Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
33.8° 30.6°
3 BF
34%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.7° 28.0°
4 BF
41%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
28°C
34.3° 26.0°
2 BF
45%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.9° 29.9°
2 BF
35%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.9° 30.7°
3 BF
45%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
34°C
35.0° 27.3°
2 BF
48%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
31°C
31.4° 30.6°
1 BF
19%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
31°C
31.3° 31.3°
1 BF
31%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
30.8° 28.8°
3 BF
50%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
32°C
32.2° 29.0°
3 BF
34%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 28.8°
4 BF
42%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.7° 27.3°
1 BF
48%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
3 BF
65%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
32°C
31.9° 29.5°
3 BF
37%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
29°C
29.5° 27.4°
2 BF
48%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.8° 26.6°
4 BF
52%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
34.0° 30.1°
3 BF
23%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.3° 28.3°
2 BF
59%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
28°C
35.0° 28.1°
2 BF
67%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
28°C
28.3° 28.3°
1 BF
38%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
kriti-vivliothiki
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οι βιβλιοθήκες πάντα στο στόχαστρο... | Φωτογραφία αγώνας της Κρήτης

«Απόβαση» στο Ηράκλειο από τη Rosa Nera

Ζητούν από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων να πάρει ξεκάθαρη θέση εναντίον της ξενοδοχοποίησης στον Λόφο Καστέλλι.

Από τα Χανιά στο Ηράκλειο ταξίδεψαν, χθες, μέλη της συνέλευσης της Rosa Nera, με σκοπό να θέσουν προ των ευθυνών της την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης σχετικά με την άδεια για διερευνητικές εργασίες που δόθηκε σε εργολάβο της εταιρείας Belvedere ΕΠΕ, ώστε να προχωρήσει σε διερευνητικές τομές για τη στατικότητα του κτιρίου της πρώην Μεραρχίας στον Λόφο Καστέλλι. Στα κτίρια του Λόφου είχε γίνει νέα επέμβαση της αστυνομίας την 1η Απριλίου, ωστόσο τα ΜΑΤ αποχώρησαν μαζί με τους εργολάβους λίγες μέρες αργότερα.

Οταν οι αλληλέγγυοι επέστρεψαν, βρήκαν συνθήματα γραμμένα στους τοίχους, πιθανότατα από τους αστυνομικούς (περικεφαλαίες και ελληνικές σημαίες) αλλά και σπασμένες βιβλιοθήκες, κοπριά αλλά και ανθρώπινες αφοδεύσεις πάνω στα κρεβάτια, στα δωμάτια της κατάληψης.

Επίμαχο σημείο στην παρέμβαση στην Υπηρεσία Νεωτέρων είναι το γεγονός ότι η άδεια δόθηκε μετά από αίτηση της εταιρείας, στην οποία όμως αναφέρεται το «αίτημα αλλαγής χρήσης του κτιρίου της Μεραρχίας σε ξενοδοχείο κατηγορίας Α», χρήση που απαγορεύεται ρητώς και από την πρόταση του αναθεωρημένου ΓΠΣ Χανίων. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες πάντως απάντησαν στα μέλη της Συλλογικότητας πως αυτό δεν συνεπάγεται και αποδοχή του αιτήματος για αλλαγή χρήσης, ενώ σε προσωπικό επίπεδο εξέφρασαν την αντίθεσή τους με το σχέδιο ξενοδοχοποίησης.

Καλλιτεχνικές ευαισθησίες από τα ΜΑΤ στους τοίχους της πρώην Μεραρχίας | Φωτογραφία αγώνας της Κρήτης

Ωστόσο, τα μέλη της Rosa Nera ζήτησαν να υπάρξει ξεκάθαρη, δημόσια και έγγραφη τοποθέτηση της υπηρεσίας επί του ζητήματος αυτού. «Ποια είναι εντέλει η θέση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων στην ξενοδοχοποίηση των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς; Θα πάρετε δημόσια θέση ή έστω θα εκφράσετε την επιστημονική σας άποψη ως αρμόδιος φορέας και θεματοφύλακας των νεωτέρων μνημείων στο κεντρικό αυτό ζήτημα για την περιφέρεια των αρμοδιοτήτων σας, το κτήριο της V Μεραρχίας;» αναφέρεται σε σχετικό υπόμνημα που κατατέθηκε στην υπηρεσία.

Ενα γιγάντιο πανό κρέμασαν στο κτίριο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης τα μέλη της Rosa Nera | Φωτογραφία: Γιώργης Πακιουφάκης

Μάλιστα, τα μέλη της Συνέλευσης προχώρησαν και σε υποβολή καταγγελίας έναντι της τεχνικής εταιρείας που ανέλαβε τη λήψη δειγμάτων από την τοιχοποιία του κτιρίου, προσκομίζοντας και φωτογραφίες με ανοιχτές οπές που αφέθηκαν σε διάφορα σημεία, κάτι που αντίκειται στις οδηγίες και τις προϋποθέσεις που θέτει η Υπηρεσία Νεωτέρων. Από την υπηρεσία ζητήθηκε η διενέργεια αυτοψίας στα κτίρια, η οποία πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα, καθώς, όπως κατήγγειλε η Συνέλευση, έχουν υπάρξει εκτεταμένες φθορές και ζημιές που σημειώθηκαν τις ημέρες που εισέβαλαν οι εργολάβοι υπό την προστασία των ΜΑΤ.

Το «παρών» στην παράσταση διαμαρτυρίας των μελών της Rosa Nera έδωσε και μέλος του τοπικού παραρτήματος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, συνεισφέροντας με ερωτήματα προς την υπηρεσία ως προς τα διαδικαστικά ζητήματα και την τήρηση της απόφασης του 2018 που χαρακτήρισε διατηρητέο το κτίριο της πρώην Μεραρχίας.

Μεθοδεύσεις

Ενώ τα μέλη της Rosa Nera βρίσκονταν στο Ηράκλειο, στα Χανιά η Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην ξενοδοχοποίηση των μνημείων στον Λόφο Καστέλι εξέδιδε ανακοίνωση καταγγέλλοντας την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκη, σχετικά με τα Μνημεία της πόλης στον Λόφο ισχυρίστηκε πως δεν είναι δεσμευτικό το ισχύον ΓΠΣ για τη δημόσια ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου στην κορυφή του λόφου. Αυτό δεν είναι αληθές, τόνισε η Πρωτοβουλία και παρέθεσε ολόκληρες τις σχετικές προβλέψεις του νομοθέτη και όχι μόνο μία παράγραφο, όπως έκανε η υπουργός Πολιτισμού.

Τσιμεντωμένες τουαλέτες, που σίγουρα δεν συνάδουν με την προστασία του μνημείου| Φωτογραφία Αγώνας της Κρήτης

Η Πρωτοβουλία ζητά από τις πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου Κρήτης να συμπορευθούν με το πάνδημο αίτημα και να σταματήσουν να προωθούν τα σχέδια της εκποίησης. Επίσης, ζητά και απαιτεί από την Belvedere να σταματήσει να προκαλεί την τοπική κοινωνία και τους θεσμούς και να αποσυρθεί οριστικά από τα Μνημεία της πόλης.

Ηδη από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων έχει εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα, στο οποίο καταδικάζεται «οποιαδήποτε εξέλιξη παρέμβασης του κεντρικού κράτους, που θα επιδιώξει να επιβάλει τη λειτουργία των ιστορικών κτιρίων με εμπορευματικά κριτήρια, κόντρα στις αποφάσεις και τη θέληση της τοπικής κοινωνίας, και ζητούμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος του χανιώτικου λαού, με δημόσιο χαρακτήρα και για κοινωφελείς χρήσεις». Με το ψήφισμα αυτό συντάσσεται και η Πρωτοβουλία, ζητώντας μάλιστα από τον Δήμο Χανίων να ασκήσει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Απόβαση» στο Ηράκλειο από τη Rosa Nera

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας