• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.0°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.1°C / 16.3°C
  1 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.0°C
  4 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 10.9°C / 15.9°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 14.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 15.7°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 11.4°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 18.6°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 18.7°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  2 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 17.9°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.6°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  3 BF
  54%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 21.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.1°C
  3 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 14.9°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 16.4°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  58%

Η «Εφ.Συν.», για την επιβεβαίωση της έρευνας των κατοίκων, απευθύνθηκε στον Δήμο Ηρακλείου και το ρεπορτάζ προέκυψε τουλάχιστον... δαιδαλώδες

Ηχορύπανση με στραβά... αυτιά

 • A-
 • A+

Σε ρόλο ρεπόρτερ επιδόθηκαν οι κάτοικοι του κέντρου του Ηρακλείου στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν πιο αξιοπρεπή και ήσυχη ζωή.

Αφορμή είναι η συνεχής όχληση από την εκκωφαντική μουσική των νυχτερινών καταστημάτων που εδώ και χρόνια έχουν κάνει αβίωτη τη ζωή τους.

Οι ίδιοι δραστηριοποιήθηκαν μέσω της ομάδας «Πολίτες κατά της ηχορύπανσης» για να αποκαλύψουν το καθεστώς παρανομίας ως προς τη σχετικά νέα μόδα που χτύπησε τις γειτονιές τους, τα street parties, που διοργανώνονται από τα καταστήματα και μάλιστα όχι μόνο τα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και κομμωτήρια, καταστήματα λιανικής κτλ.

Στις 2 Νοεμβρίου, 18 κάτοικοι του κέντρου του Ηρακλείου έκαναν ενυπόγραφη καταγγελία στον δήμο.

«Θα μπορούσαμε να δεχτούμε μια μικρή γιορτή σε λογικές εντάσεις με διάρκεια δύο τρεις ώρες, όχι όμως μια εκδήλωση διάρκειας εφτά και οχτώ ωρών με εντάσεις που παραπέμπουν σε νυχτερινό κέντρο μπροστά στα σπίτια μας», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Παύλος Ποτουρίδης, κάτοικος του κέντρου και μέλος των «Πολιτών κατά της ηχορύπανσης».

Με δική τους έρευνα στις υπηρεσίες του δήμου, οι κάτοικοι διαπίστωσαν πως οι εκδηλώσεις αυτού του είδους γίνονται στην ουσία με τον Δήμο Ηρακλείου να κάνει τα στραβά μάτια ή εν προκειμένω τα... αυτιά.

Με βάση τον νόμο, ο εκάστοτε επιχειρηματίας πρέπει να καταθέσει στον δήμο αίτηση για λήψη άδειας κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, αναφέροντας τον λόγο χρήσης (π.χ. εγκαίνια), αλλά και το χρονικό διάστημα με την ώρα έναρξης και λήξης.

Οταν εκδοθεί η άδεια, ο επιχειρηματίας πληρώνει το αντίστοιχο τέλος χρήσης, ενώ από τον δήμο καθορίζεται και το ωράριο της εκδήλωσης ώστε να μην εμπίπτει στις ώρες κοινής ησυχίας.

Με την αίτηση

Αντί αυτής της διαδικασίας, όμως, οι υπαίθριες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται μόνο με το χαρτί της αίτησης για την άδεια και όχι με την ίδια την άδεια.

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Ποτουρίδης, «διαπιστώσαμε πως οι άδειες δεν εκδίδονται ποτέ. Ο καταστηματάρχης θεωρεί ότι με την αίτηση και μόνο αυτομάτως του χορηγείται και η άδεια και μάλιστα με τους όρους που αυτός ζητάει. Εάν η εκδήλωση ξεπεράσει τα όρια και γίνει καταγγελία από τους κατοίκους, τότε και ο δήμος δεν έχει καμία ευθύνη, αφού η άδεια δεν έχει κανενός την υπογραφή».

Σε νεότερη ανακοίνωσή τους οι «Πολίτες κατά της ηχορύπανσης» αναφέρουν πως έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία για τις εκδηλώσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα χωρίς να έχει δοθεί η σχετική άδεια από τον δήμο.

«Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με τη “μαγκιά” και τον “τσαμπουκά” κάποιων επιχειρηματιών που προφανώς αδιαφόρησαν για όλα πλην της τσέπης τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η «Εφ.Συν.», για την επιβεβαίωση της έρευνας των κατοίκων, απευθύνθηκε στον Δήμο Ηρακλείου και το ρεπορτάζ προέκυψε τουλάχιστον... δαιδαλώδες.

Ο αντιδήμαρχος πολεοδομικού σχεδιασμού (αρμόδιος και για την έκδοση αδειών των καταστημάτων) Γιάννης Αναστασάκης μας παρέπεμψε στον δημοτικό σύμβουλο Μανώλη Χαιρέτη, ο οποίος έχει αναλάβει ειδικά τον έλεγχο των νυχτερινών καταστημάτων.

Εκείνος μάς παρέπεμψε στην επανασυσταθείσα Δημοτική Αστυνομία, αλλά και στην Οικονομική Επιτροπή και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Καραντινό.

Ο κ. Καραντινός μάς είπε πως οι αιτήσεις για τις εκδηλώσεις αυτού του είδους κατατίθενται στην αντιδημαρχία Πολιτισμού και πως ο ίδιος είναι αρμόδιος μόνο για την επιβολή του τέλους κατάληψης κοινόχρηστου χώρου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελίες κατοίκων στο δημοτικό συμβούλιο για τον νόμο της νύχτας
Μέχρι και απειλές για τη ζωή τους κατήγγειλαν πως δέχονται οι κάτοικοι στο κέντρο του Ηρακλείου από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων διασκέδασης. Η Επιτροπή Κατοίκων κατά της Ηχορύπανσης έφτασε μέχρι την...
Καταγγελίες κατοίκων στο δημοτικό συμβούλιο για τον νόμο της νύχτας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συσκέψεις εννέα ωρών για το προσφυγικό χωρίς... λευκό καπνό
Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα οι επαφές Στεφανή και Γεραπετρίτη με αυτοδιοικητικούς για την κατανομή των προσφυγικών πληθυσμών ● Στα κάγκελα οι τοπικές κοινωνίες ● Ποιοι δήμαρχοι προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις...
Συσκέψεις εννέα ωρών για το προσφυγικό χωρίς... λευκό καπνό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Creta Farms: ώρα μηδέν
Σε πόλεμο ανακοινώσεων συνεχίζουν να επιδίδονται οι δύο πλευρές της οικογένειας Δομαζάκη για το μέλλον της Creta Farms, με τους 850 εργαζομένους της εταιρείας να παραμένουν σε καθεστώς αγωνίας.
Creta Farms: ώρα μηδέν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιχειρηματική βεντέτα στην Creta Farms
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Creta Farms, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πανελλαδικά. Ο επιχειρηματικός πόλεμος μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη φαίνεται πως οδηγεί σε αδιέξοδο την εταιρεία.
Επιχειρηματική βεντέτα στην Creta Farms
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ενεση» δέκα εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις
Τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής και της Ανατολικής Αττικής (Μάνδρας, Μεγάρων, Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου) θέλει να στηρίξει η Περιφέρεια Αττικής. Με πρόσκληση ύψους 10...
«Ενεση» δέκα εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινούν αυτοψίες της Περιφέρειας
Αυτοψίες της περιφέρειας Ανατολικής Αττικής ξεκινούν σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Στόχος να εκτιμηθούν οι ζημιές που υπέστησαν ώστε σε επόμενη φάση να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι. Οι δήμοι...
Ξεκινούν αυτοψίες της Περιφέρειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας