Επεσαν κυριολεκτικά τα… φώτα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης από την τοποθέτηση του Γιάννη Μπουτάρη για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, από τα σχόλια για τις επίμαχες δηλώσεις του στα Σκόπια μέχρι τον ΟΑΣΘ και τα εγκαίνια της ΔΕΘ, αλλά και από τις αντιδράσεις στις προτάσεις του, ακόμα και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου, ο οποίος σε αντίθεση με τον δήμαρχο, δήλωσε πως «καλώς γίνονται οι διαδηλώσεις», στη διάρκεια της ΔΕΘ.
Στη συνέχεια, όταν ο δήμαρχος ζήτησε να μείνουν «μέχρι τα μεσάνυχτα αν χρειαστεί» για να βγάλουν ψήφισμα που να ζητούν «να μη γίνονται πολιτικά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, για να μη διαλύεται η πόλη», μια διακοπή ρεύματος βύθισε στο σκοτάδι το δημαρχιακό μέγαρο και η συνεδρίαση διακόπηκε προσωρινά.
Αναφορικά με τις δηλώσεις του στα Σκόπια ο κ. Μπουτάρης δέχτηκε ότι «έκανα και μια παρατυπία, είπα κάμποσες φορές σε μια συνέντευξη που έδωσα -όπου τόνιζα ότι αναρωτιέμαι γιατί εσείς ως Σλάβοι δεν αναδεικνύετε τη δική σας ιστορία και ζητάτε να κλέψετε ιστορικά στοιχεία και να λέτε ότι είστε απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου- είπα πράγματι πολλές φορές, δύο, τρεις, άλλες φορές έλεγα Σκόπια, άλλες “Μακεδονία”, άλλες φορές έλεγα Σλαβομακεδονία. Εάν ενόχλησε κάποιους, λυπάμαι πάρα πολύ».
Νωρίτερα είχε διευκρινίσει πως «εμείς δεν ασκούμε εξωτερική πολιτική, απλώς συντασσόμαστε με την πολιτική της κυβέρνησης για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης… τώρα έχουν μια προσωρινή κυβέρνηση και όταν αποκτήσουν σοβαρή κυβέρνηση, -έχει ένα φανατισμό περίεργο που τον βασίζει σε μια ιστορική ανακρίβεια, κατ’ εμάς φυσικά, αλλά έχουμε δίκιο-, και μόνο σε ένα τους καταλαβαίνω, προσπαθούν να στήσουν έναν μύθο, να βρουν μια ταυτότητα…»
Να σταθεί στο ύψος του αξιώματός του τον κάλεσε ο Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος παρατήρησε ότι «θα μπορούσες να πεις μια συγγνώμη», διότι «επαναλαμβανόμενο λάθος έχει κάτι πιο βαθύ;»
Σε ό,τι αφορά τα εγκαίνια της ΔΕΘ ζήτησε, για «να μη διαλύεται η πόλη», τα εγκαίνια «να τα κάνει ο δήμαρχος, αν και δεν μ’ αρέσουν κάτι τέτοια…»
Για τον δήμαρχο «η ΔΕΘ είναι εμπορικό γεγονός και έχει καταντήσει… οι μισές εκδηλώσεις να είναι η Πάολα…» Τόνισε μάλιστα ότι «σκέφτομαι να μην πάω φέτος στα εγκαίνια. Κάντε τα ερήμην μου.
«Διαλύεται η πόλη»
Θα δεχτώ βέβαια τους πολιτικούς στο δημαρχείο, θα πω μια καλημέρα…», αλλά «δεν μπορεί να γίνεται η ΔΕΘ αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και των διαδηλωτών… έρχονται τα συνδικάτα, όλοι,…γεμίζουν τα μπουζουξίδικα, έξι χιλιάδες αστυνομικοί για την τάξη, ποια τάξη; Διαλύεται η πόλη… για να μας χαϊδεύουν ότι είμαστε συμπρωτεύουσα».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον ΟΑΣΘ πρότεινε «μια μικτή επιχείρηση -μη φάμε τα δίκια του ΟΑΣΘ- με μια διαδημοτική επιχείρηση, έχω μιλήσει ήδη με τους δημάρχους» παράλληλα με «μια νέα αρχή διαχείρισης που θα εποπτεύει τις συγκοινωνίες».
Κατά τα λοιπά το προσφυγικό ζήτημα και η διασπορά ανθρώπων σε πάρκα και πλατείες όσο και η δράση κυκλωμάτων που τους μεταφέρουν ή υπόσχονται μεταφορά τους στην Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των θεμάτων που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη.
Ενδεικτικές οι τοποθετήσεις στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο με αφορμή την επισήμανση ότι στην πλατεία Γαλοπούλου, πίσω από τον νέο σιδηροδρομικό σταθμό, βρίσκονται καθημερινά περί τους 150-200 πρόσφυγες.
Το πρόβλημα έφερε στη δημοσιότητα η πρόεδρος της Β’ Κοινότητας, Μαρία Λαζαρίδου, που μίλησε για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, καθώς οι πρόσφυγες «προσπαθούν να καλύψουν τις φυσικές τους ανάγκες όπου και όπως μπορούν σε παρακείμενους χώρους, στις εισόδους πολυκατοικιών, στις αυλές των σχολείων».
Φιλοξενία προσφύγων
Με έγγραφό της η Κοινότητα ζητά παρέμβαση της Υπατης Αρμοστείας για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε δομές φιλοξενίας, καθώς ήδη υπάρχουν διαμαρτυρίες των κατοίκων.
Μπορεί η αντιδήμαρχος Γιούλη Ρανέλλα να προσπάθησε να μειώσει την ένταση λέγοντας ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα από τον δήμο για την προστασία των σχολείων και ότι για τα άλλα ζητήματα επιλαμβάνεται η αστυνομία, δεν έπεισε όμως τον Σταύρο Καλαφάτη ο οποίος μίλησε για «σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί καθώς είναι τραγική η ανεπάρκεια της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού», ενώ υποστήριξε ότι «δεν είναι τυχαίο το σημείο που επελέγη για τη συγκέντρωση προσφύγων σε αυτή την υποβαθμισμένη περιοχή».
Σε άλλη κατεύθυνση κινήθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, που υποστήριξε ότι «οι πρόσφυγες αυτοί δεν είναι οι ίδιοι πάντα, μαζεύονται κάθε μέρα εκεί και το βράδυ φεύγουν» διότι «υπάρχουν κυκλώματα που τους πηγαίνουν στα σύνορα, ενώ οι αστυνομικές αρχές τούς οδηγούν σε κέντρα φιλοξενίας και μπαίνουν στη διαδικασία ταυτοποίησης» και ότι «το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο, αλλά ο δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω διότι πολύ απλά δεν έχουμε λεφτά».
Για «πληθωρισμό της εξαθλίωσης που εκτρέφει τις αντιπαραθέσεις» έκανε λόγο ο σύμβουλος Γιώργος Ρακκάς, τονίζοντας ότι στην περιοχή πρέπει «η παρέμβαση να γίνει άμεσα για να μη γίνουμε Αγιος Παντελεήμονας».
Η τοποθέτησή του όπως κι αυτή του κ. Καλαφάτη με τη σειρά τους προκάλεσαν την αντίδραση της Ρίας Καλφακάκου, η οποία σχολίασε ότι «ο Αγ. Παντελεήμονας έγινε… επί άλλων κυβερνήσεων» και προέκρινε την εφαρμογή προτάσεων της κοινότητας για την απομάκρυνση των προσφύγων από την περιοχή.
«Να δούμε και τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας που είναι τραγικές ή και απάνθρωπες» παρατήρησε ο Γιάννης Δελλής, ενώ ο πρόεδρος του Δ.Σ. Παναγιώτης Αβραμόπουλος τόνισε ότι «αν δεν ληφθούν τα μέτρα που πρέπει, τα πράγματα θα εξελιχθούν άσχημα. Να τα αντιμετωπίσουμε και να ενταχθούν αυτοί οι άνθρωποι στην καθημερινή ζωή, διότι ο εγκλεισμός φέρνει δυσάρεστα αποτελέσματα».
Κοινή παραδοχή πάντως ήταν ότι το πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης προσφύγων σε διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος «REACT» που αφορά 70 διαμερίσματα για 420 πρόσφυγες, είναι κυριολεκτικά σταγόνα στον ωκεανό…
