Συναγερμός σήμανε στο κέντρο της Αθήνας, από το αιματηρό περιστατικό με θύτη έναν 89χρονο ο οποίος άνοιξε πυρ με καραμπίνα αρχικά στον ΕΦΚΑ Κεραμεικού και στην συνέχεια στην οδό Λουκάρεως στο Ειρηνοδικείο (πρώην Εφετείο) Αθηνών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άτομα.
Οι πέντε τραυματίες διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στον Ερυθρό Σταυρό και σύμφωνα με τους γιατρούς δεν φέρουν σοβαρά τραύματα και είναι όλοι εκτός κινδύνου.
Για το περιστατικό στον Κεραμεικό μίλησε στην ΕΡΤ, ο κ. Γιώργος Γρηγορακάκης, μέλος της ομοσπονδίας του ΕΦΚΑ: «Καταρχήν μπήκε ένας ασφαλισμένος, αλλόφρων και έβαλε στον γκισέ μια καραμπίνα, την οποία με το που βλέπει ο συνάδελφος σκύβει και πέφτει αριστερά. Τραβάει δύο μπιστολιές και για κακή του τύχη ένας άλλος συνάδελφος που καθόταν από πίσω, τον χτύπησε κάτω στο πόδι. Στην συνέχεια ο 89χρονος τράπηκε σε φυγή, οι συνάδελφοι προσπάθησαν να κρυφτούν. Ο συνάδελφος έχανε πολύ αίμα, ενώ ένας άλλος συνάδελφος του έσφιξε το πόδι με ένα καλώδιο για να μην χάσει άλλο αίμα. Πολύ γρήγορα ήρθε το ασθενοφόρο και η αστυνομία και απέκλεισαν το χώρο. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με το ασθενοφόρο στον Ερυθρό Σταυρό και από ότι έχω μάθει είναι καλά στην υγεία του».
Σε ερώτηση για το αν υπήρξε προειδοποίησε ο 89χρονος, ο κ. Γρηγορακάκης τόνισε ότι «όχι, απλά μπήκε μέσα, και άνοιξε πυρ. Για καλή μας τύχη στον γκισέ έχει μικρό άνοιγμα από κάτω και έβαλε την κάνη εκεί. Την ώρα που την είδε ο συνάδελφος έπεσε και την έφαγε ο απέναντι. Μπορεί να μπει ένας παλαβός μέσα και να κάνει αυτό το πράγμα. Ασφάλεια έχει έναν άνθρωπο που κάθεται κάτω, αλλά δεν ξέρω αν βρισκόταν εδώ σήμερα. Άμα έρθει με μια καμπαρντίνα μπορεί να περάσει ένα όπλο».
«Από εκεί και πέρα πρέπει να κάνουμε κάτι να πιέσουμε τη διοίκηση, να υπάρχει άλλο επίπεδο ασφάλειας», κατέληξε το μέλος της ομοσπονδίας του ΕΦΚΑ.
«Ένας ηλικιωμένος άνδρας με μπλε καμπαρντίνα μπήκε στο γραφείο 23 και πυροβόλησε τρεις φορές»
Ένας άλλος μάρτυρας μίλησε στο Orange Press Agency σχετικά με το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, αυτή τη φορά στην οδό Λουκάρεως: «Βρισκόμασταν στον προαύλιο χώρο στην οδό Λουκάρεως, στο Πρωτοδικείο, μόλις έφευγα από το κτίριο. Ξαφνικά άρχισαν να τρέχουν πολλοί συνάδελφοι. Βγήκε ένας γραμματέας και μας προειδοποίησε, ότι “υπάρχει όπλο και πυροβολούν”. Ήταν ένας ηλικιωμένος άνδρας με μπλε καμπαρντίνα μπήκε στο γραφείο 23, πυροβόλησε τρεις φορές στο πάτωμα, άφησε την καραμπίνα στο φωτοτυπικό και εξαφανίστηκε. Αυτό που ενημερωθήκαμε από την αστυνομία είναι ότι υπήρχαν τρεις τραυματίες. Ο άνδρας δεν γνωρίζουμε αν έχει εντοπιστεί. Έκανε τα ίδια στον ΕΦΚΑ πριν έρθει εδώ, δεν υπάρχει ανίχνευση μετάλλων, ούτε αστυνομία υπήρχε στο χώρο του Πρωτοδικείου. Πρέπει να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και προστασία. Υπήρξε πανικός, άρχισαν να τρέχουν οι συνάδελφοι, όλοι αναρωτιόμασταν τι συνέβη. Δεν τους άκουσα τους πυροβολισμούς. Δεν γνωρίζω τους τραυματίες».
Πώς έγινε το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην Αθήνα
Υπενθυμίζεται ότι, το περιστατικό στον ΕΦΚΑ σημειώθηκε στις 10:30 το πρωί, σε γραφεία που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Εθνικής Αντιστάσεως στον Κεραμεικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο 89χρονος άνδρας, ο οποίος είναι ρακοσυλλέκτης, μπήκε μέσα στα γραφεία με μια καραμπίνα και άνοιξε πυρ.
Από την επίθεση τραυματίστηκε ένας υπάλληλος στο πόδι λίγο πάνω από την φτέρνα, στον οποίο οι αστυνομικοί έκαναν τουρνικέ προκειμένου να σταματήσουν την αιμορραγία, ενώ αναμένεται να κρατηθεί για περεταίρω νοσηλεία και θα του δοθεί ενδοφλέβια αντιβίωση, ενώ η κατάσταση της υγείας του κρίνεται καλή.
Τέσσερις ακόμα τραυματίες στη Λουκάρεως
Στη συνέχεια, ο ίδιος φερόμενος ως δράστης φέρεται να μετέβη στην περιοχή της Λουκάρεως, όπου πυροβόλησε τέσσερις γυναίκες στο ισόγειο του Ειρηνοδικείου Αθηνών, υπό συνθήκες που μέχρι στιγμής παραμένουν αδιευκρίνιστες. Οι τέσσερις γυναίκες μεταφέρθηκαν, με μικρά τραύματα στα πόδια, στον Ερυθρό Σταυρό και βρίσκονται εκτός κινδύνου, ενώ δεν συντρέχει λόγος για χειρουργείο.
Ο δράστης διέφυγε μετά τα περιστατικά και βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του, ενώ η καραμπίνα βρέθηκε πάνω σε ένα φωτοτυπικό μηχάνημα στο κτίριο του πρώην Εφετείου.
