμογές μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα 400 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε πως η μετάβαση από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές θα φέρει νέες θέσεις εργασίας.

«Η ατμόσφαιρα δεν χωράει άλλο διοξείδιο του άνθρακα», υπογράμμισε και περιέγραψε την πρόταση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για δημιουργία εκτεταμένης ζώνης πρασίνου στην Αφρική, γύρω από τον Ισημερινό, που θα απορροφά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι στοίχημα για τη χώρα», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και ενημέρωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δείχνουν πως «και στην Ελλάδα τα πράγματα μπορούν να πάνε κανονικά».

Ο καθηγητής και πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Γιώργος Πατρίκιος, παρατήρησε πως η Ελλάδα δεν είναι «παραγωγός» των παραμέτρων που γεννούν την κλιματική αλλαγή, αλλά αποδέκτρια των συνεπειών της.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα και να συντηρηθούν οι υποδομές, αλλά έδωσε έμφαση σε εναλλακτικές πρακτικές χωρίς κάλυψη ρεμάτων και τη διαχείρισή τους με βάση τις αρχές της αειφορίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στης Ψαρρούς την αυθαίρετη ράχη
Οι μεγάλες παραβάσεις και οι αυθαίρετες κατασκευές οδήγησαν τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης στην επιβολή συνολικού προστίμου 1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία που τις πραγματοποίησε Κι εκεί που νομίζαμε ότι...
Στης Ψαρρούς την αυθαίρετη ράχη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τριπλό «όχι» στην πρόταση της Ν.Δ. για αναθεώρηση του άρθρου 24
Ηχηρό και μάλιστα τριπλό «όχι» από κορυφαίους, εν ενεργεία και πρώην, λειτουργούς του ΣτΕ εισέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόταση της Ν.Δ. για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Η νέα απόπειρα...
Τριπλό «όχι» στην πρόταση της Ν.Δ. για αναθεώρηση του άρθρου 24
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Aυτοψία στην... πηγή του κακού
​Μόνο μία είναι η απορία που σου καρφώνεται στο μυαλό όταν το Πλωτό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) που μεταφέρει εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ΜΜΕ πλησιάζει στο ναυάγιο του μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ...
Aυτοψία στην... πηγή του κακού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Κλειδί» η απάντληση των καυσίμων
Το άδειασμα των δεξαμενών τού «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» αναμένεται να δώσει απαντήσεις για το πόσα καύσιμα διέρρευσαν κατά τη διάρκεια της βύθισής του στη θάλασσα, αλλά και εάν είχε ακόμα τα καύσιμα που φαίνεται να έχει...
«Κλειδί» η απάντληση των καυσίμων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μεγάλη κίνηση στον Ερημίτη καταγγέλλουν φορείς της Κέρκυρας
Από τις τσέπες των... φορολογουμένων φαίνεται ότι πληρώνονται οι προκαταρκτικές έρευνες που γίνονται στον «Ερημίτη» της Κέρκυρας. Ηταν το πρώτο ακίνητο του Δημοσίου που το 2013 «βγήκε στο σφυρί» από το ΤΑΙΠΕΔ...
Μεγάλη κίνηση στον Ερημίτη καταγγέλλουν φορείς της Κέρκυρας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαχείριση απορριμμάτων με οικολογικό πρόσημο
​Η Ηπειρος γίνεται η δεύτερη Περιφέρεια που προχωρά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών με οικολογικό πρόσημο. Σε 18 μήνες προβλέπεται να λειτουργήσουν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα επεξεργάζονται...
Διαχείριση απορριμμάτων με οικολογικό πρόσημο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας