Περιβαλλοντικές, κοινωνικές και συνδικαλιστικές συλλογικότητες διοργανώνουν το 2ο Φεστιβάλ για το Νερό και τα Κοινά Αγαθά, στις 15 και 16 Μαΐου στην πλατεία Πρωτομαγιάς, στο Πεδίον του Αρεως. Στόχος τους είναι να οργανώσουν ένα ακόμη μεγαλύτερο γεγονός, έναν ανοιχτό χώρο συνάντησης, έκφρασης και συνεργασίας, όπου ο δημόσιος διάλογος θα συναντά την τέχνη, τον πολιτισμό και την αλληλεγγύη.
Διαδοχικές κυβερνήσεις επιχειρούν εδώ και δεκαετίες να ανοίξουν τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Η προσπάθεια αυτή ανακόπηκε κινηματικά και μετά από προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που έκρινε ότι το νερό πρέπει να παραμείνει υπό δημόσια διαχείριση.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιμένει. Με νόμο του 2023 όρισε Ρυθμιστική Αρχή για το νερό και αποφάσισε την τιμολόγηση του νερού με κριτήρια αγοράς! Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται φαραωνικά σχέδια που εμφανίζονται δήθεν ως λύσεις στην κρίση νερού, αλλά στην πραγματικότητα ανοίγουν πεδία τεράστιας κερδοφορίας για το ιδιωτικό κεφάλαιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σχέδιο «Εύρυτος», με την καταστροφή των ποταμών της Ευρυτανίας για τη μεταφορά νερού στην Αττική («Η πηγή… του κακού που τροφοδοτεί τα σχέδια ιδιωτικοποίησης», «Εφ.Συν.», 21/12/25).

Aξιοποίηση της βροχής
«Απέναντι σε αυτή την πολιτική, εμείς δεν λέμε απλώς ένα γενικό “όχι”. Με επιστημονική τεκμηρίωση προβάλλουμε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση: αξιοποίηση των νερών της βροχής, μέτρα εξοικονόμησης, αυστηρό περιορισμό υδροβόρων χρήσεων, ανακύκλωση νερού, εκσυγχρονισμό των δικτύων άρδευσης και ύδρευσης, εμπλουτισμό και αξιοποίηση του υπόγειου υδάτινου πλούτου», αναφέρουν οι διοργανωτές του φεστιβάλ.
«Η λειψυδρία δεν είναι μόνο ζήτημα μειωμένης προσφοράς νερού. Στη σημερινή συγκυρία, όπου οι διεθνείς εξελίξεις και οι κυρίαρχες κυβερνητικές πολιτικές επιλογές οδηγούν στην όξυνση της κοινωνικής ανισότητας, εντείνουν την ανασφάλεια γύρω από βασικά αγαθά, αυξάνουν το κόστος ζωής και μετατοπίζουν πόρους μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες, η υπεράσπιση των κοινών αγαθών είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Υγεία, παιδεία, νερό, ενέργεια, στέγη, διαχείριση απορριμμάτων δεν είναι εμπορεύματα και δεν μπορεί να μετατρέπονται σε πεδία λεηλασίας της κοινωνίας στο όνομα της “ανάπτυξης” και της “αγοράς”», επισημαίνουν.
Οι πόρτες του φεστιβάλ ανοίγουν στις 18.30. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Για ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι μας. Ουτοπία ή δικαίωμα;». Θα συμμετέχουν οι Νίκος Βραντσής (Ενωση Ενοικιαστών Θεσσαλονίκης), Κώστας Βουρεκάς (4Σ – Συντονισμός σωματείων – συλλογικοτήτων για τη στέγη), Ανκα Αρβανιτίδη (Μαχαλάς Μεταξουργείου), Μαρίνα Σιούτη (Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος), εκπρόσωπος της συνέλευσης Oχι μετρό στα Εξάρχεια, Τόνια Κατερίνη (Ενωτική πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών), Μαρία Πετεινάκη (Architects Climate Action Network), εκπρόσωπος της Ομάδας χαρτογράφησης Εξαρχείων, Κατερίνα-Shelagh Μπουκογιάννη (CoHab Athens – Urban Habitat in Common) και εκπρόσωπος από Κοινότητα Κατειλημμένων Προσφυγικών Αλεξάνδρας.
Οικολογική
Το Σάββατο θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα: «Για να μην πούμε το νερό νεράκι: προτάσεις για μια οικολογική και δημόσια διαχείριση του νερού». Συμμετέχουν οι Νικήτας Μυλόπουλος, καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής Εργαστηρίου Υδρολογίας και ανάλυσης υδατικών συστημάτων, Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, αγρονόμος- τοπογράφος ΕΜΠ, μέλος Συλλόγου ΡΟΗ-Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων και Σοφία Παυλάκη, δικηγόρος, M.Sc. Δασική – περιβαλλοντική πολιτική, υπ. δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας. Παρεμβάσεις θα γίνουν από τον Σύλλογο Αιγιναία (Αίγινα), την Επιτροπή αγώνα ενάντια στο σχέδιο Εύρυτος (Καρπενήσι) και άλλες περιβαλλοντικές κινήσεις και συλλογικότητες.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του συντονισμού συλλογικοτήτων για τα ρέματα της Αττικής με θέμα «Τα ρέματα ως κοινό αγαθό. Εμπειρίες, κατακτήσεις και προβλήματα».
Μετά το πέρας των συζητήσεων ακολουθούν συναυλίες. Την Παρασκευή με Νένα Βενετσάνου, Δημήτρη Μητσοτάκη και Radio Sol και το Σάββατο με Νάχεντ Μπισάρα (Παλαιστίνια τραγουδίστρια), Μανώλη Φάμελλο, Αγία Φανφάρα (χάλκινα) και ρεμπέτικο – παραδοσιακό γλέντι.
