Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του tvxs.gr για τις υποκλοπές φέρνει στην επιφάνεια στοιχεία που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη θέση του Γιάννη Λαβράνου, ενός από τους βασικούς εμπλεκόμενους και κατηγορούμενους για το σκάνδαλο και κουμπάρου του Γρηγόρη Δημητριάδη.
Αποκαλύφθηκε, πρώτον, πως μετά από έλεγχο που διενήργησε η Υπηρεσία Ερευνών Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής (ΥΕΔΔΕ Αττικής) σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία (ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ) διαπιστώθηκε η ύπαρξη δεκάδων εικονικών τιμολογίων αξίας άνω των 56 εκατ. ευρώ με βασικό κυρίως αποδέκτη την Τράπεζα Πειραιώς.
Αποκαλύψεις Κουκάκη
Το πιο χαρακτηριστικό είναι πως ο ίδιος ο Λαβράνος υπέγραψε, ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας, έντεκα συμβάσεις με την Τράπεζα Πειραιώς μεταξύ Οκτωβρίου 2013 και Δεκεμβρίου 2014. Για τις συναλλαγές αυτές, που ανήλθαν συνολικά σε 8,7 εκατ. ευρώ, εκδόθηκαν τιμολόγια τα οποία χαρακτηρίστηκαν από τη φορολογική διοίκηση ως εικονικά. Από πλευράς της Τράπεζας Πειραιώς, που εκείνη την περίοδο στηριζόταν με δισεκατομμύρια ευρώ Ελλήνων φορολογουμένων μέσω ανακεφαλαιοποιήσεων, τις συμβάσεις υπέγραψαν οι δύο τότε γενικοί διευθυντές.
Το ενδιαφέρον είναι, όπως υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ, πως η Τράπεζα Πειραιώς τον Ιανουάριο του 2020 είχε προχωρήσει σε αγωγή σε βάρος στελεχών της, αξιώνοντας να αποζημιωθεί για εικονικά τιμολόγια αξίας 22 εκατ. ευρώ (αφορούσαν και άλλες υποθέσεις), με τη σχετική αποκάλυψη να έχει κάνει ξανά ο Θανάσης Κουκάκης. Ο ίδιος ο Κουκάκης έγινε αργότερα το πρώτο γνωστό θύμα των υποκλοπών.
Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» («Πού συναντιούνται το Predator και τα φορολογικά σκάνδαλα του Λαβράνου», Δ. Τερζής, 10/11/2023), για να κρυφτούν τα ίχνη χρησιμοποιήθηκαν πλαστές ιταλικές ταυτότητες. Επιπλέον, μετά από φορολογικό έλεγχο που διενήργησε το 3ο Ελεγκτικό Κέντρο (ΕΛΚΕ) Αττικής στη γνωστή εταιρεία KRIKEL, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία του Λαβράνου είχε προμηθευτεί εικονικά τιμολόγια μεγάλης αξίας.
Τα περισσότερα από αυτά είχαν εκδοθεί από την ΙΟΝΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ, μια χωματουργική εταιρεία που –κατά τρόπο αδικαιολόγητο– εμφανιζόταν να πουλά συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και από ξεχωριστό έλεγχο της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής (ΥΕΔΔΕ). Πριν από δύο μήνες δεσμεύτηκαν από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος περιουσιακά στοιχεία και λογαριασμοί του Λαβράνου και της εταιρείας του, καθώς και άλλων δύο υπαλλήλων που φέρεται να λειτουργούσαν ως αυτοφωράκηδες.
Εκθέσεις ελέγχου
Η τέταρτη αποκάλυψη-επιβεβαίωση παλαιότερων ρεπορτάζ («Eφ.Συν.», Reporters United, ΙnsideStory) αφορά τα υπομνήματα που έχει καταθέσει στις Αρχές ο υπάλληλος της KRIKEL, Σταμάτης Τρίμπαλης. Σε αυτά, φέρεται να δηλώνει ότι ο Γιάννης Λαβράνος ήταν εκείνος που είχε τον πραγματικό έλεγχο της KRIKEL και όχι οι τυπικοί διαχειριστές.
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως, παρά τις λεπτομερείς εκθέσεις ελέγχου από τις φορολογικές αρχές και τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, μέχρι σήμερα δεν έχει κινηθεί η διαδικασία άσκησης ποινικών διώξεων από την Οικονομική Εισαγγελία για τις υποθέσεις που αφορούν τις εταιρείες ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ και KRIKEL, που συνδέονται με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο. Η υπόθεση έχει ανατεθεί εδώ και μήνες σε επίκουρους οικονομικούς εισαγγελείς. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας είχε βρεθεί στο στόχαστρο της ΕΥΠ και του Predator.
