Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ψιχάλες
18°C
18.6° 16.3°
4 BF
69%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.9° 11.6°
3 BF
71%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.4° 12.1°
2 BF
85%
Ιωάννινα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
4 BF
52%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.9° 12.0°
2 BF
55%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
12.3° 8.4°
2 BF
76%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.8° 19.3°
3 BF
68%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.1°
2 BF
52%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.8° 18.4°
3 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
5 BF
70%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
4 BF
88%
Λάρισα
Ψιχάλες
13°C
14.6° 12.9°
3 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.5° 15.5°
1 BF
79%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.4° 19.8°
2 BF
73%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.8° 17.1°
3 BF
46%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.1°
3 BF
57%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.7° 11.7°
2 BF
58%
Καστοριά
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
8°C
7.8° 7.8°
2 BF
89%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
el venizelos

Παράνομη κρίθηκε η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας UPD

Η ΕΕΕΚΕ αποσύρει το κάλεσμα για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ με σοβαρές καταγγελίες.

Κανονικά θα γίνουν οι πτήσεις αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, καθώς έπειτα από την προσφυγή της διοίκησης της ΥΠΑ στη δικαιοσύνη, η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και της ΕΝΗΜΑΕΚ/ΥΠΑ, που συμμετείχαν στη γενική πανελλαδική απεργία, κρίθηκε παράνομη.

Για την ακρίβεια, παράνομες έκρινε το Μονομελες Πρωτοδικείο Αθηνών, τις εξαγγελίες συμμετοχής των ΕΕΕΚΕ, ΟΣΥΠΑ, ΕΝΗΜΑΕΚ και ΑFISO ( Εργαζομένων στην ΥΠΑ).

Μετά την απόφαση αυτή κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air.

Ειδικότερα, η AEGEAN και η Olympic Air ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι σε συνέχεια απόφασης των αρμόδιων αρχών η παροχή υπηρεσιών ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας δε θα ανασταλεί την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, οπότε το σύνολο των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου θα πραγματοποιηθεί κανονικά.Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκεφθούν το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:Για την AEGEAN:801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air:801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)

Μετά την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης, η ΕΕΕΚΕ σεβόμενη τη δικαστική απόφαση του πρωτοδικείου αποσύρει το κάλεσμα στα μέλη της για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ της 28ης Φεβρουαρίου, διατυπώνοντας όμως σοβαρές καταγγελίες.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση: «Αλγεινή εντύπωση δημιουργεί, ωστόσο, η επιλογή της ηγεσίας της ΥΠΑ και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην απεργία αυτή, απεργία που συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών. Η κυβέρνηση δείχνοντας πρωτοφανή αναλγησία, προσέφυγε προκειμένου να απαγορεύσει στους συναδέλφους να συμμετάσχουν σε μία τόσο σημαντική απεργιακή κινητοποίηση, την ώρα που υφίστανται κρίσιμα προβλήματα στον χώρο των αερομεταφορών, ενώ μόλις πριν από λίγο καιρό ακούστηκε μέσα στη Βουλή η έκκληση να αποφευχθούν «αεροπορικά» Τέμπη. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι ουσιαστικά έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα της απεργίας από τον κλάδο μας, παρά την απόλυτη συμμόρφωση της Ένωσής μας στις προϋποθέσεις που επιτάσσει ο Ν. 4808/2021 σχετικά με την απεργία».

Ακόμα αναφέρει: «Η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα, νευραλγικός τομέας των μεταφορών και του τουρισμού, έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από την έλλειψη σύγχρονων και αξιόπιστων συστημάτων. Εδώ και δυο δεκαετίες, πέρα από κάποιες αναβαθμίσεις, δεν έχει γίνει αντικατάσταση κανενός από τα κρίσιμα συστήματα, αφήνοντας τους Ελεγκτές να εργάζονται με γερασμένο και ξεπερασμένο τεχνολογικά εξοπλισμό, ο οποίος δεν έχει τον απαιτούμενο βαθμό διαθεσιμότητας.

Παράλληλα στερούνται σύγχρονων εργαλείων που επιτρέπουν την αποδοτικότερη διαχείριση του ολοένα αυξανόμενου όγκου της εναέριας κυκλοφορίας, ενώ ταυτόχρονα σύρεται η χώρα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη τήρηση και εφαρμογή των απαιτήσεων του ενωσιακού δικαίου.

Η μακροχρόνια απουσία προμήθειας κρίσιμων συστημάτων, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και την τελμάτωση των εν εξελίξει διαδικασιών προμήθειας, δημιουργούν ανησυχία στους Ελεγκτές, οι οποίοι καθημερινά εργάζονται υπερβάλλοντας εαυτούς για να αντιμετωπίσουν τη χρόνια αδυναμία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να τους παράσχει τα απαραίτητα εργαλεία της δουλειάς τους.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα εγκατεστημένα περισσότερα από τέσσερα (4) διαφορετικά συστήματα επικοινωνιών, από τα οποία το νεότερο είναι 23 ετών. Τα υφιστάμενα συστήματα ραντάρ είναι εξίσου παρωχημένα, χωρίς τη δυνατότητα εύρεσης ανταλλακτικών.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης το σύστημα της Προσέγγισης Αθηνών και του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Αθηνών και Μακεδονίας έχει καταγεγραμμένες δυο ολικές απώλειες της απεικόνισης ραντάρ σε διάστημα μερικών ετών και πολλές ακόμα απώλειες μικρότερης κλίμακας. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται και στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τη Ρόδο και την Κέρκυρα. Σε αντίθεση με την ντροπιαστική αυτή για τη χώρα μας εικόνα, οι γειτονικές βαλκανικές χώρες βρίσκονται έτη φωτός μπροστά από άποψη τεχνολογικού εξοπλισμού. Ο επί χρόνια κατακερματισμός των προμηθειών συστημάτων που έχουν μεγάλο βαθμό
αλληλεξάρτησης και οι επιπλοκές που προκύπτουν από την εκτέλεση τόσου μεγάλου αριθμού δημόσιων προμηθειών για τόσο μεγάλα ποσά, έχουν οδηγήσει την προμήθεια του εξοπλισμού σε ένα τέλμα, από το οποίο αν δεν εξέλθουμε άμεσα, ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στον ολοένα αυξανόμενο όγκο κυκλοφορίας και θα καταρρεύσει. Χαρακτηριστικό είναι, ότι ακόμα και αν οι σχετικές συμβάσεις υπογράφονταν σήμερα, ο χρόνος παράδοσης, μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους 24 ή σε περιπτώσεις και τους 36 μήνες.

Επιπρόσθετα, οι Πύργοι Ελέγχου σε όλα σχεδόν τα περιφερειακά αεροδρόμια χρήζουν αναβάθμισης, αφού οι χώροι που διαθέτουν είναι περιορισμένοι και δεν μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας. Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά δομικά προβλήματα λόγω παλαιότητας και φυσικών φαινομένων, ενώ εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης, που επιφυλασσόμαστε να δημοσιεύσουμε σε δεύτερο χρόνο, αντικρίζει κάποιος στο εσωτερικό τους. Επίσης η πρόσβαση στους Πύργους Θεσσαλονίκης και Ρόδου γίνεται μέσα από την πίστα των αεροσκαφών, απαιτώντας από τους εργαζομένους να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να προσέλθουν και να αποχωρήσουν από την εργασία τους και μάλιστα μέσα σε ένα περιβάλλον επικίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα. Υπάρχουν περιστατικά ατυχημάτων στα οποία έχουν εμπλακεί Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας κατά την διαδρομή τους μέσα από την πίστα των αεροσκαφών.

Το χρόνιο ζήτημα του προσωπικού τονίζεται εμφατικά σε κάθε ευκαιρία, καθώς το ποσοστό υποστελέχωσης του κλάδου μας αγγίζει αυτή τη στιγμή μεσοσταθμικά το 20%, ενώ στο ΚΕΠΑΘΜ που αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα παροχής ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, φτάνει στο 40%. Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού και σε πολλά αεροδρόμια νησιών μας, που με υπερπροσπάθεια κάθε τουριστική σεζόν, μέσω συνεχών εθελοντικών αποσπάσεων συναδέλφων, έχουμε καταφέρει να μην κλείσουν και να εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό.

Ακόμα και αν σήμερα γινόντουσαν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, θα χρειάζονταν 2-5 έτη προκειμένου οι νέοι συνάδελφοι να είναι επιχειρησιακά αξιοποιήσιμοι.

Οι εκπαιδεύσεις επαφίονται στο φιλότιμο των συναδέλφων εκπαιδευτών στα ρεπό τους, χωρίς καν να τους παρέχεται η αποζημίωση εκπαιδευτή όπως συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, την ίδια στιγμή που χώρες όπως η Τουρκία χρησιμοποιούν για τις εκπαιδεύσεις τους τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Eurocontrol.

Χαρακτηριστικό της λυπηρής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ΥΠΑ είναι ότι ακόμα και βασικά αναλώσιμα απαραίτητα για την εργασία του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας δεν παρέχονται από την Υπηρεσία και αγοράζονται από τους συναδέλφους, ενώ ακόμη και στοιχειώδη θέματα υγιεινής όπως τακτικές απολυμάνσεις/απεντομώσεις δεν προβλέπονται.

Βρισκόμαστε μόλις μερικές εβδομάδες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, και ενώ θα έπρεπε να έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων εξαιρετικά κρίσιμων προβλημάτων, η ΥΠΑ είναι ουσιαστικά ακέφαλη, με ευθύνη του Υπουργείου, το οποίο ενώ έχει ζητήσει την παραίτηση της νυν διοίκησης της εδώ και έξι μήνες, ακόμα προσπαθεί ανεπιτυχώς να διορίσει νέα διοίκηση.

Τα προαναφερθέντα ζητήματα, έχουν επικοινωνηθεί γραπτά, αναλυτικά και επίσημα στην τρέχουσα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ήδη από τον πρώτο μήνα ανάληψης των καθηκόντων της, μαζί με προτεινόμενες λύσεις. Το Υπουργείο, το οποίο διαχρονικά επιλέγει την αδράνεια απέναντι σε όλα τα κρίσιμα προβλήματα, φρόντισε με περισσό ζήλο να προχωρήσει το έργο των remote towers, το οποίο είναι αχρείαστο, επικίνδυνο, και πρακτικά μη εφαρμόσιμο (όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο δελτίο τύπου μας) , με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, κατασπαταλώντας κονδύλια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν την αεροναυτιλία.

Ένα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών, όχι μόνο τίποτα δεν έχει αλλάξει, όχι μόνο τα προβλήματα γιγαντώνονται, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καν η ελπίδα επίλυσης τους στο άμεσο μέλλον.

Η τουριστική περίοδος αρχίζει πολύ σύντομα και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος για ακόμη μία φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σε ένα κλίμα βαθιάς απογοήτευσης και προβληματισμού». 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παράνομη κρίθηκε η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας