Τις ημέρες που ακολούθησαν τις πολυπροβεβλημένες επιχειρήσεις της νεοσύστατης Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ), για το ξήλωμα των παρακλαδιών της επονομαζόμενης τουρκικής μαφίας στην Ελλάδα μετά το διπλό φονικό στη Γλυφάδα στις 9 Δεκεμβρίου, έλαβε χώρα μια αναίτια και αναιτιολόγητη «τρομοκρατική» προσαγωγή Τούρκου πολίτη έπειτα από έφοδο της Αντιτρομοκρατικής στα Εξάρχεια, σε ένα περιστατικό που έμεινε μακριά από τη δημοσιότητα.
Στις 11 Δεκεμβρίου, το μεσημέρι, η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε καφετέρια στην οδό Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια, όπου εργάζονται και μέλη της αριστερής αντιιμπεριαλιστικής οργάνωσης Partizan. Η επιδρομή έγινε χωρίς καμία επίσημη απόφαση, αιτιολόγηση ή την επίβλεψη εισαγγελέα και κατά τη διάρκειά της οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν αυθαίρετη έρευνα στον χώρο. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ασκήθηκε λεκτική και σωματική βία στον εργαζόμενο της επιχείρησης, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Partizan. Επιπλέον, αστυνομικοί που δήλωναν ότι ανήκουν στην «αντιτρομοκρατική» μονάδα επισκέφθηκαν διπλανές επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο να δώσουν καμία αιτιολόγηση για τις ενέργειές τους.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, προσήχθησαν δύο άτομα που βρίσκονταν στον χώρο ως πελάτες -ένας Ελληνας και ένας Τούρκος- καθώς και ένας Τούρκος μετανάστης, μέλος του Partizan (μαρξιστές-λενινιστές), που βρισκόταν έξω από την επιχείρηση. Στους συλληφθέντες δεν δόθηκε καμία δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας ούτε πρόσβαση σε δικηγόρο. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν δύο κάμερες του μαγαζιού, αφού πρώτα τις κατέστρεψαν, ενώ παράλληλα έκαναν άνω-κάτω το υπόγειο του καφέ χωρίς να βρεθεί τίποτα επιλήψιμο.
Κατά τη διάρκεια της κράτησης, οι δικηγόροι δεν έλαβαν καμία απάντηση από την Αστυνομία για τις αιτίες της κράτησης. Μάλιστα, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας, η Αστυνομία αρνήθηκε ακόμα και το γεγονός της εφόδου. Οι πληροφορίες για το πού μεταφέρθηκαν οι προσαχθέντες παρέμειναν επί ώρες άγνωστες. Το χειρότερο όμως ήταν άλλο.
Στη ΓΑΔΑ ανάγκασαν με τη βία έναν προσαχθέντα -μέλος του Partizan- να γδυθεί και στη συνέχεια του επιβλήθηκε εξευτελιστική σωματική έρευνα σε ευαίσθητες περιοχές, την οποία αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να δεχτεί βασανιστήρια, μεταξύ άλλων και με τοποθέτηση χειροπέδων πίσω από την πλάτη, ενώ τον είχαν ρίξει στο έδαφος. Χωρίς καμία νομική βάση, στους προσαχθέντες λήφθηκαν επίσης δείγματα DNA και δακτυλικά αποτυπώματα με τη βία. Μετά από ώρες κράτησης, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να δοθεί καμία αιτιολόγηση για την έφοδο και χωρίς να ξεκινήσει επίσημη ανακριτική διαδικασία, ενώ οι δικηγόροι τους παρέμειναν πλήρως ανενημέρωτοι.
Την ίδια ώρα που η Αστυνομία πραγματοποιούσε την έφοδο, πολλά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ειδήσεις για «μεγάλη επιχείρηση κατά της τουρκικής μαφίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη». «Είναι προφανές ότι η Ελληνική Αστυνομία εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία αυτής της επιχείρησης για να στοχοποιήσει Τούρκους αγωνιστές και να προκαλέσει προβοκάτσια με χρήση αυθαίρετης βίας. Επωφελούμενη από τη δημόσια συζήτηση για εγκληματικές δραστηριότητες τουρκικών συμμοριών, η Αστυνομία στράφηκε εναντίον αγωνιστών κομμουνιστών. Παρά τις επιθέσεις, δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας για την κοινή πάλη των λαών ενάντια στις αντιδραστικές κυρίαρχες τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας», αναφέρει κοινή ανακοίνωση του ΚΚΕ (μ-λ) και του Partizan.
