ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Κώστας Αλατζάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σοβαρά ερωτήματα τίθενται για τον τρόπο αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν από το μεσημέρι της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου και εξαπλώθηκε στη δυτική Κορινθία, όπου μαινόταν για 3 μέρες με μόνο «εχθρό» τους ισχυρούς αέρηδες.

Η Πυροσβεστική από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσε ότι σπεύδουν στην περιοχή ισχυρές επίγειες δυνάμεις (47 πυροσβέστες, με 15 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα) και οι οποίες στη συνέχεια ενισχύθηκαν, φτάνοντας συνολικά το απόγευμα της Κυριακής σε 183 πυροσβέστες (συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων δασοκομάντος), 48 οχήματα, 6 ελικόπτερα και 13 αεροσκάφη. Τη Δευτέρα και ενώ έγινε γνωστή η θλιβερή είδηση ότι δύο άνθρωποι βρέθηκαν απανθρακωμένοι, το Πυροσβεστικό Σώμα ανακοίνωσε ότι στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κορινθία συμμετείχαν 350 με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, υδροφόρες και μηχανήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δυνάμεις της δασικής υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Πυροσβεστικής, που εκδόθηκε στις 18.30 το απόγευμα της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου, «από τις 18.00 της 29ης Σεπτεμβρίου έως στις 18.00 της 30ής Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκαν 51 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 46 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη πέντε (5)».

Οι ανακοινώσεις και τα δελτία Τύπου της Πυροσβεστικής δείχνουν ξεκάθαρα ότι η μόνη σοβαρή πυρκαγιά τα τελευταία 24ωρα ήταν εκείνη στο Ξυλόκαστρο, ενώ οι αριθμοί του προσωπικού και των μέσων που διατέθηκαν για την κατάσβεσή της είναι όντως εντυπωσιακοί, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε περιόδους υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς αντίστοιχος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων συμμετέχει σε αρκετά περισσότερες επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιάς.

Εντούτοις ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι, μολονότι δεν υπήρχε πλέον ενιαίο μέτωπο πυρκαγιάς αλλά μόνο πολλές διάσπαρτες εστίες που αναζωπυρώνονταν, ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προέβη στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Κορινθία. Η βοήθεια που έφτασε χθες το απόγευμα στη χώρα μας περιλαμβάνει τρία αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου CL-415, εκ των οποίων τα δύο από Ιταλία και ένα από Κροατία. Επομένως τίθεται τα ερώτημα αν στα τέλη Σεπτεμβρίου (!) αρκούν τα μέσα που είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα στο Πυροσβεστικό Σώμα για την κατάσβεση μίας φωτιάς.

Το ερώτημα τίθεται με δεδομένο το νέο δόγμα κατάσβεσης πυρκαγιών, το οποίο προβλέπει άμεση προσβολή της φωτιάς με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Αν όχι, τότε γιατί πέρασαν δύο ολόκληρα εικοσιτετράωρα για να ζητήσει η κυβέρνηση αεροσκάφη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας; Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα διαθέτει συνολικά 17 Canadair (10 CL-215 και 7 CL-415), εκ των οποίων, όπως αναφέρουν πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, μόλις 7 ήταν επιχειρησιακά διαθέσιμα το πρωινό της Κυριακής (29/9). Επίσης τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κράτος νοικιάζει δεκάδες εναέρια μέσα πυρόσβεσης (49 μισθώθηκαν το 2023) πληρώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.