ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Απόστολος Λυκεσάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η κυβερνητική αμηχανία ήταν εμφανής χθες μετά τις νέες αποκαλύψεις για όσα συνέβησαν σχετικά με το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης. Καμία απάντηση στις καταγγελίες για την απευθείας ανάθεση. Πίσω από το θέμα αυτό φυσικά δεν μπορεί να κρυφτεί και ο «ελέφας» της υπόθεσης: πόσο κόστισε το έργο, πού πήγαν τα λεφτά, ποιος θα διαχειρίζεται το έργο.

Καθαρή απάντηση στα ερωτήματα αυτά έδωσε με ανακοίνωσή της και συνοδεία σύντομου βίντεο και αντίστοιχου infographic η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Είναι άλλη υποδοχή του έργου και υπό τον εύγλωττο τίτλο «Μετρό Θεσσαλονίκης: Πληρώθηκε “χρυσό” από τον ελληνικό λαό, τώρα δίνεται “δώρο” στους ιδιώτες»: για τη βασική γραμμή των 9,6 χιλιομέτρων του Μετρό, «ο αρχικός προϋπολογισμός του κόστους που έφτανε το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ κατέληξε σε κόστος που ξεπερνά τα 2 δισ.» και παράλληλα «οι αποζημιώσεις στις κατασκευαστικές εταιρείες έφτασαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, με την πιο πρόσφατη να είναι στα 93,5 εκατομμύρια», ενώ «οι τόκοι δανείων που πλήρωσε ο ελληνικός λαός ξεπέρασαν τα 720 εκατομμύρια ευρώ».

Δυστυχώς για όλους μας είναι έτσι ακριβώς -κάποιοι ισχυρίζονται μάλιστα ότι αυτά είναι και… η αισιόδοξη καταγραφή- «για ένα έργο που χρειάστηκε τριπλάσιο χρόνο από αυτόν που αρχικά προϋπολογιζόταν για να παραδοθεί» και «τώρα, παρά το τεράστιο κόστος που φορτώθηκε ο ελληνικός λαός στην πλάτη του, παραδίδεται “δώρο” στους ιδιώτες για να βγάλουν νέα κέρδη».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ καταλήγει λέγοντας ότι το κόμμα «μπαίνει μπροστά για να δυναμώσει ο αγώνας για σύγχρονη, ασφαλή, φθηνή συγκοινωνία για όλο τον λαό και όχι για τα επιχειρηματικά κέρδη» αλλά και «για να μην έχουμε νέα “Τέμπη”» (σημ.: ελπίζουμε να μην τους κατηγορήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για κινδυνολόγους).

Και αν όσα λέει το ΚΚΕ ακούγονται σε κάποιους μονότονα, είναι γιατί τα αιτήματα που διατυπώνονται έχουν βάση. Ποιος δηλαδή θα διαφωνήσει ότι πρέπει να «ενισχυθεί η διεκδίκηση για άμεσο σχεδιασμό κα υλοποίηση των επεκτάσεων του Μετρό προς δυτική και ανατολική Θεσσαλονίκη» ή ότι χρειάζεται «άμεση ενίσχυση του στόλου του ΟΑΣΘ με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονα λεωφορεία» και αυτό να σημαίνει επίσης «επαρκείς μισθούς και σύγχρονα δικαιώματα για τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες»;