Σοβαρές ελλείψεις αίματος, οι οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ). Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι στο νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία», οι ελλείψεις αυτές είναι καθολικές και συνεχιζόμενες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, το νοσοκομείο καλεί τους πάσχοντες «να φροντίσουν και οι ίδιοι για την υγεία τους», διότι ο κρατικός μηχανισμός θα τους εξασφαλίσει «μόνο μία μονάδα αίματος», ενώ οι ασθενείς χρειάζονται 2-3 κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες.
Όπως αναφέρεται, ως αιτίες της έλλειψης αίματος εμφανίζονται η αδυναμία υλοποίησης εξωτερικών αιμοληψιών ή προσέλευσης αιμοδοτών λόγω του καιρού, τα αυξημένα κρούσματα γρίπης που δεν επιτρέπεουν σε αιμοδότες να αιμοδοτήσουν, αλλά και οι μειωμένες αποστολές αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.
Ο Σύλλογος μιλά για ανεπαρκή και αναιτιολόγητη έλλιεψη προγραμματισμού και καλεί σε κινητοποίηση, δεδομένου ότι πολλοί ασθενείς είναι υπομεταγγιζόμενοι.
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΠΑΜΑ:
