Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
29°C
29.7° 27.3°
3 BF
41%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
28.1° 23.1°
1 BF
66%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
27°C
28.3° 27.1°
2 BF
64%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 24.1°
1 BF
57%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
4 BF
58%
Βέροια
Αίθριος καιρός
24°C
26.6° 22.9°
0 BF
73%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
21°C
20.6° 20.6°
1 BF
70%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
28°C
27.6° 27.6°
1 BF
49%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
28.2° 25.8°
2 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.0° 24.0°
1 BF
51%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
25.5° 25.5°
3 BF
73%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
25°C
25.1° 25.1°
2 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
29°C
28.7° 28.7°
2 BF
31%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 25.2°
1 BF
54%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
28.5° 26.2°
1 BF
53%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
24.3° 24.3°
3 BF
81%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
27°C
29.9° 26.6°
2 BF
32%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
26.6° 26.6°
0 BF
58%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
24°C
25.0° 23.6°
1 BF
85%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
20°C
20.2° 20.2°
0 BF
76%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Επιμένει ο Μπακογιάννης -  Στο πλευρό Δούκα ο Ζαχαριάδης για τον λόφο Στρέφη

Η παράταξη «Αθήνα Ψηλά» του πρώην δημάρχου ζητά εξηγήσεις για την αποχώρηση του επενδυτή με νέα ανακοίνωση - «Πρόκληση να κουνάει το δάχτυλο» τονίζει ο δήμαρχος.

Μετά την απόφαση του νέου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα να σταματήσει η ανάπλαση του λόφου Στρέφη, στην οποία είχε εναντιωθεί μεγάλη μερίδα των κατοίκων της περιοχής, με την επισήμανση πως οι μέχρι τώρα εργασίες έχουν προκαλέσει φθορές, ο προκάτοχός του Κώστας Μπακογιάννης επανήλθε με νέα ανακοίνωση και ζητά εξηγήσεις, ενώ μεταφέρει κατά το δοκούν την απόφαση του ΣτΕ.

Η ανακοίνωση Μπακογιάννη

Η παράταξη «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη απαντώντας στην ανακοίνωσε που έκανε νωρίτερα ο δήμος αναφέρει:

«Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Αθηναίων για τον Λόφο του Στρέφη, η σημερινή Δημοτική Αρχή δε λέει, για πολλοστή φορά δυστυχώς, λέξη για την ουσία. Η πραγματικότητα όμως, είναι καθοριστική.

Το ΣτΕ δεν σταμάτησε τα έργα, τα ενέκρινε

Επικαλείται η Δημοτική Αρχή απόφαση του ΣΤΕ, σημειώνοντας -ψευδώς- ότι «εκδόθηκε διαταγή να σταματήσουν τα έργα». Προς αποκατάσταση της αλήθειας, αναφέρουμε πως η υπ αρ. 367/2023 απόφαση του ΣΤΕ επιτρέπει τη συνέχιση ΟΛΩΝ των εργασιών του λόφου, με εξαίρεση την προσωρινή διακοπή των εργασιών (και όχι οριστική παύση) για το λεγόμενο Belvedere (σημείο θέασης).

Η ανάπλαση είναι στη μέση και τη σταματούν

Είναι επίσης ψευδές ότι δεν έχει γίνει τίποτα και ότι δεν έχει ξεκινήσει η ανάπλαση.

Αν τρεις μήνες μετά την εκλογή του, ο Δήμαρχος δεν έχει ακόμη ενημερωθεί, είναι πρόβλημα. Αν έχει ενημερωθεί και ψεύδεται, είναι πάλι πρόβλημα. Και είναι δυσδιάκριτο τι από τα δύο είναι χειρότερο.

Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές εργασίες, αλλά το έργο μένει ημιτελές. Οι υπολειπόμενες εργασίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όχι μόνο για την ολοκλήρωση του έργου, αλλά και για την ασφαλή προσβασιμότητα των επισκεπτών στον χώρο, καθώς για παραδειγμα μπορεί να ολοκληρώθηκε το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, όμως εάν δεν τοποθετηθούν οι ιστοί και τα φωτιστικά, τμήματα του λόφου θα παραμένουν σκοτεινά. Στα πρανή που εμφανίζονταν φαινόμενα κατακρήμνισης βράχων δεν προχώρησε η τοποθέτηση πλεγμάτων και φρακτών ανάσχεσης, με αποτέλεσμα ακόμη να έχουν επικινδυνότητα για τους επισκέπτες. Ακολουθούν ενδεικτικά οι εργασίες που δεν υλοποιούνται λόγω της διακοπής:

Τοποθέτηση νέων ιστών και φωτιστικών.

Τοποθέτηση αγκυρούμενων πλεγμάτων στα βραχώδη πρανή για να αποφευχθεί περαιτέρω αποδόμηση και για την προστασία των επισκεπτών από πιθανές πτώσεις βράχων.
Δίκτυο αποχέτευσης όμβριων κορυφογραμμής για την προστασία του εδάφους – ιδιαίτερα στο βορεινό τμήμα του λόφου – από τις διαβρώσεις.

Τοποθέτηση γεωπλεγμάτων σε περιοχές με έντονη διάβρωση για την συγκράτηση του χώματος και την υγιή ανάπτυξη της βλάστησης.

Τοποθέτηση φράχτη ανάσχεσης βραχοπτώσεων για την προστασία των επισκεπτών του λόφου.

Εργασίες αντιστήριξης μονοπατιού κορυφογραμμής στην περιοχή της πλατείας χαρταετού για την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάβρωσης του κεντρικού μονοπατιού.

Εργασίες ανακαίνισης του υφιστάμενου κτηρίου για τη δημιουργία wc ΑΜΕΑ.

Ποιος θα βάλει τα λεφτά;

Η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να εξηγήσει πως και εάν προτίθεται να υλοποιήσει τις υπολειπόμενες εργασίες. Θα ακολουθήσει τις εγκεκριμένες μελέτες; Αν ναι, γιατί δεν άφησε τον χορηγό να τις τελειώσει, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι δημότες; Διαφωνεί με τις εγκεκριμένες μελέτες; Θα συντάξει άλλες μελέτες; Πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό; Θα δημοπρατήσει άλλο έργο και πότε; Με ποιους πόρους;

Για το λόγο αυτό, ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή να μας κοινοποιήσει τον σχεδιασμό της για το εν λόγω έργο και να μας απαντήσει ξεκάθαρα πώς θα προχωρήσει η ανάπλαση του Στρέφη με την αποχώρηση του δωρητή; Ποιες εργασίες θα ολοκληρώσει για την ασφάλεια των κατοίκων και ποιες θα εκκρεμούν; Με τι προϋπολογισμό; Με ποια μελέτη; Με ποιά πηγή χρηματοδότησης; Με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Εύκολα γκρεμίζεις, δύσκολα χτίζεις

Σήμερα πανηγυρίζουν τα στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι γνωστοί άγνωστοι. Όχι οι κάτοικοι της περιοχής, όχι όσοι αγωνιούμε για το μέλλον της πόλης και επιδιώκουμε την πρόοδο της.

Είναι εύκολο να γκρεμίζεις, αλλά δύσκολο να χτίζεις. Το εύκολο είναι να σταματήσεις ένα έργο, ιδίως όταν αποτελεί προεκλογική συμφωνία κάτω από το τραπέζι. Το δύσκολο είναι να το ξεκινήσεις, έχοντας σχεδιάσει και εξασφαλίσει όλα τα παραπάνω και να το συνεχίσεις κόντρα στα συμφέροντα των γνωστών αγνώστων.

Ας αντιληφθούν στη Δημοτική Αρχή, πως το μόνο που τους ζητάμε είναι να μας πουν πως και με ποια μέσα θα κάνουν το Λόφο του Στρέφη ασφαλή και προσβάσιμο στους κατοίκους της περιοχής. Αυτό είναι το μοναδικό που έχει σημασία για την Αθήνα και τους κατοίκους της».

Χαιρετίζει ο Κ. Ζαχαριάδης

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Κώστας Ζαχαριάδης αναφέρει: «Η Ανοιχτή Πόλη έχει επισημάνει επανειλημμένα την εικόνα εγκατάλειψης στο λόφο του Στρέφη. Η απελθούσα δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη ανέθεσε την ανάπλαση του λόφου σε μια κτηματομεσιτική εταιρεία, χωρίς διαβούλευση με τους πολίτες, περιορίζοντας την πρόσβαση σε αυτόν και πυροδοτώντας μια εστία έντασης και αδιαφάνειας στο κέντρο της πόλης.

Η απόφαση του νέου Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, για ολοκλήρωση της παρουσίας της εταιρείας είναι το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση του λόφου και τη χαιρετίζουμε. Ο λόφος του Στρέφη χρειάζεται συστηματική φροντίδα και ήπιες παρεμβάσεις, για την αντιπλημμυρική προστασία, την αποκατάσταση των φθορών και την ενίσχυση του κοινόχρηστου χαρακτήρα, της ασφάλειας και της προσβασιμότητας.

Αντί να κάνει αντιπολίτευση χαρακωμάτων, ο κ. Μπακογιάννης θα ήταν προτιμότερο να παραδεχτεί και να διδαχτεί από τις αποτυχίες και την αναποτελεσματικότητα της διοίκησής του. Όταν επιστρέψει από τις ΗΠΑ μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί μια επίσκεψη στο χώρο του λόφου, για να διαπιστώσει και ο ίδιος την κατάσταση που σήμερα επικρατεί».

«Πρόκληση να κουνάει το δάχτυλο» λέει ο Χ. Δούκας

«Πρόκληση να κουνάει το δάχτυλο... Προχωράμε με σχεδιασμό, διαβούλευση, μαζί με τους κατοίκους» είχε τονίσει νωρίτερα η νέα δημοτική αρχή.

Σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Χάρης Δούκας είχε τονίσει πως το φυσικό τοπίο είναι σαφώς σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν ξεκινήσουν τα έργα. «Είναι προφανές ότι ήταν μια αποτυχημένη ιστορία. Απόφαση και δέσμευσή μου είναι η εταιρεία να αποχωρήσει. Αμεσα» είχε προαναγγείλει.

H παρούσα δημοτική αρχή τόνισε σήμερα πως «έχει ως πρωταρχικό στόχο να είναι ο Λόφος του Στρέφη ασφαλής,  προσβάσιμος και φιλικός προς τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα», γιατί «με ευθύνη της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει τα έργα που είχαν ανακοινωθεί, αλλά ο Λόφος παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως αποτελεί «πρόκληση ο κ. Μπακογιάννης να κουνάει το δάχτυλο περί δήθεν απώλειας χορηγίας ύψους άνω του 1 εκ. ευρώ, όταν επί περίπου δύο χρόνια παρακολουθεί αδρανής και αδιάφορος τον χώρο να υποβαθμίζεται και να μετατρέπεται σε πεδίο εντάσεων ακόμη και συγκρούσεων. Είναι υπόλογος απέναντι όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, γιατί λόγω της ανεπάρκειάς του διακύβευσε μία ακόμη ευκαιρία αναβάθμισης της πόλης».

Προηγήθηκε τον περασμένο μήνα η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση αναστολής κατοίκων κατά του δήμου, βάζοντας φρένο στην τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στην κορυφογραμμή του λόφου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Επιμένει ο Μπακογιάννης -  Στο πλευρό Δούκα ο Ζαχαριάδης για τον λόφο Στρέφη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας