Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.4° 19.9°
2 BF
72%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
23.6° 19.1°
4 BF
55%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.0°
4 BF
75%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.9° 17.7°
2 BF
59%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
17.3° 14.4°
4 BF
63%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
20°C
19.6° 19.6°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.8° 18.8°
5 BF
52%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
56%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.4° 19.8°
4 BF
64%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
5 BF
79%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
63%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.3°
3 BF
50%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.5°
2 BF
56%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.0° 21.6°
3 BF
65%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.1° 20.1°
3 BF
38%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.3°
2 BF
79%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
23.7° 19.2°
2 BF
87%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
13.2° 13.2°
2 BF
70%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
xaris doukas
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δικαιώνονται οι κάτοικοι στα Εξάρχεια - Ο Δούκας ακυρώνει την «ανάπλαση» στου Στρέφη

Μεγάλη νίκη ενός αγώνα τριών ετών, μεγάλος ο εκνευρισμός του Μπακογιάννη και της παράταξής του. «Πρόκληση να κουνάει το δάχτυλο... Προχωράμε με σχεδιασμό, διαβούλευση, μαζί με τους κατοίκους» απαντά η νέα δημοτική αρχή.

Πανηγυρική δικαίωση του πολύπλευρου αγώνα κατοίκων στα Εξάρχεια, οι οποίοι τρία ολόκληρα χρόνια υπερασπίζονταν τον λόφο του Στρέφη και δέχτηκαν ουκ ολίγες φορές αστυνομική βία, συλλήψεις και τραμπουκισμούς.

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων προχώρησε σε μια σημαντική απόφαση να ακυρώσει την «ανάπλαση» και τα σχέδια της κτηματομεσιτικής εταιρείας Prodea Investments και της απερχόμενης δημοτικής αρχής, προϋπολογισμού 1,15 εκατ. ευρώ. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι παρεμβάσεις του δήμου χρειάστηκαν τη συνδρομή των δυνάμεων καταστολής για τις εργασίες στην έκταση 40 στρεμμάτων του λόφου.

Σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Χάρης Δούκας είχε τονίσει πως το φυσικό τοπίο είναι σαφώς σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν ξεκινήσουν τα έργα. «Είναι προφανές ότι ήταν μια αποτυχημένη ιστορία. Απόφαση και δέσμευσή μου είναι η εταιρεία να αποχωρήσει. Αμεσα» είχε προαναγγείλει.

H παρούσα δημοτική αρχή τόνισε σήμερα πως «έχει ως πρωταρχικό στόχο να είναι ο Λόφος του Στρέφη ασφαλής,  προσβάσιμος και φιλικός προς τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα», γιατί «με ευθύνη της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει τα έργα που είχαν ανακοινωθεί, αλλά ο Λόφος παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως αποτελεί «πρόκληση ο κ. Μπακογιάννης να κουνάει το δάχτυλο περί δήθεν απώλειας χορηγίας ύψους άνω του 1 εκ. ευρώ, όταν επί περίπου δύο χρόνια παρακολουθεί αδρανής και αδιάφορος τον χώρο να υποβαθμίζεται και να μετατρέπεται σε πεδίο εντάσεων ακόμη και συγκρούσεων. Είναι υπόλογος απέναντι όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, γιατί λόγω της ανεπάρκειάς του διακύβευσε μία ακόμη ευκαιρία αναβάθμισης της πόλης».

«Σημειώνουμε επίσης ότι, κατόπιν προσφυγής κατοίκων, το Συμβούλιο της Επικρατείας (Δεκέμβριος 2023) εξέδωσε διαταγή να σταματήσουν τα έργα. Εμείς αναλαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες για την ασφάλεια των κατοίκων και να αποχωρήσει η εταιρεία. Η παρούσα Δημοτική Αρχή, προχωρά όλα τα έργα αναπλάσεων με σχεδιασμό, διαβούλευση, μαζί με τους κατοίκους» καταλήγει ο δήμος.

Απάντηση στον εκνευρισμό Μπακογιάννη

Η παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά» ισχυρίστηκε προηγουμένως πως «χωρίς καμία δικαιολογία, ο κ. Δούκας αποφάσισε να πετάξει στο καλάθι των απορριμμάτων τη χορηγία, ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, για τη διαμόρφωση του εμβληματικού λόφου του Στρέφη».

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη ο τέως δήμαρχος ζητούσε εξηγήσεις από τον διάδοχό του για την αποχώρηση του επενδυτή λέγοντας μεταξύ άλλων πώς πιστεύει ότι θα ξανάρθει οποιαδήποτε χορηγία.

Η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη απάντησε σε ανάρτησή τους πως «ο Μπακογιάννης καμώνεται ότι δεν ξέρει

  • πως η παραχώρηση του Λόφου στην Prodea, με τους όρους που έγινε ("Υιοθέτησε την πόλη σου"), φωτογραφίζεται ως παράνομη από την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ.
  • πως ειδικά οι γεωτεχνικές μελέτες της Prodea ήταν ελλιπείς και ανεπαρκείς (δεν υπήρχε πχ γεωλογική, υδραυλική και υδρολογική μελέτη), με αποτέλεσμα τα προτεινόμενα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα να είναι ανεπαρκή (και επικίνδυνα για τη φύση του Λόφου). Τη στιγμή που ο Δήμος είχε από το 2013 έτοιμες μελέτες για το Στρέφη.
  • πως δεν έγινε καμιά δημοπράτηση για την επιλογή της ΤΟΜΗ ως αναδόχου της Prodea και δεν υπήρχε καμιά νόμιμη επίβλεψη του έργου από τον Δήμο, παραβιάζοντας και τον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις.
  • πως ο εργολάβος έκανε ότι γούσταρε, όποτε τον βόλευε και δεν είχε κανένα χρονοδιάγραμμα για το έργο, καταστρέφοντας συστηματικά τα πρανή, τα φυτά  τα ζώα και την ζωή του Λόφου.
  • πως η φύλαξη του επενδυτή και η προσπάθεια του κράτους και του Δήμου για πλήρη απονέκρωση του Λόφου, για να παραδοθεί ως παρκάκι αναψυχής των τουριστών από τα ξενοδοχεία και τα aibnb, κόστισε ήδη γύρω στα 5 εκ. € στο δημόσιο.
  • πως κινδύνεψε το σχολείο δύο φορές από τα έργα του επενδυτή, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του Δήμου να επέμβουν με κορμοδέματα για να σώσουν τη γειτονιά
  • πως η μοναδική «άδεια» που είχαν για το έργο ήταν η σύμφωνη γνώμη του δασαρχείου, υπό τον όρο όμως ότι «η δαπάνη για τις εργασίες θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση, επίβλεψη και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων».

Προηγήθηκε τον περασμένο μήνα η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση αναστολής κατοίκων κατά του δήμου, βάζοντας φρένο στην τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στην κορυφογραμμή του λόφου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δικαιώνονται οι κάτοικοι στα Εξάρχεια - Ο Δούκας ακυρώνει την «ανάπλαση» στου Στρέφη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας