Τη διαφωνία τους με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική που θεωρούνται «παλαιάς κοπής», όπως τα έργα διευθέτησης με τσιμέντο και σαρζανέτια του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και του Ερασίνου, εκφράζουν έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις συμμετέχοντας στην πρόσφατη, εν μέσω θέρους, δημόσια διαβούλευση.
Πρόκειται για τις οργανώσεις ANIMΑ, iSea, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Ανθρωπο – MedINA, ΟΖΟΝ και ΡΟΗ-Σύλλογος Πολιτών υπέρ των ρεμάτων, οι οποίες σε κοινή τους ανακοίνωση χαρακτηρίζουν προσχηματικά όσα αναφέρονται στην 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ).
Ενώ, δηλαδή, στην 1η Αναθεώρηση «περιλαμβάνονται μέτρα διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, που κινούνται στην κατεύθυνση των σχετικών επισημάνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των πρώτων σχεδίων, όπως η υιοθέτηση κατάλληλων όρων και περιορισμών για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, η μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων και κρίσιμων υποδομών, τα Μέτρα Φυσικής Συγκράτησης Υδατος (ΜΦΣΥ) και η κατά προτεραιότητα ανασύσταση και αποκατάσταση των υδατορεμάτων», «στην πράξη προκρίνονται τα έργα διευθέτησης με τσιμέντο και σαρζανέτια του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και του Ερασίνου, που θα υποβαθμίσουν τα δύο τελευταία φυσικά ποτάμια της Αττικής σε ιδιαιτέρως τροποποιημένα υδατικά σώματα (ΙΤΥΣ) με πλήρως διευθετημένες κοίτες».
Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ αμφισβητούν την αξιολόγηση των έργων αυτών με άριστα (2 στα 2!) ως προς την αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά τη μείωση της έκθεσης στον κίνδυνο πλημμύρας. Υπογραμμίζουν ότι στον αντίποδα, με βάση το διεθνές και ευρωπαϊκό κεκτημένο η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή απαιτεί λύσεις βασισμένες στη φύση (NbS) και προσεγγίσεις με βάση τα οικοσυστήματα, μεταξύ άλλων και για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου.
Επισημαίνουν ακόμη ότι αγνοήθηκαν τα πορίσματα των δανειστριών ευρωπαϊκών τραπεζών μετά τον Daniel για «την κραυγαλέα αποτυχία των μεγάλων έργων από τσιμέντο στην Θεσσαλία απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα» αλλά και η γνωμοδότηση του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στις 20/12/2023 «για την αύξηση του πλημμυρικού κινδύνου, ιδίως στην εκβολή, από το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας».
Οι οργανώσεις τονίζουν ότι θα έπρεπε να περιοριστεί η ανάπτυξη στις πλημμυρικές ζώνες υψηλού κινδύνου αλλά, αντιθέτως, η ανάπτυξη διευκολύνεται με «γκρίζες δομικές λύσεις» όπως αυτές στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, «με αποτέλεσμα να καθίστανται ακόμη περισσότερο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή τόσο οι υφιστάμενες όσο και οι μελλοντικές υποδομές», όπως η επέκταση του λιμένος Ραφήνας με κατασκευή μαρίνας δίπλα στην εκβολή, το υπό διαβούλευση Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ραφήνας, τα συγκοινωνιακά έργα επέκτασης της Αττικής Οδού και του Προαστιακού Σιδηρόδρομου προς το λιμάνι Ραφήνας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας