ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Άρης Χατζηγεωργίου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σοβαρά ερωτήματα δημιουργούν περιστατικά με συρμούς του μετρό που δεν σταματούν κανονικά μπροστά στην αποβάθρα για να αφήσουν και να πάρουν επιβάτες, αλλά συνεχίζουν την πορεία τους και ακινητοποιούνται στη σήραγγα που ακολουθεί.

Το σωματείο των ηλεκτροδηγών ΣΗΕΚ ενημέρωσε με ανακοίνωσή του για δύο πρόσφατα τέτοια συμβάντα, εκ των οποίων το ένα το πρωί της περασμένης Δευτέρας στον σταθμό Χαλάνδρι, στην τροχιά προς Αθήνα. Οπως αναφέρει ο ΣΗΕΚ, ο συγκεκριμένος συρμός της πρώτης σειράς «γαλλικός» (οι πρώτοι που τρέχουν από το 2000) έδειξε «ανυπακοή» και, όταν τελικά σταμάτησε, μπροστά από την αποβάθρα ήταν το μισό από τα συνολικά έξι βαγόνια του. Το σωματείο αναφέρει επίσης ότι δεν πρόλαβε να ακινητοποιηθεί στο προβλεπόμενο σημείο «μετά από εναλλαγή του τρόπου ηλεκτροδήγησης από ΧΕΛ (χειροκίνητο) σε ΑΤΟ (αυτοματοποιημένο)».

Σημειώνεται ότι οι συρμοί του μετρό είναι εξοπλισμένοι με το σύστημα ΑΤΟ που μπορεί να οδηγεί εκείνο από σταθμό σε σταθμό, ενώ ο ηλεκτροδηγός χειρίζεται μόνο το άνοιγμα και το κλείσιμο των θυρών. Φαίνεται όμως ότι εδώ υπήρξε κάποια απορρύθμιση, ενεργοποιήθηκε το χειροκίνητο σύστημα και όταν έγινε επαναφορά στο αυτόματο, ο συρμός δεν πρόλαβε να φρενάρει. Η ανακοίνωση, πάντως, θέτει το ερώτημα μήπως «το ΑΤΟ δεν λειτουργεί σωστά επειδή οι συνθήκες για πέδηση δεν είναι ιδανικές», γεννώντας αμφιβολίες και για το αν οι συρμοί «τυγχάνουν της δέουσας φροντίδας».

Επιπρόσθετα η ανακοίνωση του ΣΗΕΚ τονίζει ότι δεν είναι το πρώτο περιστατικό τέτοιας αστοχίας, καθώς πριν από 40 μέρες, συρμός της σειράς 2 (γκρι κορεάτικος) δεν σταμάτησε καν στην αποβάθρα του σταθμού Αμπελόκηποι (κατεύθυνση προς Αθήνα) και «ευτυχώς που δεν υπήρξε συνάντηση με τον προπορευόμενο συρμό…». Οι εργαζόμενοι ζητούν από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να δείξει πως έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, δηλώνοντας ότι «η κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη σε σημείο που να αγχωνόμαστε για την ασφάλειά μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοια περιστατικά ακινητοποίησης συρμών εκτός αποβάθρας έχουν συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, ενώ η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ στην επίσημη ενημέρωσή της δεν διαψεύδει αυτό το δεδομένο, αλλά υποστηρίζει ότι «δεν τίθεται θέμα ασφάλειας για την κυκλοφορία των συρμών και τη μετακίνηση των επιβατών». Η ΣΤΑΣΥ υποστηρίζει επίσης ότι:

● Λειτουργούν αυτοματοποιημένα συστήματα που διατηρούν απόσταση ασφαλείας μεταξύ των συρμών.

● Οταν το σύστημα ΑΤΟ απορρυθμίζεται, ενεργοποιείται το χειροκίνητο και ο οδηγός οδηγεί έως τον επόμενο σταθμό όπου ο συρμός αποσύρεται για τεχνικό έλεγχο και επαναρύθμιση.

● Οι συρμοί που καθημερινά δρομολογούνται είναι ελεγμένοι από το τεχνικό προσωπικό της ΣΤΑΣΥ και ικανοί για την εκτέλεση μεταφορικού έργου.

Εννοείται, πάντως, ότι τέτοια περιστατικά όπως και άλλες βλάβες που συμβαίνουν λόγω παλαιότητας τροχαίου υλικού και έλλειψης εκπαιδευμένου προσωπικού είναι ένας πρόσθετος λόγος για καθυστερήσεις δρομολογίων, φαινόμενο που εντείνεται καθημερινά, προκαλώντας συνωστισμό στις αποβάθρες και μεγάλη ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες που είχαν πεισθεί για την αξιοπιστία του μετρό.