Αίρεται ένα από τα εμπόδια, που είχε επιβληθεί με το 2ο Μνημόνιο, ένα από τα μεγαλύτερα γραφειοκρατικά αλλά και ουσιαστικά προβλήματα για τα θύματα και τους συγγενείς θυμάτων των ναζιστικών θηριωδιών και Ολοκαυτωμάτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Με άρθρο στον νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, τέλη-παράβολα, οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, ηλεκτρονικές συναλλαγές, τροποποιήσεις του νόμου 4270/2014» καταργείται το τέλος δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αποζημίωσης θυμάτων των κατοχικών δυνάμεων (1941-1945).
Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτή η αλλαγή, είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της αγωγής κατοίκων του Δομένικου Λάρισας, του οποίου περίπου 140 συγγενείς θυμάτων όταν πήγαν να καταθέσουν αναγνωριστική αγωγή εναντίον του ιταλικού κράτους πληροφορήθηκαν ότι θα έπρεπε να πληρώσουν νωρίτερα για δικαστικό ένσημο ένα εξωφρενικό ποσό το οποίο ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
Οπως αναφέρεται στο άρθρο «στο τέλος που επιβάλλεται κατά το άρθρο 2 του ν. ΓΠΟΗ/1912, δεν υπόκεινται οι αναγνωριστικές αγωγές, καθώς και οι αγωγές για την εξάλειψη υποθήκης και προσημείωσης και εκείνες που αφορούν την ακύρωση πλειστηριασμού» και ότι «η διάταξη της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζεται στις εκκρεμείς αναγνωριστικές αγωγές, καθώς και στις αγωγές που ασκήθηκαν ως καταψηφιστικές πριν την έναρξη του παρόντος νόμου, εφόσον μετατραπούν σε αναγνωριστικές μετά την έναρξη ισχύος του».
Εχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση που κατέθεσαν οι βουλευτές που εισήγαγαν την τροπολογία, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι «σύμφωνα με τα πορίσματα της διεθνούς επιστήμης και νομολογίας, οι κανόνες που τυποποιούν παραβιάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου (δηλ. εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πράξεις γενοκτονίας) έχουν επιτακτικό χαρακτήρα.
Αρρηκτα δε συνδεδεμένη με τους μηχανισμούς αποκατάστασης της διεθνούς νομιμότητας έναντι αυτών των πράξεων που τυποποιούνται δυνάμει επιτακτικών κανόνων είναι και η αρχή της επανόρθωσης, όπως έχει αποτυπωθεί και στο άρθρο 75 του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά και στη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων».
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης τονίζει ότι «με την κατάργηση του υπέρογκου, αντισυνταγματικού δικόσημου στις αναγνωριστικές αγωγές θα διευκολυνθεί όχι μόνο η άσκηση των σχετικών αξιώσεων, αλλά και θα προχωρήσουν οι δίκες για την αποζημίωση των θυμάτων των κατοχικών δυνάμεων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι δικαστικές αυτές υποθέσεις λίμναζαν επί δεκαετίες και άφηναν αδικαίωτα τα θύματα της φασιστικής βαρβαρότητας».
